Белгийски франкове за половин милиард евро все още не са обменени

Белгийският франк съществува от 1832 г. до 2002 г.
10 яну 2024 11:54, Елка Василева
5
Белгийски франкове за половин милиард евро все още не са обменени
Снимка: архив, БГНЕС

Белгийски франкове на стойност 422 милиона евро все още не са обменени в Белгийската национална банка, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че няма краен срок за обмяната на банкноти от старата белгийска валута, заменена през 2002 г. от еврото.

Уточнява се, че в страната досега са били обменени 86 на сто от белгийските франкове. Гражданите, които желаят да заменят старите платежни средства, имат възможност да направят това по пощата или на банково гише.

Белгийската централна банка приема банкноти, издадени след 1944 година. Пояснява се, че преди десетина години е прекратен обменът на монети в белгийски франкове.

Белгийският франк съществува от 1832 до 2002 година. При въвеждането на общоевропейската парична единица разменният курс е бил 40,32 франка за едно евро. Последната емисия банкноти в белгийски франкове е отпечатана през 1997 година.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 и аз това щях да напиша, явно сивия скетор в Белгия е около 10% :)Интересно като дойде момента с българските левове, колко ще останат необменени?За ретардите с черните дни и тн. без да имате елементарна култура по дадена тема, не пишете, излагате се.
3
8
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
защото хората не вярват в еврото и си пазят валутата същото е и в зап германиястарите си пазят марките в буркан на рафта и чакат годо ама няма да го дочакати те като нас не мислят по изборите 16 години коалиция меркел и шолц хаиде сегатракторите на улицата
2
9
 
4
 
! Отговори
Някой ги е закътал преди 4 месеца
за черни дни. В смисъл, за след разпада на ЕС, и възстановяването на националните валути.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне 90% от тези пари са от наркотици и тъмни сделки. Никога няма да бъдат обменени защо вече няма начин как да се "изперат".