Зетят на Ердоган – вероятният наследник на Давутоглу

38-годишният Берат Албайрак е предпочитаният кандидат
Обновена: 5 май 2016 15:41 | 5 май 2016 15:30, Екип на Dnes.bg
130
Зетят на Ердоган – вероятният наследник на Давутоглу
Снимка: архив Reuters

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието на предстоящия извънреден конгрес на 22 май. 

Това автоматично означава, че той вече няма да бъде и министър-председател, защото съгласно устава на партията нейният председател съвместява поста с този на премиер.

Още по темата

Давутоглу и Ердоган в продължение на 21 месеца работеха в екип. Между двамата имаше единомислие по важни въпроси като войната в Сирия, положението в Египет, борбата срещу т.н. паралелна държава. Твърди се, че именно единомислието е било решаващ фактор за Ердоган, когато той посочи Давутоглу за лидер на ПСР и гарантира неговото избиране.

Но сега потенциалните наследници на Давутоглу включват транспортния министър Бинал Йълдъръм и младия министър на енергетиката Берат Албайрак. 38-годишният енергиен министър е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра.

За кадровата политика на Ердоган е характерно повсеместно недоверие към всичко и всеки, но членовете на семейството засега са изключение, подчертава авторът на публикация в "Deutsche Wirtschafts Nachrichten".

Албайрак е предпочитан от Ердоган по редица причини и шуробаджанащината не е единственият довод. Като министър на енергетиката зетят на президента е помогал за концентрирането в ръцето на семейството на Ердоган на целия отрасъл, който е изключително важен за държавния глава на Турция, имайки предвид съмнителната роля на неговия син Билял в петролните сделки с "Ислямска държава", припомня изданието, цитирано от РИА Новости.

През ноември министърът на информацията на Сирия Омран ас Зоуби съобщи, че петрол от "Ислямска държава" се доставя на транспортна компания, собственост на Билял Ердоган. По думите на сирийския политик синът на турския президент купувал суровини и исторически ценности от джихадистите.

Според други обвинения Билял е прекарвал в азиатските страни петрол от превзети от джихадистите области в Ирак, заради което местни медии го нарекоха "петролния министър на Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган изпревари и Путин. Давутоглу и Ердоган бяха като Путин и Медведев.
16
1
 
8
 
! Отговори
Бай Прокопи преди 8 години
Дъщеря му на Ердоганя се казвала еСРА алБАЙРАК. Турското знаме е чист червен фон с бял полумесец. Подозирам скоро ще се промени цвета на полумесеца в чест на семейството на Шефа. Не виждате ли дългата ръка на Ротшилд и ильоменатите в тази жестока шега с Турция? Слочаеност? Не мисла.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edno vreme bastite probvali snahite, a puikia da ne bi bastite zetiovete da prosvetavat u predbar4nata nost i na sutrinta krvavi poturi na stoborite se veeli
14
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Тия в кой век живеят ? Пожизненото наследяване (раздаване) на власт е модерно за времената от средновековието до началото на миналия век. Сега е модерно да властта да се дава на пионки и да се управлява от корпорации. Тия турци много старомодни, за какво са ни такива в ЕС ?
13
3
 
16
 
! Отговори
Мюслим Магомедов преди 8 години
Република Пуйкистан крачи неуморно към пропастта! Факт.
12
0
 
18
 
! Отговори
Султан преди 8 години
Значи ЕС няма да приеме Турция. Но след време Европа ще се включи в новия световен халифат. Лондон е на път да има кмет мюсюлманин! Ае честито. Днес кмет, утре премиер и после халиф. Денят си личи от сутринта.
11
0
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Крайно време е воените да се намесят, ако е останал на свобода някой свесттен генерал. Горката Турция не можа да се измъкне от ориенталщината. Скоро ще загуби и територии.
10
1
 
39
 
! Отговори
Тарч преди 8 години
За сина му ли е женен тази пеперудка ?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партия ли е , Мартия ли е не знам, обаче ни правила за членуване, ни пунктуация...нищо. Няма ли лицензии за медии - като са им неграмотни "журналистите" да се наказват. Може ли такова нещо?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7 Един Анадол, пардон дол, дренки! :)))
7
3
 
24
 
! Отговори
Задорян преди 8 години
Туркието все повече се превръща в една ислямска кочинка! Хак да им е. По зле са пт Северна Корея. Пък и къде може да се сравняват некви си турци с корейци и японци. Срещу тях да бягат не могат ги стигнат.
6
5
 
27
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 8 години
Пожелавам на Ердоганя внук да му се роди, зет да му доведе ;))))
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средновековен Феодализъм в действие, като няма под ръка - син , подходящ е зетя , властта се предава по наследство. Жените не са желани , нали са мюсулмани.
4
5
 
27
 
! Отговори
Киткатоглу преди 8 години
Пхахахахахахахахахахахаха тоя ми мяза на Педертуглу.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в Турция политиката си е семеен бизнес. А ние си търсим неуспели мижитурки бивши комсомолски секретари.
2
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Зетят ще да е,ако е..синът,щеше да е много...очебийно.
1
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ПОЧВА ДА ВЪОРАЖАВА БЪЛГАРИТЕ!