Цената на петрола се срути

Черното злато стигна 66,75 долара за барел
23 окт 2008 08:48,
55
Цената на петрола се срути
Снимка: БГНЕС

Цената на петрола се върна на нивата си от средата на миналата година, след като вчера суровината попадна под масирани разпродажби заради данните за петролните запаси на САЩ.

Те са се увеличили с 3,2 млн. барела до 311,4 млн. барела през последната седмица при очаквания на анализаторите за увеличение от 2,65 млн. барела.

След драстичния спад от над 7 на сто, постигнат в рамките на търговската сесия в Ню Йорк обаче, цената на черното злато започна да се стабилизира, тъй като погледите се насочиха към предстоящата утре среща на ОПЕК, на която се обсъжда намаление на производството с 1 млн. барела дневно.

По време на търговията петролните контракти с доставка през декември понижиха силно цената си с над 7 на сто (5,43 долара) до 66,75 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 13 юни 2007 година до сега.
  Вижте още  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Abe neli 4ete6 4e v Bulgariq jiveq 4 godini?!Pone znam za tvoq informaciq 4 ezika i sum jivql v 3 razli4ni durjavi.A sam se razhodil niz dosta drugi.Taka 4e ne sam 4ovek koito ne znae kak izglejda navun no ti kazvam 4e ne e hubavo da govori6 4e tuka balkanite sa nai-gnusnoto mesto za jiveene.Neli vsepak korenite sa ti ot tuk?!Ribar prav si ima svoi predimstva ama ti ne pliue6 po vsi4kite i mi izglejda6 po komentara 4e si nqkoi po-intelegenten 4ovek ot gore navedeniq.Pozdravi
53
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Само на Балканите е живота, а на всякъде другаде хората скучаят и не знаят какво е живот! Да ама не, мерси от тази *** и селения в която се е превърнала тази област. И не казвай хората къде да пишат! Поне имай уважение към родния език и пиши на кирилица и правилно *** такъв. Само ракията и салатата са най-важните и понеже другите не го правят не знаят какво е купон и живот. България е била културна люлка, а не такова мутренско-чалгаджийско сметище в каквото се е превърнала днеска и не съди хората, които са избягали от това! Всеки проверява с капка надежда, че нещо ще се промени но уви! Променя се само към ориенталщина - мръсотията и бъркотията все по-голяма, простащината и тя, *** и чалгия навсякъде и всичко става все по-източно вместо по-културно и типично европейско както трябва да бъде, но как да стане като останаха само възрастни хора и млади неуспели и комплексирани кре.тени предимно. Само разделения и виновни има - виновни са от провинцията, виновни са ***, виновни са емигрантите....абе я си .....
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da kaja i az ne6to no ne po temata po gore a za gorbet4istvotona sto procenta sam osigoren az i semeistvoto mi ne pla6tam ni za zabolekar ni za doktor zaplatata mi e gore dolo dobra kvalificiran rabotnik samkat tragnax ot BG vzimax nad 1000 lv.v smisal nesam bil siromaxno tarsex jivot po razli4en ot 4alga mutri i zlobni kompleksirani 4ove4etano istinata e 4e kamaka si tegne na miastotoaide zdrave i bez obidi :)
51
0
 
0
 
! Отговори
MK преди 15 години
Aide sedi si v Germaniq i se naslajdavai na hubaviq jivot.Pusni seqnite tuk kato men i ostanalite koito ne razbirat ot jivota ama molq te vklu4i si DW i si pi6i komentarite tam.Az jiveq 4 godini tuk i mislq 4e za men balkanskite zemi sa centara na sveta.Shopskata salata ne znaem da q piem s skupo uiskiili skup 6naps ama imame evtina rakiq.Imame priqteli,semeistva(malko ni e skup benzina pa si gi iskazvame mukite)abe s edna duma hubavo jiveem.Q si stoi sam tam v nai discipliniranata durjava na koqto nqma6 nikakva sloboda.pr sled 10pm ne moje6 da pusne6 voda v toaletnata oti pre4i6 na suseda.Az kogato pusna poglasno muzika suseda idva s edna butilka e se prisuedinqva.Tova ot men.Aufiderzen
50
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
"Иран се опитва да котира, цените на петрола в иени...но това не променя общата картина в света. Засега" Но много явно променя отношението на САЩ към Иран нали!!!!! Прощавай но ти сам се нарече *** и много си прав! Освен това си "прекалено буквален" с Английския, но е простено на такива като теб! Аз не преводох думата cmmodities буквално нито се занимавах с лингвистичния и произход, а само обясних смисъла в който се използва сега във финансовия свят. Или искаш да ме убедиш, че и картофите са commodities?????
49
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Кой инженер получава 2200 евро в Германия???? Ти или си бил най-прецакания или си измисляш и то доста. А за защитника номер 29,36 и 47, преди да се правиш на важен и умен - научи се да пишеш на български. Тръгнал си да съдиш другите за речника им. Изразяваш се като петокласник и нищо чудно, че таиш такава омраза към успелите и се радваш на чуждото нещастие.
48
0
 
0
 
! Отговори
галфон със саксофон преди 15 години
ясно е, че си тъпо парче, но поне не заблуждавай хората.commodities не означава "скъпоценни стоки", а стоки, които се търгуват на различни борси без да има съществена разлика в тяхното качество. т.е. на различните борси се търгува едно и също нещо (съизмеримо) - петрол, зърно, кафе, метали, месо и др. такива. коренът на думата е common - обикновен, ширико разпостранен.а петрола се котира и търгува в щатски долари, защото долара е световна валута от втората световна война насам и съответно държавите участващи в международната търговия държат предимно долари като валутни резерви. а защо е така, не ми се обяснява. Между другото Иран се опитва да котира петрола в йени и евро, но това не променя съществено общата картина по света. за сега.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Обясни му ,че селтака освен ,че говори като ром от Факултета и не проумява бедноста на речника си. Вместо да даде един контра-Факт на десетките му дадени от мен факти ,той продължава да си мисли ,че му завиждаме!! Той не проумява ,че не само ,че не му завиждаме ами дори се радваме ,че най-простоватите селяци се изнесох в чужбина да мизерстват. Тука сме си супер имаме си жилища ,коли и жени пък ако ще и със смешни 1000лв. заплата. А ти обикаляй, като Гаврош, плащай квартири и се моли на всяка коледа да ти подари някой кола. И си търси приятелка в чата.. ха ха ха.. И като те гледам как цял преди обяд киснеш в БГ-форуми явно си умрял от тъпня в Германия ,че само тука киснеш ха ха ха. И кво се хвалиш? За кое? За нищото дето нямаш ли? Аз такъв живот не мога да живея и направо на твое място бих си теглил куршума. За това и по-умните си стоим тук а по-глупавите навсякъде им е гадно. И айде лятото като си вземеш отпуска ела в България пак да си оправиш зъбите щото в Германия няма да ти стигнат и 10 заплати ха ха ха..
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne se li setihte 4e arabite ste namaliat naro4no dobiva na petrrol za da se vdigne cenata i nikoi ne moje da gi spre
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много се извинявам ,че се намесвам в спора но си в грешка ето ви моята история накратко. От завод BASF- Германия ,което е като нашия Нефтозавод направиха конкурс за инженер химици от цяла Европа като за всяка държава се отпускаше 1 бройка. От хилядите тествани в България Инженер Химици аз получих работата. Щастие голямо начална заплата 4400 марки(тогава още бяха в марки) и заминах с перфектен Английски . Забочнах работата в BASF в гр. Майнц ! Така ,дотук добре ама ми трябва кола от България ми докараха семейното Фолксваген Венто. Голям проблем намразиха ме от шефа до комшиите как така аз имам Лична кола и то Венто а шефа кара служебна Вектра! След 1 година Германците минаха в Евро това бе огромен шок. Заплатата ми стана от 4400 марки на 2200 евро . Така от там 1100 евро ми е данъка. 100 евро действително е месечната здравна застраховка . От там квартирата ми беше от две големи стаи и наема бе 700 евро. Парко място 25 евро и 25 евро плащах за градинар. Имаш нямащ кола плащаш парко място, искаш или не градинка пак плащаш за градинар. В един момент след 3-тата година разбрах ,че буквално ни използват нас чуждениците имаше и Руснаци и Испанци и Румънци но всички бяхме като втора категория Учени. А Аз шефа на лабораторията за полимери едва свързвах двата края а при призентации пред шефовете прекия ми началник ми даваше толкова много задачи ,че е имало случаи да не спя по 72 часа! Защото освен ,че трабва да напиша труда си и той трябва и да е на Английски и то без правописни грешки! Направо ми изстичаха очите пред компютъра. И съм се молил за сън! Знаете ли какво значи да те съдерът от работа? Издържах три години и половина и се върнах ,вече 4 години минаха откакто се върнах в България и съм 100 пъти по-добре тук. Аз съм с докторска степен и сега взимам в една лаборатория по 2500лв. заплата ,купих си чисто нова кола и живота ми стана пак прекрасен. Без Депресии ,нерви и напрежение . Повярвайте ми тук е много по-добре . Ама много.
44
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Без да претендирам, че съм голям специалист мога да ти открехна нещичко! Петролът, както и златото, среброт, платината и т.н. е от така наречените "комодитис" термина е от Английски и означава скъпоценни стоки. САЩ или по-точно Федералният резерв (коет май хич не е съвсем същото!) са си "издействали" правото, цената им да се измерва в тяхната валута! Та като си променят цената на валутата, както им е угодно (посредством контролиране на количеството на парите в обръщение и други далеч по-брутални методи), контролират и цената на тези стоки и най - вече на петрола, като много необходима такава ( за разлика от златото например) та петролът нито е поскъпвал толкова нито сега ще поевтинее съществено, ако го мериш в злато, сребро или платина. Да но се продава най-вече за пари, понеже има и други стоки, които не са "комодитис" но от които се нуждаем много повече и то непрекуснато, като хляб, електр и топлоенергия и т. н. Не знам дали знаеш но истинската причина за която Саддам беше нападнат и унищожен беше, че се опита да оценява петрола, в други валути и стоки , а не в Щатски долари! Та надявам се да съм ти бил малко от малко от полза!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе профан ***, кажи ми като е много хубаво тук , защо западняците не емигрират тук, а половината население на България се изнесе на запад? *** и *** дето си. Взел мизерника 1000 лева и се мисли за голямото "Доб'рутро" разбираш ли. Аман от такива тесногръди и ограничени човечета като теб...А на теб ти личи, че си *** като дървена лъжица и затова така се кефиш на тия мизерни 1000 лева. Подсъзнателно разбираш, че такива като теб нямат никакъв шанс на запад и затова така злобеят срещу успелите в чужбина...
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
инжинери, сигурно искаш да кажеш инженери
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно си бил прекалено дълго в чужбина ,за да не разбереш разликата между завист и подигравка. Защото изобщо не ти завиждам а ти се подигравам. Завистлив *** ще кажеш на Баща си ,че тъпия селянин вместо да те научи на нещо те е изритал от кащата си ,за да се търкаляш по улиците в чужбина. И няма за кво да ти завиждам ! Ти си за оплакване а не за завист. Кви са тия тъпотии дето пишеш? Ако едно място е добре за живеене никой няма да ходи на друго място да се лекува. Не може да бягаш в България всеки път когато имаш проблем. Имаше филм по БНТ и даваха как в Германия и Англия хората си пъхали в кариесите дъвки !! Такава простотия и в ромските квартали няма. Дисковите хернии пък са най-масови. Българите в чужбина по-принцип са най-зле платени и са окупирали най-мизерните работи ,като строители, чистачи ит.н.. Обаче след една година в стоителството ХОП ДИСКОВА ХЕРНИЯ!! Операцията ще ви стува 250 хиляди евро! Застраховката ви не я покрива и ако желаете ще ви предоставим Банка към която да се обърнете!! От банката ти казват ,че ще ти отпуснат 25 годишен кредит!! Коойто цал живот ще изплащаш. и т.н. и т.н. В Болницата такива истории са ми разправяли ,че направо не знаеш да се смееш ли на гурбетчиите или да ги оплакваш.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
29 - ако визираш хората от твоята категория - потни зъбати майстори от село долно нанагорнище отишли на гурбет в Европа, да не изкарват 2000 евра. Мизерстват и се връщат в България. Но тези, които си разбират от работата и са специалисти в занаята си, печелят доста добре. Представи си ти и жена ти да сте специалисти в своята област, да отидете в Германия и да вземате и двамата по отделно 3-5000 EUR. Това прави доход между 6 и 10000 хиляди евро на месец - или между 12 000 и 20000 хиляди лева. Къде си тръгнал с твоите 1000 лв? Щом те правят щастлив, значи ти е много нисък стандарта. Но така е, като си оператор на компютър в някоя фирма, а не специалист в областта си. Защото дори в България вече специалистите вземат по 2000-3000 лв., а в някои случаи и нагоре.Така че гледай първо да успееш да докараш заплатата на един специалист в България, а не да се хвалиш с твоите 1000 лв., и после гледай и коментирай на запад колко вземат и как се живее. ***.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вдигането на акцизи май не може да се избегне. Нали се "хармонизираме". Но управляващите определено имат начини да накарат руснаците да посвият маржа на печалба. Май нямат желание.
38
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Ти имаш ли си някаква идея от света? Какво представлява здравеопазването в Германия например, че приказваш глупости? Само в зъболечението се плаща скъпо. И няма нищо лошо, че хората гледат да си избият парите, докато посещават тази мизерна страна и си оправят зъбите. Германците също си правят ескурзии в Унгария за зъболечение. Какво лошо има да се прибереш и да си оправиш зъбите? Да ама завистлив ***, ти сигурно даже и билета не можеш да си платиш да отидеш до Берлин на почивка и затова си толкова бесен, ама живей си мизерния живот и остави и другите да живеят обаче!
37
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
НЕ.грамотник т.ъп! Първо се научи да пишеш на български! Личи си по коментара ти, колко ограничено същество си. Целият ти коментар е пълен с криворазбрани "истини". Интересно защо в моето обкръжение всички, които избягаха нанякъде работят по специалността си? Ходил съм им на гости по целия свят и доста добре се справят финансово хората. Работят като учители, преподаватели в университет, инжинери, някои като шофьори и механици, но всички си имат собствен дом и не изпитват никакви финансови трудности. А за хората тука - пфффффф в устата им само - "нямам пари за ....", "не ми стигат парите за...", "американците са ***", "добре че мъ.ршата избяга та сега е време да се оправим"! Ама крет.ени "мъ.ршата" бяга от 90-те даже и от по-рано. Като гледам оставащите кадърни хора им е трудно 18 години да оправят потъналия кораб....
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спрете с лъжите! Фактите говорят. Почвам тук 90% са със собствено жилище! В Германия процента е 10% !ФАКТ! Всички Гурбетчии като се разболеят и набързо се прибират за лечение в Миризливите и скапани Български болници ФАКТ! В Германия личния автомобил е много голям лукс докато в България всеки е с кола-ФАКТ ! 90% от заминалите не живеят добре и все си казват още малко и се прибирам в България! Защо ли? Явно не защото е по-хубаво. Какво още да казвам? Това мисля ,че е достатъчно. Оооо щях да забравя 50% от Българите мизерстващи в чужбина ги е срам да се приберът в България ,за да не им се подиграват, че не са забогатели а мизерстват-ФАКТ !! Не моа да разбера като не ти стигат парите за една пломба защо въобще си се хванал да работиш в Германия?? И бързаш да си вземеш отпуската ,за да си оправиш зъбите в България? Да не говоря за по-сериозна операция.. Сами се сещайте колко е хубаво във вашия измислен РАЙ.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цената на бензина не се формира само от цената на петрола... Както знаете вдигнаха акциза от началото на 2008 и тенденцията е да продължи да се вдига... В цената на бензина има и ДДС, което е голямо перо за бюджета. По-висока цена на горивата - повече пари от ДДС... Изводите за Вас

Спонсорирани публикации