Протестиращи: Македония ще гори, смени ли се името!

Недоволство в Скопие за договора с Атина за "Северна Македония"
14 юни 2018 11:45, Елка Василева
64
Протестиращи: Македония ще гори, смени ли се името!
Снимка: БТА

Около 1 500 души протестираха снощи пред сградата на парламента в Скопие срещу договора с Гърция и против промяна на конституционното име на Македония.

С пиротехника, пеене на патриотични песни и скандирания "Оставка на Заев", "Бесилка за предателите", "Името не го даваме", "Македония", "Македония на македонците" те поискаха да не се подписва договорът с Гърция и подкрепиха президента на Македония Георге Иванов, който по-рано през вчерашния ден заяви, че няма да подпише договора, с който се приема името "Република Северна Македония".

Още по темата

В едно от обръщенията беше предупредено, че ако се смени името, Македония ще гори, предаде Макфакс.

Сред протестиращите имаше и голяма група хора с маски на лицата. Част от тях отправиха заплахи към журналисти, отразяващи протеста, пише Радио Свободна Европа.

Страшо Олумчев, председател на Всеемакедонския национален съвет – Македониум, заяви, че гражданите са се събрали спонтанно, възмутени от договора с Гърция и че "този протест е само предупреждение, защото никой няма право да променя конституционното име на държавата и право по националните въпроси има само народът".

Срещу сградата на парламента бяха хвърлени запалени факли, а също и бутилки, консерви, камъни.

Нямаше политици сред демонстрантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Така трябва да бъде, но нашите политици са д.пелизци
54
0
 
6
 
! Отговори
Лопе де Вега преди 5 години
В Гърция има "Министерство на Тракия и Макевония", Аристотел е бил учителна най-великия македонец - Александър. Самуил (друг национален "техен" герой) пък е бил победен от император Василий II, наречен от гърците - ***... За каква "Македония" говорим изобшо?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахахаха, No 56 отдолу е написал "Македония на македонците ..." НА ЛАТИНИЦА!!!
52
15
 
2
 
! Отговори
Makedonija преди 5 години
Makedonija na Makedoncite zasekogas
51
3
 
22
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Македония е област, като нашата Тракия. Как изобщо може да има държава с такова име ??Между другото прочетох, че Гърция е поискала да паметника на Александър Македонски да пише изрично, че е грък. Ние ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да поискаме на всички паметници на хора с българско самосъзнание да пише, че са БЪЛГАРИ.
50
0
 
11
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Който иска да е македонец, да говори езикът на Александър Македонски.Това е археаелиника.Ципрас е добър .Разрешава изобщо думата Македония да я има.
49
1
 
10
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До макето с наденицатаИзтрябвали са ни, още два милиона на наш гръб, нали вече си имаме един милион такива!
48
2
 
11
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Искат си Македония и Сашо МакЕдонски, който е грък, значи и те са гръци - ами марш в Гръчко, що щете тука; да де, ама сред вас нема ни един грък, само бугаре, албанци и сръбе, като вие не се знаете какви сте и що искате, кой ви е крив?Сръбето и албанците ке ви гътнат на един залък, а бугарето ви не щем - имаме си 1 милион опушени гърла и нещо не ни е интересно.Изчакайте си албанците и Ердоган, какво се натискате за български паспорти!
47
3
 
6
 
! Отговори
НЕЯСНО БЪДЕЩЕ преди 5 години
Ке има референдум и там ке преброим заеците.
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКТО ПИШЕ ДНЕШНИЯТ ВЕСТНИК ВЕЧЕР В СЪСТАВА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ВЛИЗАТ МАКЕДОНИЯ И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ.
45
2
 
2
 
! Отговори
Вечно мрънкащи преди 5 години
Точно това име беше най-изгодно за македонците. Очаквах гърците да протестират, те от още преди 25 години бяха отсекли, че в името на тази държава не трябва въобще да присъства "Македония" (дали имат основание да изискват е друг въпрос). Дали ще е Северна или Западна, какво значение има, ако пак си е Македония? Това, което не им изнася е промяната на конституцията: македонски език (славянски) и македонец (не архаичен), но всички знаем как се спазва конституцията по нашите географски ширини!
44
1
 
17
 
! Отговори
РУСО п–тенце преди 5 години
1500 са малко ДЖОРДЖАНО събира повече народ..Пуснете им ШИПТАРИТЕ!!!имат само едно име Република БЪЛГАРИЯ...
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият този фарс със "скъпоценното" им име започна страшно много да втръсва. На всеки е ясно че ако я няма спойката на заплахата от външния враг, тая безродна сбирщина от нагаждачи, сметкаджии и продажници ще се разпадне на часа. На нас не ни трябва нито територията, нито това развратено население. Единствената българска цел трябва да е да не се допусне Сърбия и Гърция да се настанят там.
42
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да гори,и те са като нас . .
41
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скопска република,и нищо друго.Без това сърбите им скопиха съзнанието.
40
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинското име на Македония е Югозападна България. Това трябва да им стане ясно на тези дето откраднаха името от Гърция и се нарекоха Македонци.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямият компромис го направи Гърция,която се съгласи историческо принадлежащо й име ,да отстъпи на скопените българи от Вардарско!Все пак им залагат бъдеща уловка която наследниците на Сашо Великиот май не я виждат!Днес в Скопие провежда агресивна подмяна самосъснанието на младото си поколение учейки ги ,че са антични македонци!След време гърците може и ,да се съгласят ,че са такива и ,да излязат с позабравената теза за славогласните елини и ще им предложат обединение с Южна Македония!
38
13
 
29
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Тук не става въпрос за името на Македония, а за нейната принадлежност. В Македония има две лобита това на ЕС и това на Русия. Платените 1500 провокатори и руски маши, начело с македонският президент, правят всичко възможно Македония да се отклони от пътя на присъединяването и към ЕС и НАТО. Те много добре знаят, че името е залогът който могат да използват това да не се случи!
37
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Треба се преговара за името Северен Дисниленд, центъра на Скопие с тия паметници наподобява, звучи западно с ленд накрая, а и може да вземат пари от компанията за постоянна реклама, която ще им правят.
36
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Иванов е от ВМРО-ДПНЕ които са просръбска и проруска партия ,и работата е там,че те не искат членство в НАТО и ЕС което ще последва след спорузомението с Гърция!Иначе името Северна Македония отразява реалностите в момента ,Скопие няма право ,да претендира за цялото име Македония тъй като владее около 40% от областа!Как може да има Република Ю.Корея ,примерно,а не може Северна Македония?