Учени: Псувайте, за да работите леко

Нецензурният език на работното място е полезен, защото облекчава стреса
19 окт 2007 12:18,
10
Учени: Псувайте, за да работите леко
Въздържанието от псувни на работното място води до стрес. Снимка: Dnes.bg
Нецензурният език на работното място е полезен, защото облекчава стреса. Това се казва в изследване на специалисти от университета на Западна Англия.

Псувните в офиса помагат на служителите да се чувстват като екип, да намират отдушник за неприятностите и да циментират взаимоотношенията си, обяснява професор Йехуда Барух, ръководител на изследването.

„Служителите постоянно използват нецензурен език, но не непременно по отрицателен или обиден начин. Жените псуват повече, отколкото се предполага - обикновено в компанията на други представителки на нежния пол. Младите мениджъри са по-толерантни, когато трябва да приемат дадено поведение от страна на подчинените си“, казва професор Барух.

Резултатите от изследването показват също, че забраната на псувните в офиса би се отразила зле върху мотивацията и морала в повечето фирми.

„Ругатните се възприемат като социален феномен, който отразява солидарността и сплотеността на колектива, както и като психологически феномен, облекчаващ стреса“, допълва специалистът.

Професор Йехуда Барух предупреждава, че обидните и нападателни нецензурни слова предизвикват стрес и трябва да бъдат овладявани. Според него занапред нецензурният език все повече ще се употребява на работното място, което ще изправи началниците пред труден избор.

„Мениджърите ще трябва да разберат каква е нагласата на служителите им по отношение на ругатните. За тях ще е предизвикателство да овладеят изкуството кога да си затварят очите“, казва професор Барух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
AJSIKTIR преди 16 години
A бе, хора - друго е като ти накипи и му теглиш една яка българска ...Олеква, някак си...Прави са си хората - искаш ли да не се стресираш - научи се да изливаш емоциите си, а не да ги задържаш. Важното е - да не обиждаш никого. Затова псувайте си на воля и хич да не ви пука. А туй , че не било възпитано са си дрънканици на прашясали пуритани. Може и да не е културно - важното е ,че ОЛЕКВА !!!! Хахахахахахаха . ай да е..а мааааа му !!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 16 години
Псувнята е израз на неумението човек да си изрази емоциите в даден момент. Тя не е израз на култура, а на простащина.Тя е израз на беден речник.Може би сте чували как псуват някои наши западни съседи. И в крайна сметка какво? Псуват простаците, тия на които им липсват първите 7 години от живота, псуват импотентните мишоци. А този юда(вижте му името ***) и не приемайте просташкия му съвет!А нашия народ има една пословица: ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ!
7
0
 
0
 
! Отговори
Малина преди 16 години
Знам псувни на български ,румънски и ***,но предпочитам да разказвам мръсни вицове.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"забраната на псувните в офиса би се отразила зле върху мотивацията и морала"sledovatelno - psuvaite za visok moral ;)
5
0
 
0
 
! Отговори
ongalaivan преди 16 години
DaGoIBVGaZa
4
0
 
0
 
! Отговори
toto преди 16 години
Става дума за психическо разтоварване, не за цимент. И ефекта е еднакъв, независимо дали ще крещим или ще попържаме наум.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ako teglya edna majna na kolegata poneje si e ostawil rycete, duma da nyama kak sht6e chimentiram otnosheniyata w kolektiwa. Hahahahahahahahahahahaha :) ;) :)
2
0
 
0
 
! Отговори
ивайло преди 16 години
Едно нещо разбрах скоро - не прикривайте емоцийте си! Мога да кажа, че повечето мъже задържаме всичко в себе си, докато жените реват, крещят е си изкарват стреса, докато при мъжете се натрупва и води до болести и много по кратък живот от този на жените. С години ме боляха бъбреците без никаква причина, оказа се именно, че задържам всико в себе си и затова се присъединявам към учените - Псувайте не само по мачове!
1
0
 
0
 
! Отговори
User преди 16 години
Драги ми смехурковци от днес.бг, при такова изобилие в интернет вие само с 5 снимки ли разполагате??? тазиснимка вече съм я виждал на няколко ваши статии.... по - *** ня можахте ли да намерите ?