Нови строежи изяждат гори и стари дачи около Москва

Срещу апетита на предприемачите се организира съпротива
19 апр 2017 22:45, Елка Василева
28
Нови строежи изяждат гори и стари дачи около Москва
Снимка: архив, Reuters

Спекулативните сделки с недвижими имоти опустошават околностите на Москва, които местните жители много обичат. Само че срещу апетита на предприемачите, готови да изсекат стотици хектари гори и да премахнат цели селища, се организира съпротива, пише Франс прес.

Съдбата на Восточная Перловка, вилно село, разположено североизточно от Москва, е символична. Когато властите решиха да съборят 600 къщи в района Митишчи, за да постоят големи комплекси, жителите веднага се мобилизираха.

"Никога няма да мога да се преместя да живея в бетонна сграда. Тук имам голяма дървена къща, градина с ябълкови дръвчета. Нямам проблеми с паркирането. И децата ми могат да прекарат целия ден на открито", разказва Виктор Каратчун от Восточная Перловка.

Той публикувал в интернет протестна петиция срещу разрушаването на неговото село от местна компания Земелние ресурси, и тя била подписана от над 2000 души. Само че нито тази петиция, нито многобройните писма, изпратени до властите и редицата демонстрации не успели да променят нещата.

През 2014 година жителите на селото внесли жалба и последвала продължителна съдебна битка, докато Върховният съд най-сетне обявил през декември 2016 година, че местните власти нямат право да разрешат това строителство.

Решението на Върховния съд обаче много закъсняло и предприемаческото дружество само трябвало да промени плана си, построявайки по-ниски сгради в сравнение с първоначално предвижданите.

"Ако този проект бъде изпълнен, гъстотата на населението в този район ще превиши 13 000 души на един квадратен километър, което е два пъти повече, отколкото в Хонконг", със съжаление казва адвокатът Андрей Юмашев, който защитава жителите.

Москва изяжда околностите си

Властите, също като предприемаческите дружества, изтъкват необходимостта от такива проекти. "В Москва на практика вече няма свободни терени", казва Владимир Воронин, който управлява голямата руска строителна компания FSK Lider.

Търсенето е голямо, защото "районът на Москва привлича жителите на други райони, които искат да печелят пари и да правят кариера в столицата", продължава той. Притокът не секна с икономическата криза, която връхлетя страната през 2014 година, следвайки спада на цените на петрола, допълва Воронин.

Москва и сега е свръхнаселена с 12-те си милиона жители, а новопристигащите са готови да живеят в по-отдалечени райони и да купуват в тях. Районът на Москва пък е 18 пъти по-голям по територия от столицата, но е заселен от "едва" седем милиона души, така че е идеалната мишена.

Близо 8,8 милиона квадратни метра жилища са изградени в Подмосковието през 2016 година, от които 5,5 милиона в големи комплекси, сочат данните на министерството на строителството на Московския район.

И така урбанизацията напредва. През 2011 година територията на руската столица се е увеличила 2,4 пъти: мегаполисът е погълнал 1500 квадратни километра земи югозападно от Москва.

Горите изчезват

На 6 километра от Восточная Перловка жителите на Строител се борят срещу унищожаването на гора, разположена на 103 хектара. Това е Челюскинската гора, заплашена от проект за строителство.

Местните хора обвиняват администрацията си, че незаконно е продала тази гора на московската група за строителство на жилища Новая Земля, която иска да построи на нейно място нов квартал, в който да живеят 20 000 души.

"Заживях тук, за да могат децата ни да дишат свеж въздух. В тази гора всяко дърво ни е скъпо", възмущава се тукашната жителка Мария Тиабу.

През декември след редица жалби на местните жители, подкрепени от депутати, местната прокуратура започна разследване и призна, че законът е бил нарушен. Само че Новая Земля, и в този случай, не се отказа от плановете си и продължи да унищожава гората.

"Строителните предприемачи се възползват от празнотите в законодателството", посочва екологът Михаил Крейндлин, от Greenpeace Русия. А унищожаването на природни видове заради строителни проекти става все по-често срещано явление в страната", със съжаление заключава той.

Защото "строителството на жилищни сгради е сектор, който носи много, не само на инвеститорите, но и на местните власти. Дори ако се изключи корупцията, която е често срещана, тези проекти пълнят местните бюджети с данъци", казва екологът.

"Скоро хората няма да има къде да се разхождат, нито пък ще могат да дишат чист въздух..." 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: строителствоМосква
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
същото е у нас преди 6 години
Така е и в Китай и в САЩ и навсякъде , живота се съсредоточава в 2-3 мега-града ,
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Абе то и ние като тръгнем да се развиваме излизат разни групичкинда протестират точно като при тях.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Абе тя моце да е голяма кати територия но е безлюдна. Населението е фокусирано в западната част.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво са ревнали ,като искат чист въздух и да живеят на широко,да продават къщите си на стройтелните фирми,тъкмо цената им се е покачила,и да бягат в някое запустяващо село. В Русия ,колкото искаш такива села.Иначе заради тях Москва да не се развива ли?
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E гати,все едно за България чета!После някой пак ще ме убеждава че сме народ коренно различен от руснаците.Не е верно,абсолютно едно и също сме,и в корупцията,и в пиенето,и в изгледа на градовете,и в мафията,в мирогледа,във всичко.Само в представите си сме големи европейци,но така само ние си мислим
12
8
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Много ми е кеф,че циничното шоу на лъснатата червена балка Сливи Тривонов вече е аут и несменяемата от 20 години балка е вече безработна!
11
10
 
9
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Нека изядат с предимство дачата на Сталин,че цялата гора около нея е така вмирисана на пияни порове и на повръщано,че 65 години след последните пиянски оргии още не може да се отмирише!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но преди всичко се събарят с лакомия.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С багер се събарят...
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, но как се събарят 600 къщи, които са частна собственост?Дали са къщи или временни постройки?Дали парцелите не са дадени за ползване от общината срещу символичен наем?Дали на жителите не се предлагат нови жилища на същото място?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем е ,да.Принципът на подход е важен- независимо дали става дума за 17 млн км2 или за 17 м2.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа! Могат само да се учат от задругата на герберите които застроиха Южен Парк и Борсовата Градина! Половината гербери не бяха виждали трамвай или тролей до пълнолетие а сега са всички в милионерски клуб на София и даже садят фиданки от кумова страма за Ротари Клуб.
5
3
 
3
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
До АнонименNe zapadnata presa a mestnite sa raztrevojeni neizkriviavai realnostta
4
1
 
11
 
! Отговори
Чочо преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Освен за Далавери, казаха ли нещо и за Прасимир и Болен?
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде едно и също. Природата за нищо я нямаме.А защо?
2
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Вие Москва я оставете на руснаците.Пишете нещо за новите разкрития в "Шоуто на Слави".Далавери Симеонов пишман патриотът е лапал държавни парички настанявали гранични полицаи и военни в частния си хотел "Козият рог".Държавата е плащала хиляди левове на ден, които са влизали в джобчето на Симеонов.Това е престъпление ! Факт !Нарича се КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E да но какви ресурси има Испания. За Русия няма кризи...