Епидемията от холера в Йемен излиза от контрол

Хиляди хора могат да умрат от коварната болест
14 юни 2017 08:55, Елка Василева
9
Епидемията от холера в Йемен излиза от контрол
Снимка: архив, Reuters

Епидемията от холера, избухнала в Йемен, излиза изпод контрол. Всяка минута се разболява по едно дете, предупреди международната хуманитарна организация "Спасете децата", цитирана от Ройтерс.

Хиляди хора могат да умрат от заразата в близките месеци, експертите предричат, че ще се заразят до 300 000 души. Според "Спасете децата" броят на заразените се е утроил за последните две седмици.

Вилнеещата гражданска война в арабската страна, ширещият се повсеместен глад и липсата на достъп до чиста вода усложняват разпространението на епидемията от холера - чревно разстройство, което може да убие човек за броени часове.

Здравната система на разорената страна не е в състояние да се справи. Болниците са претъпкани, лекарствата и течностите за венозно хидратиране на организма са на изчерпване.

Епидемията избухна в края на април и според ЮНИЦЕФ до момента са починали над 920 души, а са регистрирани 124 000 случая на заболяването - почти половината от тях са деца. Над 2 млн. деца в страната са недохранени, което прави отслабените им организми по-уязвими за холерата.

Представителят на "Спасете децата" в Йемен Грант Причард настоя за увеличение на спешната финансова помощ, за да може да се води борба с епидемията. "Време е светът да се задейства, преди хиляди йеменски момчета и момичета да умрат от една напълно лечима болест", посочи той.

/БТА/


9
Още по темата: холераЙемен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
До 1... преди 3 години
Тия дето си отиват в Йемен не са човечество.
5
1
 
4
 
! Отговори
do помацу преди 3 години
СА нямат пари в момента. Влез им в положението. Нали дадоха 200+ милиарда на сащ-ците да се въоръжават.
4
1
 
11
 
! Отговори
кравар преди 3 години
Като не става с войни, става с болести, глад, преселение унищожението на другите народи!
3
3
 
4
 
! Отговори
2помацу преди 3 години
Амче тя ислямската държава СА им помага, нали точно тя ги докара до тоя хал??
2
0
 
10
 
! Отговори
Бе преди 3 години
само в Европа да не я докарат!Даже и в 21-ви век холерата не е за подценяване!
1
3
 
13
 
! Отговори
помацу преди 3 години
Изумен съм от нехайството на някой държави,къде е Катар,къде е СА,къде ОАЕ,къде са всички те...?!В този свещен месец Рамадан, вместо да пръскат пари за глупости нека се обединят и да помогнат на тези хора! Човечеството си отива ,заради нехайството на друга част от човечеството.