Шествие за годишнината от парада на Червения площад

В Москва бяха представени моменти от историята и съвремието
7 ное 2016 14:22, Елка Василева
63

Снимка: Reuters

С изпълнение на московския химн на Червения площад в руската столица приключи тържествено шествие, посветено на парада от 7 ноември 1941 година, с който е отбелязана 24-ата годишнина от Октомврийската революция в обсадената от нацистите Москва, предаде ТАСС.

При откриването на парада прозвуча песента "Свещена война"; знаменосци изнесоха знамената на полковете, бранили столицата, както и Знамето на победата. Московският кмет Сергей Собянин приветства ветераните и всички столичани, благодари на някогашните воини за великата победа и подчерта, че те винаги ще останат пример на мъжество и несломим дух.

Парадът на Червения площад в обсадена Москва през 1941 г. с участието на 28 500 души, продължил малко повече от час, "по своето значение е наподобявал голяма военна операция", каза Собянин.

Той е внушил на хората в страната увереност, че врагът ще бъде разгромен; тази победа е положила началото на победите край Москва и Сталинград, на Курската дъга и в други битки, отбеляза столичният кмет.

По главния площад на Русия преминаха над 5000 военни от московския гарнизон, кавалерия от Президентския полк, почетен караул от комендантския Преображенски полк, възпитаници на Московското суворовско училище и на кадетски училища от столицата.

В шествието бяха представени моменти от историята и съвремието. Зрителите видяха реконструкция на епизоди от войната. На Червения площад излязоха войници от прославени дивизии и военачалници от времето на войната, облечени в униформи от 1941 г. Звучаха песни от военните години. Показани бяха бойни оръжия, станали вече реликви - танкове Т-34, Т-38, Т-37, Т-60, "катюши" и др. За 14-и път в Москва се отбелязва годишнина от легендарния парад с тържествено шествие, посочва ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: парадЧервеният площад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Неанонимен преди 7 години
До Анонимен17В Русия гейщината не е забранена, не пръскай дезинформация.В Москва има 256 гей бара.В цяла Русия кой знае колко са.Pornhub в Русия го спряха заради рекордното търсене на гей порно.Хахахаха
42
0
 
1
 
! Отговори
Неанонимен преди 7 години
До Анонимен 4Защо бе?Захари Стоянов, Ботев и Левски, Раковски, Бенковски, Волов, Каблешков, Филип Тотю и т.н. да не са носили фесове с пискюлчета?Да не са се дупили по пет пъти на ден?В Турция сега фесове с пискюлчета ли носят?
41
0
 
1
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До пенкоНикола Йонков Вапцаров - поддръжник и разпространител на Македонизма в ущърб на българския национален идеал, сътрудник на агенти на чужда държава подготвящи и извършващи терористични актове на територията на страната.Това във военно време каквото е било тогава се наказва със смърт.И нека не забравяме какво е казал един от най-великите българи, самия Апостол на свободата Васил Иванов Кунчев : Предателите трябва да се убиват.
40
0
 
2
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До КикиНе знаем бе, кажи ни ти.Примерно кажи защо синовете на Райна Княгиня са пратени в концлагери.Кажи ни и за гернерал Вазов и синовете му защо са преследвани от комунистите.
39
0
 
2
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До До Изгърбич ЗадвратяАбе луд ли си?Нали се разбра, че Армата е 30 годишен немски проект, който швабите са зарязали и руснаците са го гепили после.Те нищо не са измисляли и няма да измислят тепърва.Всичко им е крадено от запада.Кога ще направят танк с турбина вместо ДВГ не ми се мисли.Сигурно 3000-та година.
38
7
 
4
 
! Отговори
Циник Стерьва преди 7 години
Ти освен да обсъждаш мен - нещо друго свястно имаш ли да кажеш? Рускиня - все едно да напишеш па*чавра ! Верни сте като та*лиггарски ****стии...и почти толкова умни! Понеже виждам, че академичния стил ти идва множко....дано този ти е по-познат, и близък :-) "Когато фактите говорят - даже и рускините мълчат!' Пхахаха
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-доброто от гей парад в София........
36
6
 
12
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Чета и се чудя ,кой за вас е интелигент! Убеден съм ,че Гео Милев, Никола Вапцаров и др.са инелектуалци убити от моментната власт ! Но времето не спира и днес младите интелектуалци бяха прокудени от властта на системата " ГОСПОДАРИ-СЛУГИ-РОБИ"-това е днешната проява на еврейския капитализъм!!! Не бъркайте значението на думата ДЕМОКРАЦИЯ ! Народоуправлението няма нищо общо с това "НЯКОЙ ДА ЯХА ДРУГ" - ПИКАСО Е БИЛ КОМУНИСТ /И МНОГО ДРУГИ СВЕТИЛА !!!
35
4
 
2
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Станой Не казваш нищо ново. От край време има българи по света. Ако не знаеш, защо са ги избивали - прочети и го напиши, най - накрая!
34
6
 
9
 
! Отговори
рускиня до циник преди 7 години
това че си малообразован аз го разбрах от първи думи. Следващия път не се хаби да пишеш повече - идиотизъма ти личи веднага. Особенно интересно да чуя за вермахта от човек,чиято баба и дядо *** немски ботуши
33
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мумията дори се е надигнала от мавзолея да помаха с каскетче на дефилиращите актябристи.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаех си, че без парад по случай ВОСР няма да се мине. Както и да го кръстят в случая.
31
21
 
10
 
! Отговори
Циник до русофилчета преди 7 години
8.Същата тази червена армия е имала и съвместен парад с ВЕРМАХТА в Полша...където е избила 33 000 полски офицери , и ги е закопала в Катинската гора9.Първата газова камера е руска! Напишете в Гугъл - душегубка, и четете!Монтирани на Молотовки контейнери (мобилни газови камери-мнооого "адванст), в които са унищожавани класовите врагове!Мога да продължавам...ама ми омръзва
30
1
 
4
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Станой Това не е адекватен отговор. Не се притеснявай- напиши, защо са избити и прокудени,дай примери.
29
16
 
8
 
! Отговори
Циник до русофилчета преди 7 години
1.За жертвите на Голодомора - има Гугъл...и съветски източници! Милион повече...или по-малко ....какая разница - ведь Россия болшая2. Все още сме във валутен борд с D марката (и слава богу) не с тоалетната хартия дето и викат рубла 3. Руснаците си имат ддостатъчно "свои" тарамбуки - чеченци, дагестанци, афганистанци...и не знам още какви ря*зани станци4. Колко бяха жертвите в Норд-Ост? 360? 390?И в това руснаците са "напред"5.Коя страна от бившия източен блок е "просперирала" - никоя
28
7
 
6
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Станой Извинявай,но забрави да напишеш, защо е била избита и прокудена някогашната интелигенция.
27
7
 
11
 
! Отговори
Артист преди 7 години
22 000 000 измрели в Украйна .... и от кого е доказано , от коя НПО на САЩ ?)
26
10
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До *** Имаш предвид както Вие мислихте ,че ЕС ще Ви залее с блага 2007 г ?Русия няма да залее българският народ с блага ,но може да върне поне 1 милиони избягали на Запад от благините донесени от ЕС и Вашингтон у нас . Щото като е толкова хубаво с ЕС -БЯГАТ всички българи от хубавият ЕС у нас .Наивници ли са ,та мислят ,че на Запад ще работят добра работа ,а не мръсната ?
25
9
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
един приятел пита арматата на буксир ли са я влачили или пак са минале тънко с макети :)
24
13
 
17
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 16Загинаха милиони руснаци, за да живееш ТИ! Точно ти си за газовата камера- американецо ненаситен. Толкова си жалък, че не заслужаваш и минус да ти сложа!