Чавушоглу: Единствената цел на Ердоган е прекратяване на войната в Украйна

Турция ще даде необходимия отговор ако бъде нападнат съюзник в НАТО
1 май 2022 22:02, Нели Христова
71
Чавушоглу: Единствената цел на Ердоган е прекратяване на войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Няма да влизаме във война, но и при най-малкото нападение срещу някой от съюзниците от НАТО, ще бъде даден необходимият отговор. Това заяви в контекста на конфликта между Русия и Украйна турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Хюриет".
 
Министърът засегна темата за войната в Украйна наред с други въпроси пред журналисти на връщане от обиколка в Латинска Америка.

Чавушоглу посочи, че президентът на Бразилия е заявил готовност, ако турският лидер Реджеп Тайип Ердоган сметне това за полезно, да осъществят заедно с лидерите на някои важни страни съвместно посещение в Москва.

По думите на министъра единствената цел на президента Ердоган е да осигури прекратяване на войната и да събере заедно двамата лидери в конфликта. "Продължаваме искрено нашите усилия", каза Чавушоглу.

Според турския първи дипломат "всички виждат, че има такива, които не желаят прекратяване на войната".

По думите му позицията на НАТО е ясна. "Ние няма да влизаме във война, но ако има и най-малкото нападение срещу някой от съюзниците, ще дадем необходимия отговор", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
До 35 : За какво и е не Русия да напада България ? Тя и без това си има дотстатъчно подръжници тука и може да си манипулира общестеното мнение както желае.Голяма та опасност според мен е дане притискат Русия определено много ,щото руснаците и без това не живеят особенно добре и няма какво да губят.Да му мисли западът с охолният со начин на животл.На една ядрена ракета и е все едно колко живота ще погуби.То и Северна Корея е малка ама има ракети и Тръмп с цялата си арогантност отиде да се срешне
29
3
 
5
 
! Отговори
Друг Аномимен преди 2 години
До: номер 35 (Анонимен) Ами, не мисля. Защото ние вече сме били съюзници с Турция. През Първата Световна Война, когато Турция е била с Германия, и ние сме били с Германия, против Русия.Втората вече Турция е била неутрална (ама пак е клоняла към Германия).
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да не се случва, но ако Русия нападне България и ако Турция е тази, която ни защити, тогава вече спокойно ще можем да говорим за абсолютна ирония на съдбата.
27
2
 
1
 
! Отговори
до Йосиф преди 2 години
ти *** ли си лек, ако това случайно ескалира на макс няма никакво значение на кой армията е по голяма. Тогава няма да воюват с войници. 20тина ядрени ракети и това беше
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна е доказателство че в България е нямало никакво освобождение 1878 година
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16И не е вярно че някой имс три пъти по голяма армия от Русия Сащ водят с малко пред Русия по големина четете и се информирайте
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16Явно си много изостанал в инфото за ядрен арсенал. Най голям ядрен арсенал има Русия и след това Сащ. Всички други държави имат много малко почти помалко от броя на едната ти ръка четете бе хора информирайте се
23
3
 
10
 
! Отговори
филофоб преди 2 години
До Анонимен 25 Никой не е дошъл да те освобождава!Априлското възстание е предизвикано от граф Игнатиев с цел проливане на българската кръв,и от там намеса на "християнска"Русия в помощ на пострадалите!Целта е била война за "освобождение на поробените братя",а всъщност създаване на Задунайская губерния,и от там Проливите и излаз на топлите морета!Англия много добре вижда нещата и не позволява Сан-стефанска България населена с българи!!Русия винаги е била враг на България!Запада също!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началникът на руския Генерален Щаб Валерий Герасимов е ранен в крака след бомбардировка на база близо до украинската граница откъдето е управлявал операцията.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те са първите, които се опънаха на руснаците в Сирия?!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почети история и ще си отговориш на въпросите. Стига сте писали глупости
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бригаден отговор, ако се опита агресора милост няма да има, и той да го знае 5:1е завърши резултата;)
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЙосифОпа поч ти явно си много зле с запознанството на армиите и оръжието по света вземи почети малко и тогава пак се върни в форумите..Русия е използвала досега една трета и може би по малко от капацитета си на оръжие и армия като цяло
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците усещат че става напечено заради Молдовския сценарий на Путин. Румъния може да се намеси ако Русия нападне Молдова и това ще активира НАТО - тоест и Турция.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питин не мисля че ще нападне Румъния ако румънците се опитат да защитават Румъноговорящите в Молдова просто Молдова ще стане бойно поле и румънците ще са принудени да се бият на чужда земя което няма да е в тяхна полза понеже Нато бямат ангажимент там7
15
9
 
6
 
! Отговори
Хабиби преди 2 години
Турците са готови да помогнат на всеки който се одупи. И те така.
14
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
Току що гледам по украинска телевизия тревожни коментари, че Путин готви провокации в Приднестровието, които да използва като повод да нападне Молдова!!! А Молдова макар да не е член на НАТО, там говорят чист румънски език - Румъния ще се почувства задължена да защити Молдова и да прогони руските нацисти! А Путин ще посмее ли да нападне държава от НАТО, при това държава, в която има противоракетна база срещу ядрени балистични и крилати ракети???
13
3
 
16
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Абсолютно вярно ако Русия удари членка на НАТО дупе да му е яко на Путин и Червената армия която е 1/10 от НАТО !!!
12
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 14 Ами да! Разбира се! Никой нормален с грам работещ мозък в главата си не би се доверил на тези ***!Буквално преди няколко часа прочетох от сръбски медии, че президентът Вучич обмисля дали и Сърбия да не наложи санкции срещу Русия!!! На Вучич му се пече голямо яйце на г*зa! Не иска да си разваля приятелските отношения с Русия, но няма голям избор! Прочие той е обявил, че след празниците, най-късно след Гергьовден, а може би още на 4-ти май, ще обяви какво му е решението.
11
7
 
20
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Да, САЩ, Великобритания и Франция изобщо нямат ядрени оръжия. Хич даже. Да си плашат който искат с тези едрени оръжия Русия. Ако Русия използва ядрено оръжие, подписва смъртната присъда на целият руски народ. Преди 18 часа САЩ им го казаха директно. Няма смисъл да се правят на интересне на държава, която има 3 пъти по-голяма армия от руската, има 10 пъти повече ядрени подводници от Русия и 37 пъти по-голям военен бюджет.