Премиерът на Грузия подаде оставката

Причината е арест на опозиционен лидер
18 фев 2021 23:15, Красимир Ангелов
17
Премиерът на Грузия подаде оставката
Снимка: БГНЕС

Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви, че подава оставка. Той разкритикува съдебно решение за ареста на опозиционен лидер, което според него ще доведе до политическа ескалация, предаде АФП.

"Реших да се оттегля от поста", каза грузинският премиер на правителствено заседание, предавано по телевизията. Той отбеляза, че вижда в съдебното решение опасност за здравето и живота на сънародниците си и от засилване на политическата поляризация в страната, съобщава БТА.

Опозиционерът Ника Мелия - лидерът на партия Единно национално движение (ЕНД), основана от живеещия в изгнание бивш президент Михаил Саакашвили, е обвинен от правосъдието в призиви за щурмуване на парламента през 2019 г.

В сряда грузински съд нареди временното задържане на Мелия. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на девет години затвор, отбелязва АФП.

Грузинското министерство на вътрешните работи междувременно обяви, че временно преустанови опитите за задържане на лидера на ЕНД, след като това доведе до оставката на премиера, предаде ТАСС.

Гахария заяви, че не е съгласен с опитите на властите да задържат Мелия. Според него това води до поляризация и може да предизвика дестабилизация на ситуацията в страната.

По-рано тази сутрин грузинската полиция направи опит за задържане на Мелия, който трети ден се намира в централата на ЕНД, но се оттегли, след като не е успя да влезе в сградата, блокирана от представители на опозиционната партия.

Политическият съвет на управляващата партия „Грузинска мечта“ планира да определи утре кандидат за премиерския пост след оставката на Гахария, обяви днес на брифинг председателят на партията Иракли Кабахидзе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ГрузияГиорги Гахария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Нека Буци вземе пример от грузинският си колега.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда, че в дори в Грузия премиерът си знае мястото и не е подчинил целия държавен апарат. Независимостта на властите е естествен процес, който Мутрата унищожи в България.
11
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГРУЗИЯ Е ПРЕДИМНО ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА И ПРЕМИЕРА ИМ ИМА СЪВЕСТ!!!------------------------------------------------КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПРЕДИМНО АТЕИСТИЧНА ДЪРЖАВА И ЦЯЛАТА И УПРАВА НЯМАТ ГРАМ СЪВЕСТ!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и у нас!
9
3
 
14
 
! Отговори
МОРАЛ преди 3 години
Един грузинец е 1000 пъти по интелигентен, от нашия неграмотен примитив и престъпник.След стотиците разкрития, снимки, репортажи за кражби, корупция и рекет от примитива борисов той продължава да е на власт.Но къде морал от бивш пазач и крадец на коли.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нямаме това щастие.
7
1
 
6
 
! Отговори
И.. преди 3 години
Нашия кога???
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашия неандерталец от Банкя кога ???
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МоралСкукаааааа.......
4
13
 
6
 
! Отговори
Морал преди 3 години
Един грузинец е 100 пъти по-интелигентен от нашия Фигурант !!! Фигурантът докара държавата до гражданска война и непрестанно руши държавността с противопоставяне и просташки изцепки ! Трябваше 10 пъти да е подал оставка досега !!! Но къде морал под мазната фу.ра.жка ?
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимавате с черкезките им проблеми?
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо! Ако има един истински беге полицай, нека арестува Нинова!
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А наш Боко - 'га?