Българският скандал на Евровизия

Завихри се поредният скандал около Евровизия – на прицел е победителят Красимир Аврамов
24 фев 2009 12:05,
356
Българският скандал на Евровизия
Краси Аврамов. Снимка: Булфото

Българската Евровизия явно е абонирана за скандали и само дни след финала й поредният не закъсня.

Конкурсът бе спечелен с огромно мнозинство от Красимир Аврамов и песента му Illusion, за която, според официалните данни, са гласували 55% от зрителите (останалият вот се разпределя между другите 11 участници).

Стотици известни и неизвестни личности се активизираха в шумна кампания срещу победителя.

В отворено писмо до медиите композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов да се оттегли незабавно.

В медиите се носят слухове за протест, който трябва да се състои пред БНТ днес, но никой още не е поел отговорността, че го организира.

Йорданка Христова, Стоян Янкулов и Кирил Маричков обвиниха директно Аврамов, че не може да пее.

Форумите гръмнаха, петиции се подписват и най-накрая мнозинството българи се сетиха, че конкурсът, който тази година мина по-тихомълком от всякога, вече има финалист.

Както става ясно, двете основни съмнения са в пеенето на Аврамов и в легитимността на вота.

Попитахме директора на програма Музика в БНТ Любен Кънчев, който отговаря за конкурса, дали според него би могло да има съмнения, че толкова голям процент от зрителите са гласували за победителя.

„Много бих искал някой да го докаже – най-малкото защото втората по вот песен е продуцирана от мен и от БНТ“ – коментира той и добави: „Сегашната ситуация се оказа много сложна за всички, защото България отива на конкурс с много трудна песен, която изпълнителят може и да не успее да изпее.

Тя е необикновена, но стилът й е доста рискован и би могъл да доведе представянето на България до голям провал“.

Самият изпълнител отказа да коментира нападките пред Dnes.bg, както и своите гласови данни под предлог, че му предстои участие в Москва и не иска да се занимава с „деструктивни неща, които отнемат от неговата енергия“.

Той каза още, че, след като България го е избрала, сега хората могат да говорят каквото си искат.

А какво казват хората? Ето няколко коментара на читателите на Dnes.bg:

От: Гошко

Добре,че вие не гласувахте! Кой знае каква боза щяхте да изберете. Можете ли да ми кажете коя от песните точно, като изключим тази, щеше да стои добре на конкурса? Коя песен беше разнообразна? Всичко беше еднотипно...

От: Myleena

Потресена съм от избора на песен! Меко казано – ужасна е! Единствената нормална песен от състезаващите е на Нора, но за жалост не спечели! Явно трябва да си гейче с правилните познати, за да спечелиш подобен конкурс в БГ.

От: Simon

Стига с тоя негативизъм! Вие работа нямате ли си, а само плюете по победителите? Какво ще ви стане, ако просто пожелаете на Краси Аврамов успех? Откъде толкова музикални специалисти в тази държава като ''човешка длан'' просто се чудя. Наред с политиката и футбола, това е третата тема, по която всички са компетентни. Засрамете се и уважете вота на хората, вместо да крякате като кокошки всяка година по това време!!!!!! Не вярвам в Европа да линчуват изпълнителите си така, както у нас. Престанете!

От: Mery

Няма такава излагация в събота вечер. БНТ се подигра с нас, като реши да избере този виещ пискун, който отгоре на всичко и пее фалшиво. Това беше една от песните, за която бях сигурна, че ще бъде между последните 4-5 парчета, но... не би.

Гледах интервю с този самонарекъл се "човек-глас", в което той се поизпусна, че знаел, че ще спечели...

Ами, докато не спрем с нагласените истории, ще си мечтаем само за хубава българска поп музика!

От: Ив

Уверих се много бързо този път, че всичко у нас е нагласено. Жалко за конкурса и за участниците в него. Фалш и пародия (с изключение на гостите).

От: radi

Да защитаваш родното, не значи да заставаш зад всичко и зад всяка глупост и пародия.

Съжалявам, но аз съм гледала и концерт навремето на "човека-глас" в амфитеатъра в Пловдив – по ТВ-то де. Ами то не е приятно за слушане, слухът ти е постоянно напрегнат, защото там някакъв се е научил да пее на фалцет. Няма мелодичност, няма някаква последователност, няма емоция – всичко се свежда до това да покаже колко октави обхваща гласът му.

И за Марая Кери казват, че обхваща 6 октави ли беше, повече ли беше, но да сте забелязали тя да вие като заклана на всяка песен!?

От: Крис

Злоба, злоба, злоба. Абе, хора, Красимир отива на Евровизия и Европа ще приеме много добре песента, защото е различна. Това е най-важното! Успех на Красимир и да знае, че в тази скапана държава, изпълнена със злоба, има хора, които го подкрепят и вярват в него! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
0
 
1
 
! Отговори
васил петков преди 14 години
незная какво лаино трябва да бадеш за да участваш на конкурса с тази песен и как може да има некадарници да гласуват за нея
354
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Та той вие като глуá ***. И половин Китай да му пожелае успех, няма как да стане. Освен ако и там не са със сбъркано събиране на пари.
353
0
 
1
 
! Отговори
П. Иванов преди 14 години
Не съм в течение на конфликта, но гледах снощи предварителната част на конкурса. Единствено, което мога да кажа - слабо представяне на нашите. Отсъствие на гласови възможности, посредствена песен. Закономерно отпадане!
352
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
номер 350, като е толкова опорочен и предрешен този конкурс що се пънете да пращате певци на него??? елица и стунджи като станаха шести хич не мислехте така! НА КРИВАТА РАКЕТА, КОСМОСА И БИЛ КРИВ. Ето това е твойта работа! Колкото до краси аврамов. Момче, след снощното си изявление по бнт по-добре не се прибирай в България, че те чака всенародната любов под формата на яйца и развалени домати.
351
0
 
1
 
! Отговори
Minuva4 преди 14 години
Ужасна песен и ужасно представяне на България за пореден път! Явно на някой в тази държава е изгодно да се излагаме! Красимир Аврамов може да има "специален " глас,но той аболютно не е подходящ за песен,която трябва да стане хитова! Пищяш глас на Красимир, стари и безвкусно облечени жени до него,които също показваха ,че могат да крищят по някакъв си свой начин......кошмар! Ни медии,нито водещите, нито зрители в световен мащаб дори не коментират изпълнението на България ,защото дори не заслужава коментар.....
350
0
 
2
 
! Отговори
преди 14 години
Няма какво да се пеним за глупости. Какво е това Евровизия? Една глупост. Като е подържавно участие, като е "евровизия", предполага се че целта е да покаже многообразието в Европа. А не съвкупност от еднообразни англоговорещи гейчета. Би трябвало да има условие участието да е само с песен на родния език. Но нямааа. Поначало си е сбъркан конкурса.Да не говорим за гласуването. Ясно е че не е показателно за качеството на изпълнението. "Гласувайте за Македония" познат ли ви е този призив.. има статистики с гласуванията вижте сами тенденциите. Славянският комплекс си се поддържаме и виждате последните години, с навлизането на повече славянски държави в конкурса, все по-често печелят. Това не е конкурс за песни а конкурс за междудържавни отношения. Разбира се мога да добавя и обичайното, че самото доброволно гласуване с SMS е толкова изкривено. Ето тези които си задават съществените въпроси които споменах въобще не гласуват, защото конкурсът и гласуването са опорочени поначало. Така че изборът се прави от определени групи хора - емоционалните, първичните, глупавите и по-богатите. Не е представителен за цялата държава. Това няма значение обаче, конкурсът е скапан, недомислен, няма престижност така че няма значение и нашето участие. Дори и да спечелим ще се радваме че братушките са гласували за нас ли? Вярно, има постоянно променящи се правила, които целят да се премахне този компонент в гласуването но това не е възможно. Не гласувайте хора!
349
0
 
1
 
! Отговори
Petq преди 14 години
obojavam go krasimir avmramov,pojelavam mu da byde pyrvi za6toto naistina si zaslujava!! az 6te sym s nego i 6te po podkrepqm kakvoto i da stane!! krase obi4am te!!!
348
0
 
1
 
! Отговори
Lilly преди 14 години
Mnogo e xybava pesenta.A minalata godina shto ne ni pysnaxa vav finala?Nali yj peeshe dobre.Zatova nov vid pesni po se priemat,otkolkoto standartnite!
347
0
 
1
 
! Отговори
Lilly преди 14 години
mnogo mi xaresva pesenta na Krasimir Avramov.Ima i b***igarski motiv,a e neshto novo v Evroisiata,da ne bi kato specheli Finlandia biaxa po dobrite?Ne,biaxa razlichni i xorata obichat novov***vedeniata>Taka che,daite da ne zavijdame,a prosto da poviarvame na yspexa.Ako niamame,kakto minalata godina,to vinata niama da e v Krasimir.
346
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
tezi deto ste pratili na euroviziq. sa izlagaciq za bg.ima mnogo hora koito razbirat pove4e ot myzika ot kolkoto tezi .gledah gi na gosti v MAD TV,dosta fal6ivi bqha i koi ot teh razbira ot tova koeto nari4ame myzika.
345
0
 
1
 
! Отговори
deniza преди 15 години
Pojelavam uspex na Krasi Avramov v Moskva!Napuk na zlobata i zavistta!
344
0
 
1
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН СЛУШАТЕЛ преди 15 години
много са ми смешни надаващите вой, платени мекерета на българската псевдо-поп-музика. Красимир Аврамов е друго измерение. Е вярно, че не е от женски пол и не е обиколил леглата на цялото жури преди конкурса. Винаги некадърниците са оплювали талантливите - особено, когато не са обвързани с родната ШУРО-БАЖДАНАЩИНА - тогава оплюването, просто е жестоко
343
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
342.Щом и в официалния сайт на Краси е Illusion,значи е така. Някой без да иска може да е разпространил изпълнненията на живо или клипа като Illusions.
342
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Само да попитам песньовката Illusions ли се казва или Illusion. Защото се прокарват и двата варианта.
341
0
 
1
 
! Отговори
Ивелина преди 15 години
Не ви ли омръзна да отричате успехите на талантливите хора в България? Що за народ сме ние?Как може вместо да се гордеем с постиженията на успелите българи,да се нахвърляме върху тях?Очевидно е ,че песента на Краси Аврамов е най-подходяща за Евровизия,защото е нетрадиционна и ще се забележи. Вярно е ,че песента на Поли Генова е хубава,но да не се лъжем - с тази песен България не би мигла да спечели,защото на конкурса ще има още много като нея и тя ще остане незабелязана.Нима Елица и Стунджи не постинаха успех,защото бяха различни?Моля ви, хора,започнете да уважавате и да се гордеете с успелите българи!!!Няма ли най-накрая тази злоба и завист да изчезнат завинаги?Пък и не мисля,че Краси Аврамов е наречен просто ей така "човека глас".Просто го подкрепете-той в крайна сметка се състезава за България!!!
340
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Какво не е очаквал, че не разбрах?!! Не е очаквал, че ще вие на сцена ли? А какво си е мислил тогава... не, наистина не разбирам как така се "притесни", и изведнъж иначе невероятния му фалцет, тръгна в друга тоналност, при положение, че ни проми мозъците от колко години е по сцените... не би ли следвало да е кален вече.Ето какво... заради този кастрат ние другия път може и да нямаме квота за Евровизия и по-добре... Останалите също не са стока и си заслужават това наказание... Мариана Попова вика като на обир и също е адски фалшива, Графа... без коментар, щото когато подгряваше Джордж Майкъл "всенародната любов" почти го освирка, бездарен е, милия, колкото и да се пъне, е пълна дупка... а пък онова момиче с крадената песен пее толкова ретроградно, че и на Селин Дион би досадила...Дереджето на българскато поп музика е плачевно, защото де факто няма шоу бизнес у нас и всичко става на базата на връзки, пари и кревати... Краси Аврамов е точно това, което отдавна трябваше да се случи с нашата поп сцена... Той е апотеоза на нейния собствен абсурд.Давай, Краси! Като никой у нас не може да пише добри песни и после никой не се намери да ти счупи главата, задето си нагъл и безпардонен самозванец... ти си на ход! Разсмей Европа от наше има и за наша сметка... аз също ще се посмея зверски, обещавам.Спирам повече да се ядосвам и започвам само да се смея. :)))
339
0
 
1
 
! Отговори
някой.. преди 15 години
Чудя се на всички,които плюят победителят в тазгодишната евровизия...Някой гледал ли е клипчето към тая песен? Там "вие" ли? Пее ли фалшиво? Просто не е очаквал и се притесни. Все пак и той е човек,като всички нас.Подкрепям го и му пожелавам успех!!!
338
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Хората са обезверени, защото за 20 години демокрация им беше показано, че тяхното мнение нищо не значи... Това с песента на наглия кастрат е поредното доказателство.Аз лично ако го видя някога и се стърпя да му счупя главата, поне ще успея да му се изплюя в муцуната... но, съжалявам... от провинцията съм, а билетите за транспорт са скъпи... оправяйте си се там в София с гей-мафията, щом допуснахте да ви се качи на главите.
337
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Къде са всички, защо се изпокриха снощи??? Защо сме такава скапана държава??? Всички протестираме само на думи срещу самозваното недонсоче аврамов, а като трябва да се пристъпи от думи към дела??? защо никой не отиде снощи в НДК и да изкрещи очевидното, а се оставяме 300-400 музикални инвалида да станат причина да се оризели страната ни за пореден път??????вижте форумите, вижте броя подписали петицийте ЗА и ПРОТИВ, къде са му феновете на този пропаднал американски келнер????като му е толкоз добра песента и пеенето, какво ще е му подобряват, та и хора ще викат допълнително да му изпеят песента!!! защо не я изпя снощи сам??? понеже беквокалистката ми била избягала обратно, тжа е малоумноооооооооооооооооооо!!!!!!
336
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 15 години
Не бяха достатъчно изпратените SMS-и, затова е целия този шум!