Най-големият диамант в света не намери купувач

Аукционерите се надяваха да го продадат за над $70 млн.
Обновена: 30 юни 2016 14:03 | 30 юни 2016 14:00,
5
Най-големият диамант в света не намери купувач
"Леседи ла Рона"; Снимка: Reuters

"Леседи ла Рона", най-големият необработен диамант в света, откриван от над сто години насам, не намери купувач на търг в Лондон, организиран от аукционна къща "Сотбис", предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Дейвид Бенет от тръжната къща не скри разочарованието си, че диамантът, окачествен като "находка, на каквато се попада веднъж в живота", е останал непродаден.

Внушителният "Леседи ла Рона" беше открит през ноември миналата година в Ботсвана от канадската компания "Лукара дайъмънд корпорейшън". Теглото му е 1109 карата. На местния език тсвана наименованието му означава "Нашата светлина".

Говорител на "Сотбис" съобщава, че наддаванията за скъпоценния камък са достигнали 61 милиона долара - сума под очакванията на тръжната къща. Аукционерите се надяваха да продадат "Леседи ла Рона" за над 70 милиона долара.

От компания "Лукара дайъмънд корпорейшън" все още не са решили какво да правят с диаманта, след като за него не се намери купувач на търг - необичаен подход за продажба на едри редки скъпоценни камъни. Обикновено подобни диаманти се предлагат на специализирани търговци. Възможно е "Леседи ла Рона" да бъде предоставян назаем на музеи, за да се повиши интересът към него, а обществеността да научи повече за диамантите.

Най-големият откриван някога диамант е 3106-каратовият "Кулинан", изваден от земните недра в РЮА през 1905 г., припомнят агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Бочко Ушите преди 7 години
Ако имам 70 млн.нема ги дам за некъв камък ми шси купа златните и шси паркирам дет си искам без да ме пуцат.
3
0
 
2
 
! Отговори
Роза преди 7 години
аз ще изчакам да го направят на бижута, че сега само за преспапие мога да го използвам
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще изчакам черния петък.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щях да го купя, но спестявам пари за морето, че са вдигнали много цените на чадърите