Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"

То беше прието с гласовете на управляващата коалиция и албанските партии
Обновена: 16 юли 2022 14:47 | 16 юли 2022 14:41, Елка Василева
177
Парламентът на РС Македония одобри т.нар. "френско предложение"
Кадър: БНТ

Парламент на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“ за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/.

"За" гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Още по темата
Ддепутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, както и народните представители от опозиционните албански формации.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС, посочва БНТ.

И днес малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече „френското предложение“ като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като „българска пръдня и смрад“. По време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха листове с текста на предложението.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за „френското предложение“ така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първи ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите. „Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме „френското предложение“ отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи „френското предложение“ и призова властите в Скопие също да го приемат, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 година
Македония е пример за масова шизофренна психоза. В разкапания *** съюз ще им се стъжни, като им унищожат икономиката и ги направят същата умираща територия като България. Въпросът с Македония се решава само по един начин - военна окупация и демакедонизация на Вардарско, както Путин прави с тяхната Македония - Украйна, но няма нито сили нито възможности за това.
102
0
 
2
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Съжалявам,че го приеха. Те не са готови за влизане в ЕС , още повече с този измислен "македонски" език и крадена история!Вето докато не приемат и признаят истината! И, българските политици да не бързат друг път толкоз да претупват подобни решения!!!
101
0
 
4
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Ми аз не ги разбирам тези сърбо- селяни! Определено не говорят вече български език! Пишат на подобие на сръбската кирилица и шльокавица! Не ми пука за тях, освен ,че ни взимат историята! Да си изберат- или са македонци от 1945г. натам или част от от българите са създали Македония ! За това историята ни е обща!!! Точка!!!
100
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Браво макета! Сега измисления "език на омразата" ще спре! Народите ни се разбират и уважават! А фалшивия азиатски сценарий се провали!!! Добре дошли в ЕС!!!
99
0
 
6
 
! Отговори
Защо българофобия преди 1 година
Един македонски политик го беше казал точно: "Предпочитам да съм министър в Македония отколкото областен управител в България". По-ясно обяснение на причината за българофобията, която налагат политиците в РСМ не съм чувал.
98
2
 
12
 
! Отговори
Къде е проблема преди 1 година
До Анонимен 127: "Аз така и не разбрах, какъв е проблемът". Проблемът е в това, че македонистите фалшифицират общата ни история. А това за нас е неприемливо. Народ, който не помни и не пази историята си няма бъдеще.
97
3
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Еми...пародия. Макар че по-добре да се свършва.Разбира се, няма да се свърши, защото сега македонизма ще се разпространи и в България.Тежко ни и горко. Нямаме си други проблеми, че да се занимаваме сега с тия.Не знам какво разбират т.н. македонци под фашисти, но не съм чувал в България да има фашистки привърженици, с едни много малки изключения.Но те са същия успех могат да бъдат приети за анархисти, хипари и така нататък.Да ми дадат македонците пример за фашистка партия в нашите парламенти...
96
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха за пореден път ви парзулнаха българи. На нас дадоха едно споразумение на макетата друго. Познайте кое от двете ще се спазва.
95
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските *** и агенти в РСМ по модела на българските взеха парите уж да провалят влизането в ЕС, но (също както и в България) се провалиха с трясък. Честито на македонците. Една от най-трудните стъпки - натриването на носовете на евразийските агенти - вече е изпълнена. Оттук нататък - само напред без криволичене.
94
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин пак се охарчи за антибългарски протести в РСМ които не доведоха до резултат.
93
0
 
3
 
! Отговори
Не може преди 1 година
До АвеНа стадото не му се полага да знае.
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от пиринско и ви казвам, че нямаме нужда от тези макета. Те могат да са само кукувици в нашето гнездо. Не ги искаме в България.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-гнусната и измислена народност. Радвам се, че шиптърите скоро ще ги анексират във Велика Албания. Тогава ще видим кой изпуска газове и мирише.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106.....Забрави да напишеш най важното. ВЕЧНА ДРУЖБА. Слънчасал си ходи се охлади ще получиш слънчев удар. Ако нямаш климатик влез в баята и пусни студената вода тя ще ти опресни мозъка. Аз съм с клима и 23-те градуса ми идват добре на мисловната дейност.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек не знае да се смее ли или да плаче ! Пълна кре те ния !
88
5
 
9
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Аз все още купувам книги на македонски език от преди 1944. Плащам добре, не се пазаря
87
1
 
15
 
! Отговори
Аве преди 1 година
Някой може ли накратко да обясни финалното споразумение какво представлява? Какво печелим ние и какво печелят те? Някак медиите не ни уведомиха...
86
8
 
4
 
! Отговори
Просто Киро преди 1 година
"Неговата заместничка си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложение на Париж като българска пръдня и смрад."_______Радвам се, че ги пуснахме в голямото европейско семейство. Сигурен съм, че и господарите ми са доволни. Надявам се да ми подхвърлят лакомство когато ме вържат пред колибката в белия дом.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пионки не разбраха ли , че нищо не зависи от тях ?
84
0
 
5
 
! Отговори
фашистички окупатор преди 1 година
Ай, ай, ай, мъкаааа, мъка македонска, още античка! И што ке прават сега, лошите *** ке ги бугаризираме :)))