Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен

Детето искало да си играе, 30-годишният й съпруг я завличал в спалнята
17 апр 2008 10:00,
74
Осемгодишна се разведе със съпруга си в Йемен
Снимка: yementimes.com

Йеменски съд одобри искането на 8-годишната Нуюд Али  да разтрогне брака й с 30-годишния й съпруг, предаде Yemen Times.

„Чувствам се много щастлива, че съм разведена. Отново ще мога да ходя на училище“, заяви момиченцето, което преди два месеца било принудено от баща си да се омъжи.

Родителите я излъгали, че ще я дадат на съпруга й, когато навърши 18 години, но една седмица след сватбата я принудили да живее с него.

Момичето е подало и жалба срещу баща си и поискало развод със съпруга си, който я насилвал и биел.

Според йеменските закони, Ноюд не може да осъжда, защото е непълнолетна, но съдията я изслушал и издал заповед за арест на баща й и съпруга й.

„Мъжът ми ми правеше лоши неща. Бягах от него в стаята, но той ме хващаше, биеше ме и продължаваше да прави с мен, каквото си иска. Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята. Това продължи два месеца", казало детето пред съдията.

Когато се оплакала на родителите си и ги помолила да я разведат, баща й й казал сама да върви в съда. Тя така и направила.

Сега, след развода, момичето ще живее при вуйчо си.

Бащата на Нуюд беше пуснат на свобода заради здравословни проблеми, но съпругът й Фаез Али Тамер остава в затвора.

Той не признава вината си. „Тя ми е жена, аз имам права върху нея, никой не може да ми забранява да правя с нея каквото си поискам. Но пък ако съдът или някой друг настоява да се разведа - добре, ще се разведа“, казва съпругът.

Адвокатката Шада Нассер, която защитава момичето, каза, че според закона момиче или момче не могат да встъпят в брак до 15-годишна възраст.

През 1998 година в закона обаче е била внесена поправка, според която родителите могат да съставят договор за брак между децата, даже ако не са навършили 15 години.

До навършването на тази възраст интимна връзка между тях все пак не може да има.

Адвокатът уточни, че делото на Нуюд не е първият такъв случай в Йемен, но за пръв път се случва момичето само да се обърне към съда и да поиска развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
poli преди 15 години
ти си
72
0
 
0
 
! Отговори
pam преди 15 години
nqmam dumi prosto ta tva dete moje da mu e du6tere basi jivotnoto i kvo vida az ne sum vur6il ni6to neredni ili ne6to podobno kvo hora samo napr nqqm dumi
71
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
"Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята." Тези хора въобще не ги слуша главата та това е 8 годишно дете и да го правят "булка" тц.. нямам думи просто..
70
0
 
0
 
! Отговори
bleda преди 15 години
::))kato stane duma za evropa po silniqt nalaga pravilata aposle mi govorish za batak i takiva.togava silniqt e imperiqta i tq si ima pravila i zakoni
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ами ся кой ще вземе Айшето , като педофила сигурно му е скъсал двете халки и му е разклатил зъбите от песните дето го е карал да му свири...
68
0
 
0
 
! Отговори
yavor преди 15 години
Ujas, ujas... Hora, wie ste pylni oligofreni! Ot njakakyw si chasten sluchaj wednaga se hwanahte za atomni bombardirowki. Ako ne znaete, pedofili ima i w BG i nawsqkyde. I ako ne ste zabelqzali, pedofila sa go wkarali w zatwora, kakto biha postypili nawsqkyde po sweta. Zasramete se ot kuhite si kratuni...
67
0
 
0
 
! Отговори
georg преди 15 години
Не забравяйте, че вече духът от бутилката е пуснат и няма връщане назад. Светът никога няма да бъде същият и няма значение кой е виновен за това - дали американците, руснаците или европейците или пък самият ход на историята. Войната на световете е факт и само на този етап западната цивилизация води. Въпросът е докога? Може би докато се намъдруваме или най-добре е да оставим арабите да нанесът първия си ядрен удар, за да се убедим със сигурност, че са заплаха, защото досега явно фактите са "незначителни" и не будят никаква тревога .Може би наистина това са едни добри хора, които обичат да се снимат режейки глави пред камерата. И е част от тяхната култура, която ние европейците не можем да разберем.Никой на никого не е виновен. Просто западният свят е надделял икономически и технологично и затова е мразен. Разбира се, че по- силният ще налага правилата на играта. Представете си сега ако беше обратното и техния свят се бе наложил над нашия. Дали щяха да говорят за човешки права и ценности или за равенство или за религиозна търпимост. Спомнете си за ислямизирането на Родопите , спомнете си за Батак!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо сега няма нито един коментар, който да ни разказва колко хубава религия е исляма?????Ако Ви е направило впечатление до сега винаги се е появявал някой си Хасан или някоя си Айше и почва да ни ги разправя едни...Всъщност все си мисля, че тези Айшета, които защитават исляма заслужават такова отношение!
65
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
съгласен съм че трябва очовечаване - напълно подкрепями древните римляни са го знаели - и са се оставили да бъдат "победени" от авари хуни и др. тям подобни и са ги претопили.Щото този дето е свикнал да ходи "по вънка" като го сложиш на тоалетната чинийка и полека полека ще се научи ...Но не мисля че това е начина да ги очовечаваме - всички знаем за издевателствата по иракските затвори, за лагерите в гуантанамо, за хора изчезнали без съд и присъда от целия свят, за самолети на ЦРУ кацали дори и в България и т.н.Не мисля че това е начина.Дори и да не ги смятате тях за хора (което говори че вие не сте) все пак замислете се - ами ако някоя вечер дойдат и за мен и ме извлекат от вкъщи щото някй е решил да подшушне нещо на някого за някй си...Нали знаете приказката (много вярна за България) - веднъж като ти излезе име че сестра ти е к...ва върви после обяснявай че и брат нямаш дори...
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нечовеците,злобарите дават път на уж правата на неграмотните.Умните прилагат закони които да ги поведът по човешки пътища.Само така биха им помогнали на тях и на себе си,защото хора с такива права винаги създават излишни проблеми.
63
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
ти му обясняваш че има и синьо и зелено и червено и още много други цветове ... то си знае "Черно-бяло, черно-бяло, черно-бяло..."Разбирам раздразнението ти и невъзможността ти да отговаряш като нормален човек на предизвикателствата в живота си и го отдавам на ниска култура и на интелектуален потенциал (по-точно на липсата на такъв). Ама найстина си много зле. Лошото е че много, ама много голяма част от човечеството живеят като теб и разсъждават като теб - аз не виждам никаква разлика между теб и ония *** който се е оженил за това детенце. Агресията поражда само и едно единствено нещо - АГРЕСИЯ. И колкото и да се мислиш за нещо по-различно от каквото си - няма да се мръднеш и на йота. овека се различава от животните с това че може да мисли, да обработва информация с последваща реакция. А да заучиш фразите на някой бил той Форд или Маркс, Буш или Аятолах си нам си кой си - няма разлика.Дали си млад арабин който се взривява на площада заради 72-те обещани му девици или си *** парче Спиро - няма никаква разлика.Докато има такива като теб ще има и такива като тоя осъдения разведен .Докато има такива като Доган - ще има такива като "Болен Лидеров".Такива сте си бе моето момче - скачени съдчета.И ти си същия - не само ***, не само необразован но и със чувство за превъзходство над останалите, а от тук до расизма границата е много малка и пак се връщаме в изходна позиция: за да няма такива идиотщини, които се случват и по нашите ширини (както казаха някой преди мен) трябва очовечаване.И разбери накрая - с нищо не си повече и по-голям от този *** дето 8 годишната си съпруга, същия си като него, разликата е в това че живееш в друга среда, но поставен при същите условия като него ще си същото ...аре стига че взех да влизам в твоя тон и да ставам циничен а не това бе мисълта ми.Както казваше един ... - "Мразя расизма и ... ***"Аре плувай...
62
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 15 години
"Хайде да продължим да мислим в тази насока, приятел. Ти като представител на една възвишена ценностна система, какво би направил когато някъде по света се налага радикален излямизъм, който нарушава човешките права, призовава към свещенна война срещу християните, призовава към унищожаването на цели държави, избива народа си по политически и етнически принцип. Как би помогнал на тези страдащи хора ?"Не знам откъде стигна до тия мисли, но ето каква е позицията ми: не вярвам в мултикултурализма. Ако в държавата ми живеят мацки, които искат забрадки, ще им ги забраня. Ако видя подобно нарушаване на човешките права, ще подкрепям дипломатически и военен натиск срещу него. Ще подкрепят просвещението, антирелигиозността, хуманизма.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sega v Jemen-skoro i v smesenite raioni u nas...tia deto ne iskat rusia,mai im e po-dobre da sa giauri v turski vilaet
60
0
 
0
 
! Отговори
antikomunist преди 15 години
Истина си е че заради тия русофилски *** сега сме на това положение. Няма ли да пукват по-скоро бе? Омръзна ми да ги чакам.
59
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Има една много хубава книжка (с няколко продължения) - "Дюн"в нея завоалирано се говори точно за джихад и за иноверците и т.н. като там автора описва нещата от другата гледна точка и именно затова първоначално книгата е спряна от издаване във Великобритания. Прочетете я, няма да загубите нищо - тя не е само хубава фантастика - в нея има много по "дълбоки неща"."Абе ти на колко години си, моето момче ? На 14-15, някъде там ? От "Дюн" ли черпиш "свежите" си пролетарски идеи ? Тия книжки сме ги чели още когато ти си откривал, че като се пипаш по израстъка между краката си и ти става хубаво. Лапе смотано, ще ни поучава да четем "Дюн" ... Американците били с кървави ръце, а ти как си представяш нещата, а ? Очакваш да се появи добрата империя (като в детските ти книжки) и всички да заживеем щастливо и равни ? Ще почакаш. Арабите трябва да бъдат бити, трябва да бъдат бити още по-лошо. Трябва да се сложи ръка върху ресурсите, които притежават, и да им се отнеме възможността да се възползват от тях. Според мен Буш е мекушав и нерешителен, той пропусна момента да изравни Иран със земята и тепърва ще има много проблеми с това. Тръгнал да жали арабите, а защо не жалиш провалените съдби на майка си и баща си ? Защо не жалиш умиращите от глад пенсионери и деца в България, и всичко това заради любимата ти партия ? Ще ми дава за пример автомобили произведени в Индия ... ***. Качи се в една ТАТА, сложи си фланелка на Ернесто Гевара и с вдигнат юмрук се повози по улиците на София, демонстрирайки надмощието си над капитализма. Еййй не свършиха тия комунистически мекерета, дето са гледали лупостите на Майкъл Мур и си мислят, че са хванали господ за шлифера и знаят всичко. ТАТА ... майко мила.
58
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Ех,душичка мъничка!
57
0
 
0
 
! Отговори
анонимус преди 15 години
ранни бракове не са рядкост, особенно в *** общности.Булките се уговарят между бащите, ергенът хабер си няма за коя ще го женят, момата също.зестрата е непоносимо висока за едно семейство.бащата като разбере каква сума искат, събира всички мъже от рода и семейството и започва събиране на пари-всеки дава колкото може - по 100, или по 1000 лева,колкото даде.след сватбата започва сексът, всеки, който е дал пари има право да спи с булката и то според размера на дарената сума към зестрата.работя като медицинска сестра в едно детско отделение и ромка ми е разправяла, че зестрата й била толкова висока,че първата година след сватбата не била спала с законния си съпруг-не можал да се вреди от чичовци,братовчеди,вуйчовци ит.н. така че варварски обичаи и отживелици има и при нас. пък да не казвам,че 10-12 годишна ромска булка - томва си е практика в цялата страна.
56
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
Има една много хубава книжка (с няколко продължения) - "Дюн"в нея завоалирано се говори точно за джихад и за иноверците и т.н. като там автора описва нещата от другата гледна точка и именно затова първоначално книгата е спряна от издаване във Великобритания. Прочетете я, няма да загубите нищо - тя не е само хубава фантастика - в нея има много по "дълбоки неща".А колкото до сравняването на културите и противопоставянето им - резултатите се виждат вече от това противопоставяне - всичко тръгва точно от завладяването и колонизирането на мюсюлмански земи от християни и юдеи (Израел, Афганистан от братушките после от Чичо Сам, сега и Ирак и т.н.) и опитите на поробените да се противопоставят на окупаторите. И тук Америка и нейната демокрация е с много по-кървави ръце и много по-виновна от "комунуидите" СССР дето са толкова криви на спиро ли беше къв беше не го помня вече.Щото точно те си отгледаха Осама който ги наказа те си отгледаха и Карлос Чакала и т.н.Не че КГБ е света вода ненапита ама ЦРУ е забъркало толкова каши че и нашите правнуци ще им сърбат попарата.Вярно че в арабския свят има такива *** като тези в статията, ама има и АлХорезми - велик математик, има и шейх Мактум (лека му пръст) който направи дубай райско кътче и бе по-голям еколог от GreenPeace и т.н.А точно с противопоставянето на културите се задълбочават конфликтите.Дайте им на хората хляб и образование и след 10-20 поколения ще се променят, но когато шайка хайдути им ограбват богатствата и ги оставят да тънат в мизерия и на тва отгоре ги и колонизират ... ами нищо друго освен бомби не може да очакваме...
55
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
На Стамат - Ами нашата държава на бандити, педофили и убийци - да не би да сме нещо повече от онзи и с какво?
54
0
 
0
 
! Отговори
Георги Д. преди 15 години
Тази нечовешка идеология, исляма, трябва да се забрани със закон във всички цивилизовани страни за да остане само в дивашките арабски страни. Знам, че нашите политици няма да направят нищо, защото никога не правят нищо самостоятелно поради липса на качества. А на Запад все още не могат да осъзнаят какво зло е исляма, защото не са му сърбали попарата, за разлика от нас. Там все още вярват в тотални глупости, например: всички култури са еднакво ценни и трябва да се уважават еднакво. Не, долни култури като ислямската не трябва да се уважават, а трябва да се унищожават със всички допустими за западната цивилизация средства и методи.