ДПС искат ислямски университет у нас

Висшият ислямски институт ще може да стане университет според промени в Закона за вероизповеданията
28 фев 2009 09:34, Петя Славова
213
ДПС искат ислямски университет у нас
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Висшият ислямски институт, който обучава младежи за имами, ще може да стане университет. Това предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, предложени от депутатите от ДПС Ахмед Юсеин и Лютви Местан, пише вестник „Новинар”.

Преди дни ръководството на ислямския институт обяви, че има амбиция да превърне института във висше учебно заведение, като кандидатства за акредитация.

С промените, внесени от двамата депутати, това ще стане още по-лесно, тъй като тази възможност ще бъде записана като отделна точка в Закона за вероизповеданията.

От поправката обаче ще могат да се възползват само духовни институти, които са одобрени от Министерския съвет, предвижда проектът.

"В момента това са Висшият мюсюлмански институт, евангелският институт „Логос”, презвитериански колеж и семинария, както и теологичният колеж „Стефан Константинов” на адвентистката църква", обясни депутатът Ахмед Юсеинов.

В същото време обаче Софийската духовна семинария и богословските факултети на акредитираните висши училища издават дипломи за завършено средно и висше образование, равностойни на тапиите от другите гимназии и университети.

Според председателя на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков е необходимо първо да се поиска становище от просветното министерство.

За да се разкрие един университет обаче, трябва да има определен брой доценти и професори. „Откъде ще ги вземат? От Сирия и Турция дори да ги доведат, там няма такива звания и съответно те няма да отговарят на изискванията”, категоричен е заместник - председателят на парламентарната комисия по образование и наука Димитър Камбуров.

"Такова предложение е опасно и заради голямата автономия на висшите училища у нас, която вече се е превърнала в свободия", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
1
 
! Отговори
stivun преди 11 години
zdraveite ne iskam mnogo da navlizam v podrobnosti no vse pak ima edna prikaska ne e lut tozi kadeto iade banicata a tozi koito mu ia dava ta i te horicata za tiah sa si pravi nie da si poiskame pak ako se otvori vratata shte vlezem ako li ne nishto ne gubim. neka togava nie balgarite da postroim v Istanbul nov iztochno pravoslaven hram uchilishte,bogoslovski universitet,i duhovna seminariia kakto e v sofiia.kakto i te imat djamii i uchileshta v balgariia.
212
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 15 години
SRAM ZA BALGARIA !
211
0
 
0
 
! Отговори
Осман преди 15 години
Аз съм мюсюлманин, но не съм вярващ. Уважавам всяка религия, уважавам вярата на хората. Лошото е, ч религията се използва за политически цели, а в някои страни от мюсюлманския свят и за терористични цели. А това го има в Корана. От там е думата "неверници". Вижте какво става сега в Пакистан. Затова - Драги политици, не се занимавайте с религията. Поповете и ходжите в религиозните храмове и никаде другаде. Иначе става опасно. Много опасно.
210
0
 
0
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 15 години
ДПС - Долна Протурска СганЛевски го е казал най-правилно - СМЪРТ, СМЪРТ и пак СМЪРТ !!!Перфектно казано!!!
209
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН КЮРДИСТАН...!!!
208
0
 
0
 
! Отговори
osman преди 15 години
TURKIYE TURKIYE TURKIYE TURKIYE TURKIYE TURKIYE
207
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
ДПС - Долна Протурска СганЛевски го е казал най-правилно - СМЪРТ, СМЪРТ и пак СМЪРТ !!!
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за 198 или българско гражданство или турско. Който не иска, ДЕПОРТАЦИЯ. *** не искаме. Останалото важи за българи, не за *** и турци.. КАто си турчин, айде омитай се в Турция. Какво търсиш майка си тука.Искаме референдум, да определим какво да правим с джамиите, построени след 1989. Възможности за избор са, дали да се разрушат с багери или да се бътнат с насочени взривове. Въпрос втори, ликвидация на двойното гражданство. Въпрос трети, срок за депортация, за изказвания и действия срещу България, дали да е 1 седмица или 2 седмици.И какви ли ще са резултатите от референдума. <оже би 95 срещу 5 %. Времето идва. Краят на *** настъпва.
205
0
 
0
 
! Отговори
free преди 15 години
dano dogodina o6te sym svobodna jena, a ne xanyma
204
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 15 години
Разрешаването на този строеж си е национално предателство. Това, което става в България е безпрецедентноо.....В Софийска област мюсюлмани никога не е имало, сега има някакви *** в Ботунец, дето се турчеят... И понеже шейховете имат пари от петрола да ни купят, то нашите "политици" веднага се надупват. Ама някъде имало разделен Кипър, обособено Косово....след тях и потоп!! Сега ще си отглеждаме и талибани, че да има кой да взривява пазарите, влаковете, автобусите... В Истамбул да има православна духовна академия и институт ????....Пролели сме реки от кръв, за да се освободим, а сега свободата ни я продават за пари...Всичко това щеше да звучи екзотично ако не беше толкова опасна политическа игра с огъня!!!
203
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира И ЧОВЕЧЕСТВОТО...ИЗБОРИТЕ ИДВАТ..., съда за ЗА ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО, за геноцида срещу Българската нация, също. За етническа толерантност, КАТО ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ НАД 1300г, ще го съставим от по един ***, евреин, турчин, арменец и българин..., защото,ЗА ЧЕСТНИТЕ ХОРА ЕТНОСИ НЯМА...!!!
202
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятели,Нали помните какво е ислямски студент в ислямските страни - Пакистан, Иран и Авганистан..., казват се ТАЛИБАНИ...Г-н Местан,ЩОМ ИСКАТЕ ДА СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ, А НЕ "ТАЛИБАНИ", като първа стъпка е добре, че български граждани от вашата етническа група, обявиха А.Доганов за криминален престъпник и създател на мафиотска организация... Готов съм да Ви повярвам, че ще нормализирате и Европеизирате днешната етническата партия - ДПС,(КОЕТО ЗНАЧИ ИНТЕГРАЦИЯ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, А НЕ РАЗДЕЛЯНЕ НА ВЕРСКА ОСНОВА) само ако, ЧРЕЗ ОФИЦИАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ДПС:1. Признаете геноцида над арменците.2. Признаете кървавите гонения на Тракийските българи, насилствената асимилация и геноцид над останалите в Източна Тракия българи.3. Призовете незабавно Турското правителство, да изплати дълга си към България, от над 12 милиарда долара, за тракийските грабежи.4. Призовете ВАШЕТО КОРУМПИРАНО правителство(според Европейците), незабавно да подаде оставка.5. Признаете, че религия и етнос са различни неща, а обучението на ТАЛИБАНИ, е най-прекия път България да бъде изхвърлена от Е.С.. 6. Поискате, чрез изборния закон, ПРАВО ЗА ГЛАСУВАНЕ, ДА ИМАТ САМО ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО СИ ПЛАЩАТ ПОДОХОДНИТЕ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ.Вашата ЕТНИЧЕСКА партия, г-н Местан, е от 15г. във властта и от три години ПРЯКО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ, с помоща на няколко еничари..., защото ИМАТЕ ТРИМА МИНИСТРИ, ПО ЕДИН ЗАМ. МИНИСТЪР В ДРУГИТЕ МИНИСТЕРСТВА, а по-нискостоящите администратари значително надвишават 3% - каквато част от населението сте...За сравнение, *** СА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС, но практически не участват в управлението дори на общини...!!!По страшното от факта, че сте етническа партия, е че продължавате да водите ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД срещу ВСИЧКИ Български граждани, независимо от етноса им, при това с НАРАСТВАЩА ЖЕСТОКОСТ!!!- Синдикатите обявиха, че - "Жизненият минимум" е 180лв. Всеки, който получава доход под този минимум, Вие г-н Местан, го ОБРИЧАТ НА ГЛАДНА СМЪРТ!!!- "Социалния минимум" е 471лв. Всеки, който получава по-малко за труда си, Вие г-н Местан, го ОБРИЧАТЕ НА НАСИЛСТВЕНА ОБЩЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ!!!- "Издръжката на едно дете" е 290лв. Дете, което не е осигурена с тази минимална издръжка, Вие г-н Местан, ГО ЛИШАВАТЕ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И ГО ПРИНУЖДАВАТЕ НАСИЛСТВЕНО ДА ПРОСИ И ПРОСТИТУИРА!!!ЗА ДА ПОПРАВИТЕ ЗЛАТО, Г-н Местан, поискайте от ВАШЕТО правителство, НЕЗАБАВНО ДА НАПРАВИ, ЧРЕЗ БЮДЖЕТА И ЗАКОНИТЕ;1. Минимална помощ за продължително безработни - 180 лв.2. Минималната пенсия за труд - 471лв. 3. Минимална работна заплата - 760лв. Така всеки, без разлика на религия и етнос, ПО ЕВРОПЕЙСКИ..., ще се издържа от собствения си, СПРАВЕДЛИВО ЗАПЛАТЕН ТРУД... Напомням Ви какво пише в Конституцията, В КОЯТО СТЕ СЕ ЗАКЛЕЛИ;Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение,... Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпъл
201
0
 
0
 
! Отговори
JHGJKHG преди 15 години
КОЛКОТО И ДА РЕВЕТЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ МАЛЦИНСТВО НИЕ ПАК ХСТЕ СПЕ4ЕЛИМ ТУРЦИ ПОМАЦИ *** ВСИ4КИ ГЛАСУВАТ ЗА ДПС И ТОЗИ ПЪТ НЕ АВТОБУСИ САМОЛЕТИ 6ТЕ ДОКАРАМЕ
200
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
скоро ще искат и конак..
199
0
 
0
 
! Отговори
baba pena преди 15 години
наглите турции пуу сега и унивирситет искат..джамии имат..в правителството са също..какво искат още..и аз ще гласувам за атака
198
0
 
0
 
! Отговори
турчин преди 15 години
родени в България, призовавам ви да си възстановите българското гражданство. Това е ваше право. Не се подлъгвайте с това че отначало трябва да си вземете карта на чужденец и трябва да имате три години престой в България. Тази процедура се прилага само на тези които са в Турция и това не е законно. Противоречи си с конституцията, с това че всички граждани в България са равноправни. Един турчин, който е роден в България, работил, служил, с една дума робувал в тази държава за да я посети трябва да си вземе българска виза. А един аржентинец само защото дядо му е бил българин автоматично му се дава българско гражданство. Това е доказателството че в тази страна има расова дискриминация. Братя турци не се примирявайте с това положение и се борете за вашите права.
197
0
 
0
 
! Отговори
grep преди 15 години
Какво вече казаха, по назад в коментарите: "Не е луд който яде баницата, а който му я дава". Никога няма да се оправим, на БГ и трябва диктатура, както и на редовия българин - все с чатала трябва някой отгоре да натиска, че и да бие през ръцета като се правят глупости. Полицията трябва да бие повече. И това не е проблем, типичен за БГ. Келемета на този свят колкото искаш - все ще се намери някой да ти се изсере в градинката или във входа на блока - и за това бой, няма по превъзпитаващо средство от това.
196
0
 
0
 
! Отговори
ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ ! преди 15 години
Усещам как ми намерисва на 3-та световна... оф аз забравих,че ние сме откъснати от света...
195
0
 
0
 
! Отговори
турчин преди 15 години
Колкото повече гласуващи за атака, толкова е по близък края на Булгаристана...Ако Доганчо си отиде то ДПС ще удвои гласовете си.
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само кол в главата,това искат турцитедруго не бива