От най-върли противници те станаха най-близки приятели

Съюзът между Япония и САЩ очевидно е най-стабилният в света
26 май 2016 20:30, Елка Василева
206
От най-върли противници те станаха най-близки приятели
Снимка: архив, Reuters

На 6 и 9 август 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки бяха хвърлени американски атомни бомби, които убиха над 210 000 японци - незаличима драма, която обаче не попречи на Япония и САЩ да сключат съюз, който без съмнение е най-стабилният в света, пише Кели Олсън от Франс прес.

Въпреки безпрецедентната ядрена касапница, предхождана от четири години на ожесточена война, от Гуадалканал до Иво Джима, минавайки през Окинава и други бойни полета в Тихия океан, най-ожесточените противници станаха, така да се каже, най-близки приятели.

Барак Обама ще стане утре първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима - забранена зона за 11-те му предшественици от края на войната насам.

Този жест ще остане в историята със силния си символичен и емоционален заряд.

Но отново ще се чуят същите вечни въпроси, трудни и предизвикващи спорове - дали е трябвало да бъдат извършени тези бомбардировки. САЩ казват, че това е било начин да се сложи край на войната, но според други са били "прекомерна употреба на сила", защото Япония вече е била на края на силите си.

Макар че в Хирошима страданието все още е видимо, то не води до озлобление: "Не изпитвам омраза към американците като цяло", признава оцелелият Тошики Фуджимори, който обвинява президента Хари Труман за решението да се използва "жестоката бомба", както я нарича император Хирохито в речта си, с която обявява безусловната капитулация на Япония на 15 август 1945 година.

Следват седем години на окупация, приета и като цяло поносима, под твърдото ръководство на генерал Дъглас Макартър. Нейният апогей е приемането на нова конституция, написана от американците, която налага на Япония да се откаже от войната като средство за решаване на международни спорове.

САЩ оставят отпечатък и върху образованието - създава се нова система на обучение - училища, колежи и гимназии, променя се и положението на жените, които получават право да гласуват.

"Това беше безпрецедентна форма на окупация", смята журналистът Фумио Мацуо, преживял като дете американските бомбардировки и публикувал през 2009 г. пророческа книга, кръстена "Денят, когато президентът Обама ще поднесе цветя в Хирошима".

Всичко това, разбира се, не заличава спомените за конфликта, нито отговорността на САЩ за атомната бомбардировка, но интересът от съюз надделя над огорчението.

Съвпадение на интереси

За Теруми Танака, оцелял от бомбардировката в Нагасаки, Обама "няма нужда да поднася извинения, ако е наистина развълнуван, ако изпитва угризения и разбира какво трябва да направи за премахване на ядрените оръжия" от планетата.

"Значението на посещението на президента Обама е, че САЩ - единствената страна в света, която някога е използвала ядрени оръжия, и Япония, единствената страна в света, която е пострадала от тях, ще изразят силната си решимост за изграждане на свят без ядрени оръжия", подчертава японски служител на министерството на външните работи.

През десетилетията след войната двете страни възприеха много неща една от друга: в Япония станаха популярни бейзболът и холивудските звезди, а американците се наслаждават на суши и гледат безбройни японски анимационни филми.

"За да сме честни, в Япония са си направили сметка, че това е най-добрата опция от гледна точка на сигурността на японците", смята Брад Глосерман, експерт по японско-американските отношения от намиращия се в Хонолулу мозъчен тръст на Тихоокеанския форум на Центъра за стратегически и международни изследвания.
Геополитическият контекст в Азия, комбиниран с неотклонното укрепване на Китай и многократните заплахи от страна на Северна Корея, е в състояние да заздрави японско-американските отношения.

И въпреки това напрежението не е напълно изчезнало.

Най-острата криза датира от 1960 г., когато имаше масирани протести срещу преговорите за преразглеждане на двустранния договор за взаимопомощ и сигурност. Движението беше толкова силно, че попречи на предвиденото посещение на президента Дуайт Айзенхауер.

Търговските спорове през 70-те и 80-те години с Япония, която превъзхождаше САЩ (в областта на електрониката, индустриалната роботизация, автомобилната промишленост), породиха враждебна реторика срещу дръзкия архипелаг, който щеше с икономически средства да постигне това, което не успя да направи с оръжие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: ЯпонияСАЩБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Анонимен--125; Можеш ли да сравняваш Западна и источна Германия ? Ами Северна и Южна Корея ? Нали са едни народи.Не ги жалете Японците. Те са най жестоката нация. Колко хора обезглавиха и избиха в Китай и Корея ? За 1 ден са обезглавени 800 Австралийски пленици на о--в ЛАСА. Чети бе неграмотен *** .
73
4
 
6
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Тероризъм--127;А избиването от Русия какво е ? Не е ли престъпление или то е братско ?
72
7
 
11
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Анонимен--123; Абе неграмотен защо Русия срина Русе ,Силистра и Добрич ? Колко хиляди загинах или това беше братска бомбардировка ? Няма символична война. Защо им свалихме около 100 самолета и то ударени които едва се прибират от ПЛОЕЩ ?Ами ПСВ Русия защо ни срина КРАЙБРЕЖНИТЕ ГРАДОВЕ ? Балчик е изравнен със земята Обстрелвали са ни 17 кораба. ЗАЛПЪТ на 1 кораб е 6 тона. Кажи бе русофиле. Всички злини които са сполетяли Б--я са от братската ви Русия.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди бяхме подвластни на Русия, сега сме подвластни на САЩ, признайте си го. България не е суверенна държава от Втората световна насам. Онези 45 години са на сметката на Русия. Ще ме извинявате, ама последните 27 години ги пиша на сметката на САЩ. Време е всички да си поемат негативите, а не атлантиците постоянно да ми се оправдават със СССР и то през 21-ви век.
70
3
 
5
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До до 114--121;Това е Руско--комунистическа тактика;За всичко бяха виновни САЩ. Какво хубаво са дали на света СССР ? Пещерния комунизъм ли ? Да сложиш Разбойници да управляват държава ?Кой управляваше СССР ?Шайка разбоници и обирджиина Банки ,Влакове и Кораби. Кой е Ленин? Ами Сталин И Троцки ? Ами Лениновата гвардия ? Комунистическото безочие е неизмеримо. Няма открита мерна единица. Пфууууу
69
7
 
5
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Анонимен--104;А ти бе ,Кажи нещо за добрите руски освободители?Без Да сме им направили нещо на 05.09.44 г.Скъсаха дипломат. отношения и ни обявиха война. На ДЕВЕТИ ни окупираха . ЗАЩО ? "Освобождението " ни от СССР ни струва 140 милиарда лв. Наложиха ни такъв ПЕЩЕРЕН комунизъм че след 100 г.няма да се оправим.Пази Боже Русия да те освободи. САЩ ни освободиха от руско--комунистическото робство без да ни окупират и без да им плащаме. На НЬОЙСКАТА конфер. САЩ ни върнаха на картата на Европ
68
4
 
10
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Американските бази руските марионетки ли ги докараха, руските марионетки ли прецакаха всички руски проекти? В момента, в който СССР се срина марионетките останаха без командване и минаха под командването на Вашингтон. От 25 години се тиражира версията как комунистите са виновни за всичко, как така все руснаците стоят зад този цирк? Сами ли ще се плюят? Тактиката на Вашингтон винаги е една и съща- обвини някой друг.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново . И децата така постъпват .Първо се сбият , а после станат най - добри при - тели .
66
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 110Човече, България се превърна в *** благодарение на мъдрото ръководство на руските марионетки тук много отдавна. Т. Живков, П. Младенов, отдавна го признаха. Тогава бе погребано селското стопанство, промишленността работеше на загуба. Държавата вървеше на автопилот с чуждите заеми от капиталистическите банки. Които изплатихме миналата година. Не са ни виновни САЩ.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че без японския технически гений в сферата на електрониката и без немските инженерни и технологични постижения, днес САЩ щеше да е просто един аграрен селскостопански регион, износител на петрол и царевица. Кой от кого е имал по-голяма полза?
64
8
 
8
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
Е виж в каква срутена тоалетна и експериментална площадка се превърна България под мъдрото американско ръководство за последните 25 години и ще добиеш представа какво щеше да се случи с Русия, ако беше окупирана от САЩ.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възниква логичния въпрос . Какво щеше да представлява Русия днес, ако бе окупирана от САЩ ? Страната с най-големи ресурси в света. Дали щеше да произвежда Лада и да се развива благодарение на суровинен износ ?
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И японския народ си има трески за дялане. Един горд народ би поискал официално извинение за това престъпление и ако извършителят е достатъчно искрен, тогава може да си говорят за приятелство. Човешко е да прощаваш, японците го направиха, но трябва да си психопат от Белия дом, за да не съжаляваш за това, което си извършил.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нейният апогей е приемането на нова конституция, написана от американците, която налага на Япония да се откаже от войната като средство за решаване на международни спорове."Нещо от което САЩ не се отказа, а върха на наглостта е, че Обама в Япония ще говори за ядрено обезоръжаване, предвид, че държавата му разполага с хиляди ядрени ракети, които няма да свали от въоръжение. А, да и ще посети Хирошима без да се извини...
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви приятели, какви пет лева. Прочетете малко история - след ВСВ Япония е страна от третия свят благодарение на Щатите и тяхната окупация. Въпреки това следва период на подем, от който САЩ се възползват и яхват вълната наготово. Японското население е експлоатирано в интереса на "няколко японци" и няколко щатски фамилии. САЩ никога няма да допуснат силна Япония. Все пак те са им писали конституцията. ;)
59
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
За да се прави анализ на отношенията м/у Япония и САЩ трябва добре да се познава психологията на японския народ. Определено на Япония партньорството със САЩ в дадения момент е изгодно както и на САЩ.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На японците просто им се пречупи психиката след двете ядрени гъби и последвалата окупация. Никоя уважаваща себе си нация не би простила подобно престъпление срещу народа й.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разбира се в денят на подписването на капитулацията са ненавиждали американците и това е нормално , но после когато са разбрали какво са и какво могат да постигнат заедно им е минало ."Минало им е, защото японците са морално напреднала нация и прощават на палачите си. Изобщо не ги е интересувало "какво са можели да постигнат заедно", на тях след войната не им е даден избор да продължат сами за да ми разправяш али-бали за светлото съвместно бъдеще.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарича се "военно престъпление", а тези, които не съжаляват и не се извиняват за престъпленията си се наричат "психопати".
55
1
 
8
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Японците са умен и кадърен народ.