Разкриха схема за измами с "Гражданска отговорност"

В Гоце Делчев агенти изготвяли фалшиви застраховки
6 сеп 2010 16:54,
61
Разкриха схема за измами с "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

Схема за застрахователни измами със задължителната застраховка "Гражданска отговорност" разби полицията в Гоце Делчев, съобщи bTV, като цитира пресцентъра на ОД на МВР в Благоевград.

За периода от 1 юни до края на юли да установени 22 такива измами. Застрахователни агенти са изготвяли фалшиви застраховки, срещу което са получавали пари от санкционирани с актове шофьори за липсата на такава застраховка, обясни началникът на РУП-Гоце Делчев Николай Тонев.

Схемата влизала в действие, след като полицаи санкционират с акт водачи на МПС, които нямали "Гражданска отговорност". Шофьорите се оправдавали, че просто не носят документа в себе си.

По закон те могат да обжалват акта в тридневен срок. За това време отивали при застрахователен агент, който им изготвял неистински документ със задна дата. При насрещна проверка измамата е разкрита, защото всеки агент е длъжен да регистрира всяка сключена полица в деня, в който е издадена.

Разминаването в датите разплело престъпната схема.

Разпитани са над 100 души. Срещу 18 агенти и толкова шофьори са образувани досъдебни производства и са предадени на прокурор. По другите четири случая още се събират доказателства. Агентите ще отговарят за издаването на неистински документи, а шофьорите – за ползването на същите тези документи.

„Ръководства на застрахователни компании благодариха за успешната акция. След нея нямаме нито един случай на подобно престъпление”, коментира Николай Тонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
32
 
! Отговори
Луд с тесла преди 13 години
Прощавайте, да сти виждали лепенка за гражданска или винетка на личния автомобил на полицай ? Аааа, не сте ?! Ясно. Просто попитах.
17
1
 
9
 
! Отговори
CA преди 13 години
Не си прав, ако някой без застраховка те удари, ти ще си вземеш парите от гаранционнен фонд, а те вече се оправят с него и го съдят
16
0
 
8
 
! Отговори
redordead преди 13 години
съгласен съм, че е задължителна гражданската, но навсякъде в чужбина нямаш 2 застраховки, както е тук ако искаш автокаско (те. трябва да имаш и ГИ и Автокаско), а например имаш само Автокаско, което включва в себе си и ГО...друг е въпросът, че в БГ, за новите коли Автокаското си е реет да не ти се случи нещо на колата....
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези тарикати не мислят ли ,че ако някой ден като се натресат в друга кола ще платят 500 лв. глоба и другия водач ако е невинен няма да вземе нищо заради безхаберието на другия "тарикат",който му е изпомачкал колата.Затова тези застраховки са задължителни и правилно.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами хем си прав хем не си.Значи,мой роднина си застрахова посевите против природни бедствия.100-тина декара пшеница беше засял.Падна град и унищожи почти всичко.Отиде да си търси парите от застрахователите,а те му казали,че не било ИЗРИШНО упоменато градушка в застрахователната полица и не му платиха.3-та година се съдят ама файда никаква.Я вземе нещо я не.Та така.Ти хубаво си се застраховал ама един ден да не стане подобна история не дай Боже.
13
7
 
21
 
! Отговори
мунчо- ШОФЕР каруцар преди 13 години
КВИ ЗАСТАХОВКИ БРЕ - НЕМА ПАРИ ЗА ЛЯБ.....?!
12
3
 
18
 
! Отговори
Пича преди 13 години
Това,че си в този бизнес ясно,обаче пръчката има 2 страни.ОК българите нъмат застрахователна култура.Спор няма така е.Обаче от друга страна застрахователите са полу-мафиотска структура.Искат да им се плаща,но когато нещата опрат те да си изпълнят задълженията стой та гледай.Изобщо не са коректни и не изпълняват клаузите по договорите.Пари от тях да вземеш е почти невъзможно.Е как тогава да стане едните да имат доверие на другите и да имат стимул да се окултуряват?Не става.Взаимно доверие требе.
11
13
 
11
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Ани , много си права . Това застраховката за Българина е пилеене на пари . После като удари градушката и замеделците почнат да реват като на умряло , че държавата не им помага . Или нещастника който използва долнопробни електрически материали при строежа на къщата си , после разбира се няма застраховка и като се запали къщата и останат на улицата пак реват и за помощ пищят . Ами *** които карат коли без застраховки , като направят катастрофа , как да вземеш от босия цървулите . За себе си мога да кажа че съм застраховал всичко което е възможно , включително и долните ми *** и чорапите .
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само не знам дали е нормално тези застраховки да са задължителни. Все пак глобяват човекът че не си е направил, а не че неправомерно си я ползва.
9
3
 
20
 
! Отговори
Марти преди 13 години
Не знам дали продава застраховки ,но е права...Аз живея в Швейцария,тук застраховките за нещо съвсъм нормално..Още като завършат училище и почнат работа си знаят,допъкнително пенсионно осигуряване,застраховка Живот.а за имуществени пък да не говорим.Друг е въпроса че в БГ засрахователите са изключ1ително некоректни и май само гледат да дръпнат парите на хората,но не и да плащат обезщетения.
8
5
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Мога да се закълна че Ани от номер 7ми продава застраховки!
7
7
 
20
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Българите нямат застрахователна култура, а търсят само финансова облага и "ДАЛАВЕРА"." Малките пари днес ни спестяват големите неприятности утре!"-това е смисъла на застраховката. То е като все едно потоп да отнесе къщата му и той тогава да тръгне да я застрахова като НОВА. За животозастраховането пък изобщо няма да коментирам. Като се случи случка и се тръшнат на ръцете на близките си с трайна загуба на трудоспособност опищяватсвета, че държавата не се е погрижила, че работодателя е скъперник.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чакай ти-и!..
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много хора сега ще гризат дървото...хак им е.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добро утро !!!
3
7
 
3
 
! Отговори
3 преди 13 години
Поредната димка на Костов.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали има някой в България да не краде за 20 години станахме най-големите мафиоти!!!
1
5
 
24
 
! Отговори
ъ преди 13 години
това племе само глоби и затвор ше го оправят!