В Белгия искат евтаназия за възрастните, които не искат да живеят

Това щяло да облекчи бюджета за здравеопазване и социални грижи
Обновена: 8 апр 2024 14:03 | 8 апр 2024 14:03, Елка Василева
88
В Белгия искат евтаназия за възрастните, които не искат да живеят
Снимка: архив, БГНЕС

Разширяването на възможностите за евтаназия в Белгия ще облекчи бюджета за здравеопазване и социални грижи, сочи оценката на национален експерт, цитиран в местни медии. Според Люк Ван Хорп, представител на един от най-големите фондове за социални грижи в страната, белгийското законодателство следва да даде възможност за този избор и на възрастните хора, които повече нямат желание за живот.

Данни, цитирани от него, предвиждат до 2050 г. броят на хората в Белгия над 80-годишна възраст да нарасне до 1,2 милиона, като днес в тази група са 640 хиляди души. По неговите думи това би довело до тежест за здравеопазването и домовете за възрастни хора. Той предлага вместо постоянно увеличаване на осигуровките за запълване на бюджета покрай растящите разходи да се подходи различно. Ван Хорп задава въпроса какъв е смисълът от постоянното удължаване на живота, ако не може да се осигури неговото качество.

Белгия стана първата страна в света, която одобри през 2014 г. възможност за евтаназия на деца. От 2002 г. в страната е в сила закон, който разреши евтаназията на пълнолетни, ако страдат непоносимо физически или психически. По отношение на децата законът предвижда възможност за подпомогнато умъртвяване само при непоносимо физическо страдание, когато няма изгледи за оцеляване и до естествената смърт остава малко време. Необходимо е също в такива случаи да има съгласие едновременно от комисия от специалисти и от родителите на детето.

По официални данни през 2022 г. в Белгия са били подадени близо три хиляди искания за евтаназия (61 от чужди граждани) и това е отбелязало годишен ръст от десетина процента. Общо 2,5 на сто от смъртните случаи в страната през годината са се дължали на евтаназия. Мнозинството евтаназирани (69,9 на сто) са били на възраст над 70 години. В 82,7 на сто от тези случаи лекарите са били на мнение, че естествената смърт наближава съвсем скоро. Най-често от евтаназия се възползват хора, болни от рак, сочат данните.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
УБИЙЦИ В ОВЧА КОЖА
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато баба ми навърши 96, каза че вече не и се живее. Била видяла всичко на този свят. Не и било интересно. Аз искам още да живее. Тя се моли на Бог да я приберял вече.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в България искаме евтаназия за пълнолетните, които не искат да живеят.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брйй какви са рея коментари, бе! Не им св жияее вече на ора ...
54
1
 
0
 
! Отговори
Продължение на преди 1 месец
традициите! Те отдавна са си убийци, та сега искат да вллючат и любители в играта! Да приемем в България - метафорка намигач! За неразбралите накратко налягайте си парцалите!
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадост...западни сатанисти, антихрист в овча кожа.Време е да осъзнаеш, че за така нареченият демократичен свят белият, нормален, хетеро човек е ненужен, просто биологична маса. Нищо човешко, нищо духовно няма да остане на тази земя
52
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Братя, да се махаме от ЕС докато можем...
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искат да облекчат здравните системи просто да депортират тия които са дошли от близкият изток и ще приключат проблема..
50
3
 
10
 
! Отговори
Евросатани!!! преди 1 месец
Ето това ви готви масоно-сатанинския Европейски съюз, първо в Белгия, само доброволно, само за възрастни над 80 години, после над 70 и не съвсем доброволно навсякъде. Възрастен човек с деменция кой ще преценява за него???
49
0
 
4
 
! Отговори
Мара преди 1 месец
До Що за жестокостНапълно адекватно съждение
48
1
 
12
 
! Отговори
Дрът Пън преди 1 месец
Ами така е при Демокрацията.След като не можеш да осигуриш достойни старини на хората облъскали се от работа цял живот и плащали данъци и здравни осигуровки че да има за заплати на търтеите в Правителството ..... ПО-ДОБРЕ ДА ГИ УБИЕШ. При комунизма, сигурно щеше да се нарича - Последна грижа. При капитализма са му измислили демократичното име - евтаназия. И в двата случая ефекта е един и същ а събираната пенсия остава за държавата.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави впечатление че религиозните хора искат да изтезават други хора и да ги държат заложници на гниеща плът в името на въображаемият си литературен герой, който е възникнал във въображението на пещерни хора. Сега вече добре знаем че сме изградени от клетките -защитни стени на и част от еволюцията на ДНК молекулата. Единственото Лекарите са против евтаназията защото им се плаща луди пари да държат хората много след като вече клетките им са деградирали. Като родите някого поне му осигурете морфин
46
1
 
3
 
! Отговори
Милиони окапаха преди 1 месец
И без подобни закони милиони изтляха като есенни листа и окапаха. Много от тях млади хора. Защо така? Коя е причината?
45
2
 
13
 
! Отговори
Що за жестокост преди 1 месец
Как със закон ще решават дали искаш или не да живееш? Който не иска, сам си взема решението , има много начини да прекрати живота си. Какво му е хуманното на евтаназията? Престъпно е- отнемаш човешки живот.За тежестта върху здравната и социалната система - всеки на младини да си осигури лично старините. Задължително и за пълчищата имигранти, дето влачат по десет деца и точат помощи. Да си правят сметката колко деца могат да отгледат, да се кастрират по желание, ако не умеят сметка да правят
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Само койтоВиждал съм и съм съгласен теб,в статията обаче е написано "възрастни хора" и "облекчаване на бюджета", не "терминално болни възрасни хора" и "облекчаване на мъките им". Така веведено само ще остане да направиш така, че да не им се живее на хората. Не че и тука наще не са на същото мнение, само дето не ебаваха със закони за евтаназия, скапват живота на хората и ги оставят да се хвърлят я от некой покрив, я под влака и готово.
43
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой има нужда да го чуе: Човешкият живот е основно право, което не е дадено от държавата и не следва тя да го отнема. Никой, дори отделният човек не разполага с живота си.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бягай в Белгия, ***, да не изтървеш промоцията...
41
1
 
15
 
! Отговори
Само който преди 1 месец
Не е гледал онкоболен в терминален стадий,не знае какво страдание е това за болния и близките му.Аз лично ,ако изпадна в такова състояние,ще искам евтаназия.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не успяха с вирус, защото Вирусолога Путин спря вируса, сега опитват със закон, лекар, съдия и нотариус.
39
4
 
2
 
! Отговори
Хуманно е преди 1 месец
Интересно че на никой на който е приложена мярката евтаназия не е подал жалба в съда след това. Значи мярката е успешна за спиране на заразното дълголетие.