Жените в Афганистан не могат да пътуват със самолет без мъж

Талибаните вече забраниха на момичетата да учат в гимназиите
28 мар 2022 09:03, Елка Василева
38
Жените в Афганистан не могат да пътуват със самолет без мъж
Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните са информирали авиокомпаниите в Афганистан, че на жени вече е забранено да се качват на вътрешни или международни полети без мъж придружител, предаде Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Този ход идва, след като талибаните промениха позицията си по предишен техен ангажимент да позволят на момичетата да се върнат в гимназиалните училища, което шокира много афганистанци и беше осъдено от хуманитарни агенции и чуждестранни правителства.

САЩ отмениха планирани срещи с талибански служители, на които щяха да бъдат обсъдени ключови икономически въпроси, а Съветът за сигурност на ООН заяви, че решението за спиране на обучението на момичетата е предизвикало дълбоко безпокойство.

Говорилите при условие за анонимност източници казаха, че министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока е изпратило писмо до авиокомпаниите в събота, в което ги е информирало за новите ограничения при пътуване за жените.

По информация на източниците жените без придружител, които вече имат резервиран билет, са могли да пътуват вчера и днес, след като в събота някои жени с билети са били върнати от летището в Кабул. Министерството не е коментирало информацията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Брат ми беше дълго време в мюсюлманска страна лекар и твърди, че повечето жени там са зли хистерички и единствено от страх не правят нищо, поне засега. Въпрос на време да почнат да излизат от черупките си. Свободата все пак не е само за половината човечество, нали открай време е най-голямата ценност!?
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не могат да ходят на училище! От както бяха предадени от американските си приятели, момичетата в Афганистан вече са домашни прислужници. Забранено е ако са над 12 г да стъпват в училище! Но ЕС мълчи! ООН мълчи! САЩ няма мнение, великите защитници на правата на хората, ония които бомбандираха Сирия уж за да защитат правата на мюсюлманските жени, днес мълчат! Защо? 20 год тия хора вярваха, че живота им се е променил! Днес са подложени на терор! Основно право им е отнето и всички мълчат!
11
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не спорете, защото един иска да има роб, друг иска той да е роб, шарен свят. Аз имам дъщеря и няма да допусна да е роб на някого като тези коментиращи тук. Слава богу, живеем в други времена.
10
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото талибаните добре знаят женската психика.
9
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бре, колко комплексари имало тук! Как се радват да си имат роб в дома! Ами то навън като са мижитурки, то поне в дома си да са господари!
8
1
 
13
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До муа...я се скрий, по-точно скрий жена си, на мен и на другите жени нищичко не можеш да кажеш! Кой знае как те командори жена ти, та се утешаваш тук със средновековни тиради! По-добре марш в някоя арабска държава, та да издържаш жени и деца, та да ти дойде акълът........
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше това причината, можеха да направят девически гимназии.
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно. Лятото ги гледам, немските ханъми по бензиностанциите,уж зачулени,но очите им святкат като на манастирски котараци,ако са сами ,смятай.
5
26
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
жената трябва да си знае мястото! само така не страда от депресии и чувство за безполезност, когато както Господ я е проектирал - бъде командвана и контролирана от мъж!!
4
14
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Демокрацията която ФАЩ занесе в Афганистан дава видими резултати
3
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те жените в US и Европа немогат да се изпикаят без мъж в тъалетната!
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втора новина за афганите , да не мислят пак да ги нападат и демократизират ?
1
26
 
5
 
! Отговори
мъж преди 2 години
Првилно,така трябва!