Родни фирми фалират, няма работна ръка

Населението застарява, топим се с по 6 човека на час
21 окт 2016 09:44,
295
Родни фирми фалират, няма работна ръка
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
5
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
От вашите писания в Божиите уши.
253
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Подготовката за приемане на мигрантите.Няма нищо случайно.
252
3
 
6
 
! Отговори
Alastair преди 7 години
Вече започва да се намира работа за 1000 лв. и в малките градове, дори в селата. Работата е тежка, но има текучество на персонал. Умния работодател ще разсъди какво е основното, без което не може да оцелее фирмата му (хората). *** ще ги сполети съдбата, описана в статията и ще бъдат изметени, или пък може би ще си изнесат бизнеса в германия и ще привличат младите германци за по 300 евро, кой знае
251
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеска един ми зададе въпроса едикъде си колко си искам да попитам какво значение имат годините в частния бизнес частника сам решава сам определя не съм службар шапкар и т.н и не ме интересува искам да попитам като е с отпуска месец какво прави в голям град освен лежене а и лъгане някога да сее поставял от нечия друга страна ми шапка р пожарникар
250
5
 
16
 
! Отговори
Гандалф преди 7 години
БГ работодателите са умиращ вид,оставащите тук малцинства ще ги изметат тези долни експлоататори.
249
3
 
13
 
! Отговори
бнб до Маги преди 7 години
Маги не живея с още 6 човека в квартира и не мизерствам с 8 паунда на час.Живея в Бирмингам там цена на къща с 1 спалня е 400-450 паунда,а работим аз и приятелката ми(тя в магазин за дрехи),в тези 450 паунда влизат и режийни(ток,вода и парно).Да ако съм в Лондон там е много скъпо,но в провинцията е доста по-евтино,макар че Бирмингам е над 2 млн. души.А за теб съм сигурен че никога не си работила в чужбина,за да видиш разликата.
248
4
 
5
 
! Отговори
ПРЪЦ преди 7 години
До МАГИ,Дарлинг,много хора "оцеляват"на тази заплата в Англия.Много зависи и къде живеят и как се придвижват до работата си,колко им струва акомудейшъна и т.н.Предполагам си запозната но ей така подхвърляш злобни забележки както всяка Българка чистила къщи в Англия и шервала жилище с поне 10-14 подобни Бг икономически имигранти.По същество,статията е жалка.Даже не бива да се коментира.
247
2
 
15
 
! Отговори
чичо с кур ч преди 7 години
Като няма работници от бг то , да си внасят от Англия и швейцария да им бъхтят за по един локум на клечка с боза.То локума свършил , само за едната клечка .
246
11
 
2
 
! Отговори
маги преди 7 години
До бнб8 паунда е малко над минимума от 7.20 за какво се хвалиш като сигурно едва оцеляваш с тия пари в Англия
245
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като сме общо пазар трябва и заплатите да са европейски хората затова бягат в други държави не защото там им харесва повече а заради по високото заплащане.
244
2
 
22
 
! Отговори
смех преди 7 години
Помните ли преди година КРИБ начело с Кирчо гела накараха работниците си да протестират че му бил скъп тока.Смях голям работници насила изкарани на улицата да протестират че на работодателя му бил скъп тока.Изкарайте ги сега на протест за данък уикенд.
243
2
 
15
 
! Отговори
vmmv m преди 7 години
Фалит ми дай ,фалит ми дай и повече не ме мъчи,вземи си бентлито и парите,но въздуха ми остави.
242
9
 
10
 
! Отговори
мутробизнесмен преди 7 години
балъчорите да ми работят за 500 лв свършиха. Скоро няма да си зимам Бентли!
241
2
 
6
 
! Отговори
Tollstoievski преди 7 години
Teritoriata v bg gratis ostava za Russia :-) nema nujda da kupuvame. :-)
240
2
 
11
 
! Отговори
до vrvm преди 7 години
Добре де като ги няма на територията на БГ внеси ги от ЕС,САЩ И Австралия.
239
10
 
10
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Никаква аванта 420 лв и толкова,пари няма за вас,трябва нови мерцедеси да се купуват,старите са морално остарели и как с 5-6 хилки заплата се връзват двата края.
238
2
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Освен че родните фирми фалират защото няма работна ръка,всичко кадърно беше изгонено на запад от ГЕРБ , фалират и заради пагубната политика на ГЕРБ върху дребния и среден Бизнес.Защитавайки големите чуждестранни инвеститори и Картели Борисов стъпка малките Български фирми и предприятия.Без тях РАСТЕЖ НЯМА!!!
237
4
 
30
 
! Отговори
Тик Так преди 7 години
РЕВЕТЕ РЕВЕТЕ. Това е същото като да влезеш в магазина с 5 лева и да искаш хубава луканка е да ама няма купуваш *** и мрънкаш че няма качество. Сещам се за един приятел които имаше фирма в Испания и казваше мога да им давам големи заплати ама за какво да им давам няма да им давам. Е фалира му ганьовската фирма естествено. Това което търсите е роб със 5 висши способен да говори 4 езика ЕДНОВРЕМЕННО ама няма такъв никъде. Ежегодно изтичат кадри от България дето на запад се ценят а тука НЕ
236
3
 
35
 
! Отговори
Факт преди 7 години
26 години дебеловратите бизнесмени ни убеждават, че заплатата се заслужава и какво стана? Те от нашия труд си накупиха имоти по света, самолети, яхти, скъпи коли и т.н., а ние все още чакаме да си заслужим заплатите, ай сиктер ...Каквато е заплатата, такъв труд ще получават. До тук беше.
235
27
 
2
 
! Отговори
vrvm до 260/259 преди 7 години
Момчета аз плащам заплати над 4000 лева на месец, но с/у резултати. Хората ми засега нямат намерения да напускат. Даже се карат за нови клиенти, тъй като съм обвързал възнаграждението с резултата за месеца. Фирмата е добре и ти си добре. Много работиш, много взимаш. Нямам проблем с дисциплината и оставането след работа. Имам проблем, че искам по-голям ръст и ми трябват добри работници, но е трудно. Няма добри кандидати. Аз не давам 4000 така с/у нищо насреща.

Спонсорирани публикации