Валери Петров с "Африкански бележник"

Книгата без редакторска намеса, пази автентичността
25 окт 2016 13:52, Петя Славова
1
Валери Петров с "Африкански бележник"
Снимка: Издателство "Вакон"

Вече е факт новото издание на книгата "Африкански бележник", с която преди 51 години Валери Петров обогатява съкровищницата на българската пътеписна традиция.

Творбата на един от най-продуктивните и обичани писатели у нас проследява шестмесечното му пътешествие из тайнствените земи на Черния континент.

От пеещата египетска пустиня, през изумрудената зеленина на Танганийка, до кафеените плантации на Уганда – пейзажите, които Валери Петров обрисува с думи, се отпечатват директно върху сърцето.

Един разказ за малко познати места, култури и нрави, и не на последно място, за един малко познат Валери Петров. Книгата излиза без редакторска намеса, за да бъде съхранена нейната автентичност.

Валери Петров (1920-2014) е класик на съвременната българска литература. През 1944 г. завършва медицина в СУ "Св. Климент Охридски" и за кратко практикува във Военна болница и в Рилския манастир. През есента на същата година започва работа в Радио София и впоследствие се включва във втората фаза на войната срещу нацистка Германия като военен кореспондент за в. "Фронтовак".

След края на войната участва в основаването на в. "Стършел", където е заместник главен редактор. През годините е бил редактор в Студия за игрални филми "Бояна", редактор на издателство "Български писател", аташе по печата и културата в българската легация в Рим и народен представител в Седмото Велико народно събрание.

Превежда произведения на световно значими писатели като Шекспир, Гьоте, Джани Родари и Ръдиард Киплинг. Носител е на множество отличия за постижения в областта на литературата, театъра и киното, включително литературната награда на Министерството на просветата за 1987 г., наградата "Христо Г. Данов" за цялостен творчески принос (2006 г.) и на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за цялостен принос към духовността на българското общество (2007 г.).

През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Маги С. преди 7 години
Поздравления за издателството! В този пътепис ще видите прозрения на Валери Петров, които днес са факт на африканския континент ....
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятна изненада. Нито един *** гавра коментар за този свят човек. Мир на праха му.