Джуканович вече няма да бъде премиер на Черна гора

За 25 г. той на два пъти сам се оттегляше, преди да се завърне отново
26 окт 2016 09:44, Елка Василева
2
Джуканович вече няма да бъде премиер на Черна гора
Мило Джуканович. Снимка: архив, Reuters

Черногорският премиер Мило Джуканович няма да продължи да заема поста си въпреки съвсем скорошната си победа на парламентарните избори. Това заяви неговата политическа формация Демократична партия на социалистите (ДПС), предаде ДПА, като се позова на Черногорската телевизия.

Изпълнителният орган на ДПС заяви след заседание, председателствано от Джуканович, че ще номинира неговия заместник в партията Душко Маркович за поста министър-председател.

ДПС спечели всички 11 избора от въвеждането на многопартийна демокрация в Черна гора и бивша Югославия преди 25 години, отбелязва ДПА.

Още по темата

На 16 октомври партията спечели 36 от общо 81 мандата в парламента, като победи с малко четирите опозиционни партии, които бяха постигнали консенсус около една-единствена точка - сваляне на Джуканович, когото окачествиха като сериозно корумпиран.

В изборната нощ Джуканович заяви, че ДПС ще продължи да управлява със съюзниците си - малката Социалдемократическа партия и четирима представители на етническите малцинства - или общо с 42 гласа в парламента.

На 20 октомври ДПС повтори призива си за единодействие към своите "естествени съюзници".

През последните 25 години Джуканович на два пъти сам се оттегляше, всеки път за по две години, преди да се завърне отново на премиерския пост. Той обаче никога не е напускал председателското място в ДПС.

Партията му не даде подробности защо е номинирала Маркович за премиер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКА РАНО ИЛИ КЪСНО ИДВА КРАЯТ НА ВЕЛИЧИЯТА.РЕД Е ВЕЧЕ И НА БЪЛГАРИЯ.