Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия
Обновена: 12 апр 2024 09:23 | 12 апр 2024 09:03, Елка Василева
66
Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка
Снимка: архив, БГНЕС

Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия. Управляващите обвиняват крайнодясната Партия на свободата, че е позволила проникване на руски агенти в австрийските тайни служби по времето, когато е била във властта. Повод за това стана арестът на служител на бившата Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Той беше задържан по обвинения в шпионаж в полза на Русия.

В скандала се появи и името на българския разследващ журналист Христо Грозев, който също е бил шпиониран във Виена, както и името на друг българин - Орлин Русев. За Русев се твърди, че е шеф на българска шпионска мрежа, посочва БНТ.

Още по темата
Австрия е изправена пред най-големия си шпионски скандал от десетилетия насам. На 29 март беше арестуван Егисто От - бивш служител на също бившата Федералната служба за защита на конституция и борбата с тероризма, която по-късно стана част от австрийското разузнаване. Обвиненията срещу От са, че години наред е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

От винаги е отричал обвиненията, но папката на прокуратурата с доказателства срещу него е 86 страници. “Никога не съм предоставял никакви официални данни на никого и не съм вземал пари за това. Нямам достъп до базата данни от 2017 година”, каза От.

Прокуратурата във Виена разследва От от седем години. Според данните той е действал заедно с бившия шеф на фалиралата германска разплащателна компания Уайеркарт Ян Марсалек, за когото се смята, че е организирал руски шпионски дейности в Австрия и е ръководел двойни агенти. Смята се, че в момента Марсалек живее в Русия. Управляващите партии в правителството - Партията на зелените на президента Александър Ван дер Белен и Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер твърдят, че това е станало по времето, когато шеф на бившата Службата за защита на конституцията е бил представител на крайнодясната Партия на свободата.

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи, заяви: “Магистратите се занимават с този случай, от тях зависи напълно да изяснят събраните данни и обвинения, това е абсолютно необходимо в момента. Знаем и виждаме, че Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, която е наследник на Федералната служба за защита на конституцията, се радва на отлично доверие сред международните партньори, тя си е заслужила това доверие.”

Според публикации в австрийските медии именно арестуваният От стои зад кражбата на лаптопа на българския разследващ журналист Христо Грозев от жилището му във Виена през 2022 година. По-късно лаптопът му е бил предаден на Москва. След този случай от съображения за сигурност Грозев напуска Австрия.

Разследващите са открили и чатове на шпионската мрежа, в които е включен и друг българинът - Орлин Русев, за когото се твърди, че е лидер на българска шпионска мрежа във Великобритания и е част от обмена на секретна информация с Москва. Срещу Русев и още петима българи на Острова се води съдебен процес.

Канцлерът Нехамер свика спешно във вторник Съвета за национална сигурност. Той призова за бързи действия за засилване на националната сигурност в Австрия и осуетяване на руската инфилтрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 месец
Предател е този, който продава интересите на собствената си държава и народ. От поне 30 години това правят БСП, СДС, ДПС, ГРОБ, ПП, ДБ - всичката сGан на заплата на чуждо посолство, като последните бяха най-глупави и вождът им направо го заяви ефирно, да се знае.
38
3
 
15
 
! Отговори
999 преди 1 месец
,,Трудно се намира черна котка в тъмна стая,особено когато тя не е там." - Конфуций
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
36
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Глупости
35
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите са предатели където и да идат. За копейки всички тези патриотични партии биха метнали и майките си в гулаг.Възраждане са нашият еквивалент.
34
8
 
16
 
! Отговори
Пак преди 1 месец
Лов на вещици,нищо друго.
33
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия вижда че може да загуби войната в Украйна и задейства всякакви канали да руши и разединява запада.
32
3
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До Анонимен 14Нямаш никакъв шанс, не защото руснаците са силни, а защото аз, като част от резерва на БА, няма да се явя под знамето и то съвсем съзнателно;))) Всеки ден ви чета, наблюдавам начина ви на мислене и световъзприятие... Ти ми дай, едно основание, аз да положа костите си, кръвта си и плътта си за теб;)))
31
8
 
13
 
! Отговори
Начиии, за преди 1 месец
българската връзка може да не пишете - то се знае и се подразбира :D Освен, че Путин е виновен за всичко, започвам да виждам как и България започва да бъде виновна за всичко, само че нас ни обвиняват и от руска страна. Е, класически пример за "От два стола седнахме на земята".
30
3
 
8
 
! Отговори
Разликата преди 1 месец
През комунизма ако говорил против комунизма отиваш доживот в затвора, през демокрацията ско говориш против демокрацията забогатяваш - Киро Брейка
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКТО И В СЛУЖБИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че са му носили някое друго шише ракия с бусовете ония от Ер Кона ли? Какъв шпионин е тоя? Обикновен алкохолик. И защо ли НИКОЯ австройска медия не е пуснала досега нищо за тоя? Защото на никого не му дреме за някакъв клошар, дето му пише българин в паспорта. Какво шпионира тоя? Разписанието на метрото ли?
27
1
 
1
 
! Отговори
Ти ще си в преди 1 месец
До В БеГеХимическата тоалетна за безполови!
26
0
 
9
 
! Отговори
мру преди 1 месец
До ЦРУ--- Че аз да не искам да ходя да слугувам? И съм българин. И живея в България. И нямам намерение да се покварявам в "Шенген".
25
5
 
8
 
! Отговори
Грозев преди 1 месец
Пак е в криза. Пак му се е възбудила манията за величие! Това си го е съчинил и си е боднал името засе радва на себе си и пак да тръгне да се крие!горещото време вреди на лудите.
24
11
 
6
 
! Отговори
последен коментар преди 1 месец
Уважавам руснаците и презирам украинските марионетки. Единственото което Ви моля, е да потърсите и прослушате песента на певеца Шаман "Встанем".
23
9
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
Затова не ви искат в Шенген много руски про дажници.
22
5
 
3
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 месец
До Позор За БългарияНе знаеш ли, че в Русия е позорно да си гей?
21
4
 
6
 
! Отговори
руски план преди 1 месец
Явно войната в *** хептен не върви и козяците се пропагандно се надървиха.
20
5
 
6
 
! Отговори
дгрт преди 1 месец
СРАМ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯТА която направи това интервю. Нещастие за зрителите които трябваше да слушаме тази помия.