Туризмът в Гърция цъфти, но работещите в сектора вехнат

Според "Шпигел" приходите ще са 14 млрд. евро от чужденци
19 юли 2017 12:07, Петя Славова
15
Туризмът в Гърция цъфти, но работещите в сектора вехнат
Снимка: Reuters

За фрапиращи случаи на трудова експлоатация в гръцкия туризъм наред с рекордните приходи от този сектор пише германското сп. "Шпигел" в репортаж, цитиран от в. "Прото тема".

Гръцкото издание отбелязва, че това е поредна публикация, след като преди дни първи канал на германската държавна телевизия ARD акцентирал в свой репортаж за тази тъмна страна от туристическата индустрия в Гърция.

Гръцкият туризъм процъфтява, тази година се очакват 30 млн. туристи, повече отвсякога в миналото. Ако бъде погледната статистиката, това означава, че през 2017 г. на всеки грък се падат по трима туристи, посочва "Шпигел".

Във връзка с това изданието цитира неотдавнашни изявления на премиера Алексис Ципрас пред хотелиери.

"Ентусиазмът му е разбираем, туризмът се очаква да донесе тази година на Гърция приходи от 14 млрд. евро от чужбина - това е една значима подкрепа за оцеляването на разклатената от кризата гръцка икономика. Но цената за това се плаща от мнозината от над 340-те хиляди , заети в бранша.

Часовете работа са много, заплащането - малко. Много гърци работят незаконно, нямат осигурителна защита и могат лесно да бъдат уволнени. Рекордът и печалбите се дължат на работещи, подложени на експлоатация, мнозина от тях изнемогват от умора", казва Кириакос Циаусис, председател на синдиката на работещите в туризма.

Сп. "Шпигел" твърди още, че работещите се страхуват да говорят, а синдикатът им ги приканва да започнат стачки от утре. Според изданието това ще е първата стачка в гръцкия туризъм от 2012 година насам, предава БТА.

"Условията на работа се влошават толкова рязко, че не можем повече да мълчим", казва пред списанието друг синдикален лидер - Панайотис Прундзос, който изказва надежда, че стачната борба на работещите в туризма ще се увенчае с успех.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: туризъмГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Hellas преди 6 години
Гърция ще се оправи. Гъция я е имало 5000 години. Имало я е много преди Германия, ще я има и много СЛЕД Германия. Поздрави!
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро не са стачкували. Стачкуваха всяка седмица за всичко, получиха европейски заплати и фалираха. И да стачкуват, няма да получат нищо.
13
2
 
22
 
! Отговори
народопсихология преди 6 години
еххх, чета коментарите и се убеждавам колко векове назад сме тук. А бе, не четете ли за какво става дума: за условия на труд, за заплащане, за някакъв морал... все чуждици за масовия българин. Не разбирате ли, че хората се борят за правата си?? Тук обаче някои разсъждавате само със шкембетата и з.дниците си. Срам. Това сме- роби с дебелашко самочувствие. Никога българите не решават проблемите си, не се борят за нищо, само си търсят нов господар и той после им го... и така до безкрай.Жалка работа
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от "Шпигел" седналнали да правят сметка на гърците ...
11
1
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас приходи около 3 милиарда лева там около 14 милиарда евро.Кой лъже толкова юнашки.
10
3
 
21
 
! Отговори
само факти преди 6 години
До Анонимен 9 Като природни дадености Черноморието ни е много хубаво , но след 89-та година системно бе съсипвано , унищожавано , свръхзастроявано Сега инфраструктурата се държи от мутри и бизнесмени с мутренски произход , ако не си чужденец идващ да пие и да търси жени , не виждам какво би намерил обикновен турист тук !!!!
9
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко *** трябва да си да ходиш в тъпата Гърция на море като нашето Черноморие е в пъти по-хубаво?
8
8
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Глупости И с какво ще дръпнат.Още 2006 година Солун беше по зле от София.Ама ако чуеш некой грък ще ти каже че е страшен град.Да ама не.
7
13
 
17
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
В кря на м. Май тази година бях в Гърция. Хората си работят спокойно. Гърците си гонят интересите,но създават погрешни впечатления за да цицат ЕС. Пълнят им гушите,защото заплашиха,че ще го напуснат. А,нали се сещате какво ще стане,ако и те си тръгнат? Ще има още страни мераклии.В един момент гърците така ще дръпнат напред,че няма да можем да ги стигнем дори в мечтите си.
6
0
 
22
 
! Отговори
Илко преди 6 години
При всички финансови реформи винаги прецакани са най- бедните работещи!
5
1
 
27
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
В България за такива неща не се стачкува,затова тука някои са учудени...Ама там има синдикати,и хората си гонят интересите!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ,кво ли е положението с работещите у нас?!Сами си отговорете...
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германците ако продължават с тези статии гърчолята как ще имат пари да им връщат заемите ???
2
4
 
29
 
! Отговори
ами преди 6 години
П0-добро е заплатено от българското черноморие,ама да оплюем гърците..................
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната поръчкова статия - трета за днес, оплюваща Гърция и туризма й.Не разбрахте ли че няма ни откажете да ходим там, нито ще ни накарате да стъпим на ***-морието ви, бетонирано и пълно с отреп-ки всякакви.