Макрон: Турция ще опита да се намеси в изборите във Франция

Френският президент обаче не изключи подобряване на отношенията
24 мар 2021 20:45, Елка Василева
32
Макрон: Турция ще опита да се намеси в изборите във Франция
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон отправи предупреждение срещу "опити за намеса" на Турция в следващите президентски избори във Франция през 2022 г., без обаче да изключва възможността за подобряване на отношенията с Анкара, които са изострени от повече от година, предаде АФП.

"Очевидно. Ще има опити за намеса в следващите избори. Предначертано е и заплахите не са завоалирани", заяви Макрон в интервю в документален филм за Ердоган, излъчен снощи в предаване на телевизия Франс 5.

Още по темата

Припомняйки разгорещения спор по религиозния въпрос, избухнал след неговата реч през есента за "ислямисткия сепаратизъм", Макрон критикува остро "държавна политика на лъжи, разпространявани от органите на печата, контролирани от турската държава", както и "от някои големи телевизионни канали, контролирани от Катар".

Ердоган по-рано бе обвинен в намеса в избори, по-специално в Германия, когато бе поискал от германските избиратели от турски произход да гласуват срещу партията на Ангела Меркел през 2017 г., отбелязва агенцията.

"Трябва да бъдем много прозорливи", каза Макрон, чиито отношения с турския му колега бяха крайно обтегнати, преди да настъпи известно размразяване преди няколко месеца.

"Забелязах от началото на годината желание на Ердоган за възобновяване на отношенията. Вярвам, че това е възможно", посочи френският президент, като подчерта, че не изпитва никаква "враждебност по отношение на Турция".

"Но мисля, че не могат да се възобновят /отношения/, когато има прояви на двойственост. Не искам да възстановя едни успокоени отношения, ако на заден план има подобни маневри, които продължават", каза Макрон.

Дипломатическите отношения между Турция и Франция се изостриха заради разногласия по редица въпроси като Сирия, Либия или Източното Средиземноморие, както и заради политиката на Париж за борба с "ислямисткия сепаратизъм", припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
La France преди 3 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят!Vive la Republique! Vive la France!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече е нормално и естествено явление държавите с авторитарно управление да се месят в изборният процес на демократични държави за да изберат по-удобният.
18
2
 
3
 
! Отговори
ишкембе чООООрба преди 3 години
Защо се занимават французите с чобани, изолация от Европа и точка.
17
2
 
5
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
незнаех че Макрон е братовчед на Нострадамус че така добре пророкува..
16
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До АнонименИма няма 2-3 милиона турци живеят в Франция.
15
3
 
3
 
! Отговори
Уйдурма преди 3 години
Ан шанте джанъм, берекет версин, неспа? Все ла вий, бон шанс!
14
3
 
5
 
! Отговори
това го вярвам преди 3 години
Комшиите обичат голи жендъри кат МАКАРОНЯ да изтърват сапуна у Турската баня!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това означава ли, че във Франция има толкова много турци, че чак да успеят да се намесят?!
12
2
 
13
 
! Отговори
Лудост преди 3 години
Айде и тези откачиха...
11
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Във френските избори едва ли,ама германските може направо да ги реши!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе одих у Францията и не видох бели!
9
6
 
16
 
! Отговори
Ertugrul преди 3 години
Това момче с бабата за жена..и като цяло цялата им нация къде са тръгнали? Момче младо, когато ти си точил лиги по бабата Ердоан е лежал по затворите. Твоята полиция, спец частите гонят с дни няколко подивели араби по магистрали. Олицетворение на вашият потенциал е полицая от Сен Тропе. Не дърпай Турция за опашката, а отиди на психиатър, както ти каза Ердо. Бъркаш държавите. Това не е арабска колония, а Турската република. Спри да подкрепят арменските и кюрдски терористи. Преди да е късно за теб
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми като сте толкова *** французи...
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франсетата са водили сериозни войни единствено с наглетата, откъде да знаят че че ги пребият....:))) Балканите дори Хитлер не е искал да закача, щото е знаел верижната реакция, да се благодари че сме били донякъде неутрални, донякъде го върнахме на гърците :)
6
7
 
7
 
! Отговори
158 преди 3 години
Турция да не се меси по Европейски въпроси.
5
2
 
14
 
! Отговори
28557 преди 3 години
Е, нали искаха мулти-култи? Ама имало и обратна страна, която съвсем не нито демократична, нито толерантна. Докараха се дотам, че в училищните столове не се сервира свинско. Не говоря за ежедневното насилие.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ху да фак са франсетата, нещо се мислят за сила като англетата :))) Англетата може донякъде да са бойци, само донякъде на Балканите, обаче Макрон къде слага фансетата в схемата не е ясно :)))
3
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ех тия западняци бе превърнаха си държавите в коптори от третия свят и все някой им се меси в изборите бе!Бивши колониалисти играбители да се оплакват от чужди насеми ,ти да видиш!Между другото гледах в последно време в какво се е превърнал Париж една голяма Шекер маала и Столипиново ужас,ужас просто немам думи !
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Соломоновите острови ще се намесят в кметските избори в Пакистан.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ми...в гащите?