Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
8
 
! Отговори
Борислав преди 13 години
През балканската война ,от 1400 уръдия,1200 са български.100 сръбски и 100 гръцки,това говори на какво ниво са били комшийте?
215
0
 
7
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
chetete iztoriata sarbi ,che ste nacionalisti e iasno no i negramotni oshte poveche.
214
0
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Много е лошо, в две войни да те спукат от бой, ама да ти падне джакпота съюзниците ти да ги спечелят! Но късмета не е вечен...
213
2
 
4
 
! Отговори
хех:) преди 13 години
маке...я питай тия от хасково дали искат да се отцепят? бъркаш манталитета на турците и албанците.А да не коментираме, че не виждам как самата Турция ще го позволи-едно от първите условия да си член на ЕС е да си се отказал от териториални претенции-квото било-било. От друга страна ако се откажат от ЕС и Хасково тръгне да се цепи, ще се намесят от Брюксел. Въобще имахме шанс първи от района(ако оставим Гърция настрана) да влезем в ЕС.
212
7
 
4
 
! Отговори
mk: преди 13 години
ste se otcepi i haskovo ot BG a srbija ste go priznae kato drzava kato napraniha nasite bugari
211
3
 
12
 
! Отговори
Шабан преди 13 години
Прости като *** ,чалгари,интриганти,лицемери,мързеливци,***,нахали,предатели....и т.н.=Сърби
210
0
 
4
 
! Отговори
полуграмотни преди 13 години
супериорност или превъзходство?
209
2
 
9
 
! Отговори
... преди 13 години
ОТДЕЛИ ЛИ СЕ КОСОВО ОТ СЪРБИЯ? ОТДЕЛИ СЕ. КОЙТО ГЛЕДА ЧУЖДОТО (БЪЛГАРСКОТО) НАКРАЯ ГУБИ И СВОЕТО... А ЧЕ СЪРБИТЕ СА НЕОБРАЗОВАНИ ТВА ГО ЗНАЕ ВСЕКИ.
208
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
победители друг път хубаво че бяха австро унгария иначе Белград щеше да е в българия вече.а вечните им помагатели русия иначе гола вода но за харватия по мога да твардя че са били добри войни .България се била със всичките си съседки в един момент и ги е победила ако на сърбия това се случи ще изчезне от картата.Всичко лошо дето направиха на братя си Българи ще им се връща защото господ гледа дано поискат прошка от нас и бог ще им прости както и ние .нали знаете раната се ликува но обидата не.
207
1
 
13
 
! Отговори
az преди 13 години
Сърбе на върбе !erepublik/en/referrer/urban_boyПомогнете на България в играта !
206
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ако Отоманската империя не се беше разрушила сега щяхме да сме най-развитата и част, с най-висок жизнен стандарт и не на три, ами на 5 морета! АКО, обаче! :-)))
205
4
 
1
 
! Отговори
boris преди 13 години
Не е така,България избързва зараи лакомията на фирмите
204
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не така!България се съюзява с Хитлер не от гъзолизничество,задето е по-силен,ами защото единствен той се е съгласил да и върне несправедливо отнетите от антантата територии през първата световна.Нима това е лошо?Ако бяха спечелили сега България щеше да е на едно ниво с Германия и щеше да просперира и процъфтява.Вместо това - 45 години комунистическа *** и още 20 години -посткомунистическа.А,и още нещо-не съм фашага.Просто историята трябва да бъде обективна.
203
5
 
2
 
! Отговори
историк преди 13 години
това се вика гордост.не казвам че е добре обаче не става винаги да се навежда глава.випреки това и всички тези воини сърбия и българия са на едно ниво днес с малки изключения.ако българия имаше толкова воини сега и авганистан щеше да е по напред
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Blagodarenie na tova opulchvane, srubskite gradove prilichat na lunen peizaj (izkljuchenie - Belgrad).. i ne zabravqi vse pak, che dokato cqla Evropa se davi v kruv, milioni hora gubqt blizkite si, gradove bivat izravneni sus zemqta ot nemcite, a po-kusno i ot amerikancite, to bulgarski deca po tova vreme ne sa zagivali ot bombi i granati!!! i ti tova go smqtash za losho?!?
201
18
 
3
 
! Отговори
историк преди 13 години
сърбите не празнуват падение на косово,а идеята да се опълчиш на по силния,както и в 1 световна воина,както и при 2,и при бомбардировките.Това е разлика между двата народа.Българина винаги иска да е с по силния,било хитлер,било братушки било сега нато
200
0
 
4
 
! Отговори
Gruio преди 13 години
Поздрави на всички твои роднини от женски пол!
199
0
 
4
 
! Отговори
стефко преди 13 години
тъй ли, жоре попниколов? :D
198
19
 
4
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Славяните.....Тежките комплексари на европа!!!!!!!!!!
197
0
 
7
 
! Отговори
сТyDeHT преди 13 години
Драги "А"Не зная защо си такъв хейтър, но не виждам никакво плюене освен може би заглавието, но подобно би отивало и при условие че се отнася за нас или за която и да е друга държава. Единствено може би на тази статия би отивало да е в секция "Миш - Маш", но това е друга тема. Та не се изказвай за френската революция, защото въпроса е неточен. Фреските революции могат да бъдат разделени на три етапа, като периода е около 60 години....Нека всички да бъдем по - позитивно настроени.