Кои бяха най-скъпите коли на годината?

За какви модели колекционерите похарчиха най-много пари
31 дек 2016 14:06, Красимир Ангелов
4
Кои бяха най-скъпите коли на годината?
Cadillac Series 62 Coupe. Снимка: AutoMedia.bg

2016 година изтича, така че напълно нормално в нейния край идва времето за отчитане на това, което се случи през нея. И съвсем нормално е да обърнем поглед и към автомобилния пазар. AutoMedia.bg ви представя една класация на най-скъпо продадени автомобили на аукциони.

Сигурно ще ви направи впечатление, че има само един модел на Ferrari – нещо нетипично за италианската марка, която винаги се е славила с това, че нейните машини са сред най-скъпите в света. В случая обаче за това има причина – в първата десетка на тази класация се допуска само по един представител на марка. И така:

10. Cadillac Series 62 Coupe - 1 430 000 долара

Кои бяха най-скъпите коли на годината?
Снимка: AutoMedia.bg

Ако сте искали да притежавате Cadillac, изработен от световноизвестното италианско ателие Ghia, това беше вашият шанс. От този автомобил - Cadillac Series 62 Coupe от 1953 - са произведени едва 2 бройки. Единият от тях е собственост на автомобилния музей Petersen, а това е вторият.

Интересното е, че двете машини се различават по предната част на каросерията. Продадената тази година кола е била собственост на един човек в продължение на две десетилетия. Тя има пробег от 34 320 мили и е реставрирана от световноизвестния екперт Майк Фенел. Автомобилът на два пъти участва в Конкурса за дизайн в Пебъл-Бийч (Калифорния), където през 2002 г. е изложен редом до своя брат-близнак.

9. Pagani Huayra - 2 035 000 долара

Кои бяха най-скъпите коли на годината?
Снимка: AutoMedia.bg

Изключително рядката Pagani Huayra от 2014 г. бе предложена на аукциона RM Sotheby. Това е един от общо 10-те автомобила от модела, продадени в САЩ. Той се отличава по боядисаните в синьо карбонови елементи по каросерията, а също така и по сребристосивите си джанти от лека сплав.

Интериорът също е впечатляващ с бялата кожа на седалките, вътрешната страна на вратите и приборния панел. Както и при останалите Huayra, така и тук има голям брой алуминиеви детайли. Само допълнителни опции при този автомобил струват 260 000 долара, а крайна му цена като нов е 1,6 млн. долара. Това всъщност е и първият автомобил от този модел, продаден на търг.

8. Ford GT40 - 2 900 000 долара

Кои бяха най-скъпите коли на годината?
Снимка: AutoMedia.bg

Приготвили сте 6-цифрена сума за нова суперкола, но производителят е отказал да ви я продаде? С този проблем се сблъскаха някои хора, които в края на тази година получиха писма от Ford, с които бяха уведомени, че няма да могат да станат собственици на новия GT. Повечето със сигурност са били разочаровани, но явно някой е решил да не се отказва и се е насочил към класиката.

Пред вас е 16-ата от общо 31 бройки от серия Mark 1 във версията за нормални пътища, като е произведена през 1966. От завода тя излиза боядисана в специален зелен цвят Warwick Green, като нейният първи собственик я е използвал всекидневно.

През 1969 г. колата е купена от Рон Стафорд, който също я кара 2 години, докато един ден не катастрофира. Следващите 5 години автомобилът е в гараж, докато не попада в ръцета на реставратори. Те го възстановяват близо 5 години, за да го върнат на пътя.

Останалите скъпи коли вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: аукционскъпи коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kolite na bg bogataschi