Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит

Брюксел не чака предварителна информация за кандидатурата й
12 сеп 2016 15:30,
103
Еврокомисията: Кристалина – талантлива и с опит
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде да се разбере, че смята еврокомисар Кристалина Георгиева за изключителен талант и човек с огромен опит, които биха й позволили да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

Още по темата

В същото време говорител на Европейската комисия определи статиите, че тя ще замени българската титулярка Ирина Бокова като "спекулации" и "слухове", и отказа да ги коментира.

В петък вечер, веднага след първите информации, че Георгиева влиза в играта като кандидат на Унгария, Литва и Хърватия, шефът на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер написа в Twitter, че напускането й ще е огромна загуба за Комисията, но че тя ще стане силен генерален секретар на ООН и гордост за европейците.

"Туитът (на Селмайер, б.а.) е мнение, което се споделя от всички или поне от тези, които са имали привилегията, честта и удоволствието да работят в Комисията с нея", заяви говорител на Жан-Клод Юнкер.

Той обясни, че Георгиева върши изключителна работа като отговаряща за 10 генерални дирекции на Европейската комисия и няма какво особено да се добави към това общоприето мнение.

"Всички имахме възможност да се ползваме от изключителния й талант и огромен опит", добави говорителят. Той напомни, че в миналото и Юнкер е изразявал мнение, подобно на написаното от дясната му ръка Селмайер в Twitter. Мнението на шефа на кабинета на Юнкер гласи: "Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина ще бъде силен генерален секретар на ООН и много европейци ще са горди. Плюс това ще е силен сигнал за равенство на половете".

Без да уточнява дали разполага със сигнал от София или от друга столица, говорителят обясни, че не очаква Европейската комисия да бъде официално информирана, ако се вземе подобно решение.

"Ние не участваме в процеса на избор на генерален секретар и за това не смятаме, че това е нещо, за което което и да е от правителствата на 28-те страни членки трябва предварително да ни информира", посочи говорителят.

Според европейските правила, ако бъде посочена като кандидат за ООН, Кристалина Георгиева трябва да излезе в неплатен отпуск от Комисията за времето, за което продължава конкурсът. Българското правителство ще трябва да й търси замяна, само ако Георгиева бъде избрана начело на световната организация.

Следващият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. Очаква се титулярът да бъде избран до края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Opit ot bkp jivkoviska. Smeschna s zeluvki pregradki v brueksel i nosiata sa hora vobschte ima neschto selsko
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фидосова повече щеше да натежи от тия двете взети заедноАма не е късно
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да се обвиняваме и да се корим като българи. Изборът на Бокова е решение на правителството и отговорността за него е на Борисов. Такъв ще е изборът на Георгиева, ако се случи. Не са ни питали нито за едната, нито за другата
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина се е заклела като еврокомисар да работи за общия европейски интерес а не за българския. Същото са направили и останалите български комисари преди нея
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом го е казал Брюксел, верно е. И конгратюлейшънс като кажат знаем на кого го казват
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОзадаченА вие какво мислите за факта, че родителите ви са ви кръстили Озадачен? Името ни не е наша вина или отговорност, а на тези, които са ни го дали
66
3
 
1
 
! Отговори
Географ преди 7 години
До до 78А защо пропускате Бокова? Тя живее от 10 години в Париж и идва до София веднъж годишно, да си види роднини. Като еврокомисар Кристалина поне работи по теми, които се отнасят и до България
65
3
 
4
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Цецка е къде, къде пред тези кикимори...
64
0
 
11
 
! Отговори
до 78 преди 7 години
Извинявай ама това да летиш постоянно до Щатите (където живее) и Брюксел където работи то това да не е лесна работа :DГорката не знае нищо за България и как живеем ама ни командва от там и ни казва как трябва да се оправяме.За мен хора който не живеят в България не трябва да бъдат избирани да ни представляват пред света
63
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 7 години
горката, чак се е припотила от толкова работа, като гледам и стреса хич не и понася, пу, пу
62
0
 
7
 
! Отговори
край преди 7 години
Тази жена имаше план как да реши демографската криза на България - таланта и е велик. Вие като не щете арабляците кой ви е крив.
61
0
 
13
 
! Отговори
Миинко преди 7 години
Талантлива?!Ха-ха-ха!Ще оправим генофонда в България със сирийските бежанци /цитат от Кристалина/. Ха-ха-ха!Това за България е двойно по-унизително от Ньойския договор!
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
Кристалина преди време каза, че мигрантите щели да ни оправят демографията. Българите няма да забравим това! :(
59
0
 
11
 
! Отговори
Озадачен преди 7 години
Европейските институции се държат странно.Кунева преди време беше избрана за Европеец на годината.Сега пък, след като веднъж вече казаха, че Ирина Бокова е много с9илна кандидатура, изведнъж решиха, че нямат нищо против начело на ООН да застане някоя, която навремето е била наречена Сталинка и е възпитавана по съответния начин.В Европа не знаят значението на първите седем години при оформянето наличността, характера и мисленето на отделната личност?
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето го доказателството, че Германия е оказала натиск върху България да намърда Сталинка за поста. Фактът, че ЕК вече започна да манипулира общественото мнение е достатъчен.
57
1
 
15
 
! Отговори
socialen преди 7 години
ЕК се чуди как да се отърве от нея.
56
1
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Сталинка е по-подходяща естествено доказала се е ,че слугува безотказно вършейки им мръсната работа затова им трябва такъв на който кукловодите могат да дърпат конците безпроблемно.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова ще е! Не разбрахте ли?! Или си баете като за газовия хъб!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помогна достатъчно, за да не изберат Бокова. Мен, мен, изберете мен. Българска работа
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се изложи тази............Притежава прекалено много качества, които я правят отрицателен герой