Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай арестуван във Франция

Това е станало въз основа на сръбска заповед за задържане
5 яну 2017 09:37, Елка Василева
9
Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай арестуван във Франция
Рамуш Харадинай. Снимка: архив, Reuters

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г., предадоха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на френски полицейски източници и на външното министерство на Косово.

Харадинай беше премиер на Косово през 2004 г. и 2005 г. След това беше съден и оневинен два пъти по обвинения във военни престъпления от Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага.

Бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово е бил задържан на летище Базел-Мюлуз в Източна Франция на пристигане от Прищина.

"Той е бил задържан от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия през 2004 г. Това за нас е недопустимо", се казва в изявление на външното министерство на Косово.

Министерството добави, че прави всичко възможно за освобождаването на Харадинай.

През юни 2015 г. Харадинай бе арестуван от полицията в Словения, но бе пуснат два дни по-късно след дипломатически натиск.

Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е един от най-големите поддръжници на най-младата европейска държава, отбелязва Ройтерс.

Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на тази предимно албанскоезична област след кампания от въздушни удари на НАТО над Сърбия. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия, отбелязва Франс прес.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
ЕС се усети преди 7 години
И тоя също като Хашим Тачи е голям негодник!Направо са ***!
5
4
 
1
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
Франсета не така,това куче е наше незабавно го освободете.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намерил си е МАЙСТОРА този майстор. А Хашиш Тачи и другата пacминa кога?
3
0
 
15
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
И после нямало двоен стандарт за Запада?!?!
2
2
 
24
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Обикновено за масови убийства, търговия с органи, отвличания, проституция и наркотици се лежи в затвора. Но косовските албанци бяха под европейска закрила защото трябваше да се разпадне Югославия. Сега като се върна от Сирия и оня *** джихадиста да гърми по Европа, западняците май започнаха да се усещят кого са хранили или по-скоро вече не им трябват. Само че е късно .... дано поне този не го освободят
1
2
 
27
 
! Отговори
ЛьоМъде преди 7 години
Париж що не е в отлични отношения с Крим, най-новоприсъединилата се част от Русия?Не изнасят органи за трансплантация, с наркотици не търгуват, или?