На затворническия фронт - нищо изненадващо

Тази нощ в Софийския затвор е преминала спокойно; затворниците са подали декларация с исканията си във връзка с предстоящия закон за амнистията
12 фев 2007 11:01,
На затворническия фронт - нищо изненадващо
Ако законът влезе в сила, до 1500 затворници ще бъдат амнистирани. Снимка: БГНЕС

Близо 50 затворници от пазарджишкия затвор подкрепиха протеста на рецидивистите с леки престъпления в Софийския затвор, съобщи БГНЕС.

Тази сутрин 50 затворници не са закусили в знак на протест във връзка с подготвяния Закон за амнистията.

В неделя близо 150 осъдени рецидивисти в Софийския затвор пък отказаха да влязат в килиите си пак поради същата причина.

Предстоящият закон за амнистията не предвижда облагодетелстване на рецидивисти, извършили по няколко леки престъпления.

Тази нощ в Софийския затвор премина спокойно, заяви директорът на затвора Милети Орешарски по повод започналия протест.

По думите на Орешарски част от обитателите на затвора са подали декларация с исканията си във връзка предстоящия закон за амнистията. Сред затворниците обаче нямало такива, които да са обявили гладна стачка.

В декларацията се заявява, че се иска справедлива амнистия. Всеки обаче има свое виждане за справедливост, каза още той.

Затворниците се вълнуват от неизвестността и от това какъв закон ще се подготви. Прокрадват се различни становища, но тях няма кой да ги информира авторитетно и те научават информацията от това, което се прокрадва в пресата, допълни Орешарски.

На въпрос  не са получили затворниците разяснение за проектозакона за амнистията, Орешарски каза:

"Пътят от проектозакона в Министерски съвет до Народното събрание е дълъг. Вълнението им е резонно, тъй като този въпрос ги засяга".

Припомняме, че на 1 февруари правителството прие проектозакон за амнистията, внесен от правосъдния министър Георги Петканов по повод приемането на България в ЕС.

Документът предвижда всички неумишлени престъпления и престъпления по непредпазливост да бъдат амнистирани.

По думите на вътрешния министър Румен Петков между 1300 и 1500 ще бъдат амнистираните затворници, като законът ще влезе в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание