Отчитат ръст на потребителските кредити

Устойчиво нарастват и депозитите на домакинствата
12
Отчитат ръст на потребителските кредити
Снимка: БулФото-архив

Кредитният пазар в България демонстрира стабилност по време на финансова криза. През второто тримесечие се наблюдава положителен ръст на потребителските кредити на месечна база, въпреки че на годишна база все още се отчита спад. Налице е също така подобряване на качеството на портфейлите от потребителски кредити и постепенно свиване на дела на лошите и преструктурирани кредити през първото полугодие на 2013 г.

Това са основните изводи в първия съвместен тримесечен икономически анализ с фокус върху потребителските кредити на Пощенска банка и Института за пазарна икономика. Двете организации ще си сътрудничат за изготвяне на тримесечни анализи, съобщават от ИПИ.

Според паричната статистика на БНБ има сериозен спад при лошите и преструктурираните потребителски кредити – от 1,32 млрд. лв. средно за 2012 г. до 1,19 млрд. лв. средно за първите шест месеца на тази година. Благодарение на това техният дял от отпуснатите потребителски кредити спада от близо 18% средно за 2012 г. до 16,4% средно за първите шест месеца на тази година. Това най-вероятно се дължи на предоговорените погасителни планове при преструктурираните кредити, които позволяват на кредитополучателите да ги погасяват, вместо те да се превръщат в лоши кредити.

Депозитите на домакинствата продължават устойчиво да нарастват, като през 2013 г. вече надвишават 35 млрд. лв. Разбивката показва, че увеличението е предимно по отношение на по-големите депозити (напр. над 20 хил. лв.), като логично склонността към спестяване се проявява най-силно при хората с по-високи доходи и тези, които в по-малка степен са засегнати от кризата.

Към средата на 2013 г. срещу 35 млрд. лв. кредити на предприятията стоят над 35 млрд. лв. депозити на домакинствата, което навежда на мисълта, че корекцията вече се е случила и работещите предприятия в момента зависят от своята конкурентоспособност, а не от спекулативни очаквания за постоянен приток на външен ресурс.

Данните от наблюдението на работната сила за първото полугодие на 2013 г. също носят по-скоро положителен сигнал. От началото на 2013 г. броят на заетите започва да се покачва и в абсолютен размер, след 16 поредни тримесечия на спад. Това е и най-солидният показател, че вече се създават нови работни места и реалното възстановяване на пазара на труда е започнало, като тенденцията е за плавен ръст на заетите до края на годината. Броят на „обезкуражените” лица спада, като през второто тримесечие на 2013 г. 20 хил. души повече спрямо година по-рано са намерили мотивация активно да потърсят работа.

Още от анализа четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: депозитикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
До Кикс преди 10 години
"Stakmistika" e dumata koiato tarsish.
8
0
 
5
 
! Отговори
Емо преди 10 години
тая публикация е чиста пропаганда - "лъжливи сведения в изгода на разпространителя". Всички пари на домакинствата отиват за текущи разходи с цел оцеляване, на второ място са сметките, които не могат да се бавят, като за тока например, потреблението се свива, интересно ми е да посочат в кой бранш точно се увеличава заетостта. Истината е, че банките искат да дават кредити, но не останаха балъци да вземат с тези огромни лихви. банковите клонове ги наказват, че не изпълняват плана за кредитите.
7
0
 
3
 
! Отговори
Maks преди 10 години
Колко от приятелите ви са изтеглили нови кредити ? От моите никой . Народна мъдрост : Гладна кокошка просо сънува . Банките имат много пари и няма какво да ги правят . Хората мислят повече преди да се хванат на кукичката . Много изгоряха с всякакъв вид кредити , особенно бързите .
6
0
 
7
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
В България положението с депозитите на населението много ми прилича на ситуацията с раждаемостта...Ако от тези 35 млрд извадим спестяванията на "банановите крале" ще получим нерадостната картинка на борещия се за оцеляване средностатистичен българин. Горе-долу като да извадим и от без това отрицателния демографски прираст *** раждаемост... Ако някой може да намери подходяща описателна дума нека сподели. Аз не мога.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега като дойдат първите сметки за ток и парно какво кредитиране ще падни ...
4
0
 
1
 
! Отговори
Суворов :) преди 10 години
strogosekretno/index.php?p=free
3
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А няма ли да ми преброят стотинките в джоба, стотинките за които работим?! Лъжи, нямам познати, които да теглят заеми, повечето със стари! Банките умират, банковите служители обикалят малкото останали работещи предприятия и предлагат изгодни оферти за кредити и банково обслужване. Щом банкерите ти идват на крака в предприятието, значи много, ама много са го закъсали! И много ви моля ДнесБГ, спрете с тези измислени статистики!
2
2
 
20
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Политиката на чифутското Бсп е кредитиране на овцете!
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да са живи и здрави наще сънародници зад граница които си харчат спестените парички в Мангалия, че иначе ни чака фалит!!! Държава в която живея ***, пенсионери, държавни служители и офиси претъпкани с администрация , а същевременно не произвеждаме и една чаша не е държава!!!!

Спонсорирани публикации