Българите на Острова след Brexit-a: Чувстваме се застрашени!

Около мен всички са в абсолютен шок, каза Ради Станчов пред Dnes.bg
Обновена: 24 юни 2016 13:15 | 24 юни 2016 13:07,
281
Българите на Острова след Brexit-a: Чувстваме се застрашени!
Снимка: Reuters, архив

Всички са в шок. Хората са разочаровани и доста уплашени. Това разказаха българи пред Dnes.bg и споделиха за настроенията на сънародниците ни, които работят на Острова, след решението за Brexit-а.

"Чувствам се застрашен от гледна точка на това, че вероятно много работни места ще заминат, особено тук в Лондон", разказва Ради Станчов, който работи от 6 години като счетоводител в Лондон.

"Около мен всички познати са в абсолютен шок. Хората, с които общувам са твърдо за Европейския съюз", казва още Ради.

Красимира Георгиева работи и живее в Лондон вече 4 години. Чисти частни домове, като в началото тръгва за Острова чрез българска агенция.

Тя разказа, че в българските групи вече се прокрадва мълвата за връщане в България или преместване в друга държава от ЕС.

На Острова Краси се осигурява като частно лице, а за работа й е нужен единствено NIN - National Insurance Number. След решението за Brexit обаче, българката вече не е сигурна какво точно ще последва и какви ще бъдат промените за нея.

"Сега ще се върнат сините и жълти карти, ще ни трябват визи", прогнозира Краси.

По думите й за излизането на страната от ЕС са гласували необразованите британци, която тя определя като "мързеливите англичани, тези, които чакат на помощи и тези, които виждате в Слънчев бряг".

"Хората, които са анти са масово от провинцията", споделя мнението й и Ради.

"Против ЕС са тези, които не разбраха, че им промиха мозъците. Англичаните, с които аз говорих до един бяха за това да останат", допълни Краси.

По думите на Ради това е вот, чийто резултат ще има огромни последствия за младежта, а голяма част от решението е в резултат от гласовете на старите поколения. "И е жалко, че вместо Великобритания да е лидер в съюза, се дърпа по този начин", каза българинът.

Към момента Ради обмисля бъдещето си: "Аз съм твърдо за Европейския съюз и ако нещата се развият в лоша насока като реални действия от тук нататък, се замислям за връщане в България или търсене на работа в Германия или Австрия. Другият вариант е, ако Шотландия се отдели и остане в ЕС, там да се преместя".

Красимира обаче е категорична, че така или иначе не харесва Англия и мечтае да се върне у дома в България. "Но с това обезценяване на паунда, не знам кога и как ще стане", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скъпи сънародници в Англия. Това е чужда държава, НЕ Е ВАШАТА. Тя може да ви предложи работа, ако така реши, а може и да ви я отнеме, по свои причини. Това си е тяхната къща и ни най-малко не са длъжни да ви дават обяснения в кой съюз ще бъдат, докога и при какви условия. Нито са длъжни да ви държат на работа докато се пенсионирате, нито са длъжни да се съобразяват с вашите желания. На тяхно място и вие щяхте да отстоявате правото си да намалее имигрантския поток, който заплашва да ви удави.
198
3
 
8
 
! Отговори
MKS преди 7 години
По-скоро се чувствам обиден! От 7 години съм в Англия подръжка в старчески дом.За мен това е неуважение към моят труд. За тези години мога категорично да заявя,че ние от Источна Европа сме по-добри и по-отговорни в работата си от англичаните(изключвам полската ***). Не се чувствам застрашен от изхвърляне , имам всичките документи, но все пак обидата остава! Това ,че съм тук не ме прави по-малко патриот от сънародниците ми в България!
197
2
 
2
 
! Отговори
Зевзек преди 7 години
По сегашното разделение се вижда какъв измислен народ сме...С право ни се смеят на всякъде
196
2
 
2
 
! Отговори
Българското село преди 7 години
лично и обично---Не бива никой да е в шок.Всичко беше ясно още в далечната 2000 година навръх милениума - когато се каза че идва края на света.Ми точно за тоя свят ставаше въпрос, не за войни с оръжие, а за вдигане на консуматорските нужди и цени, съответно падане на стандарта на живот.
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да обобщимДа, по обезлесяване на природата и отклоняване на реките в частни домове.А, също правене на чеверме в къщи със специално изградена водна мелница, задвижвана от минерална вода.
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 254Като изключим последното ти изречение, всичко което си написал е вярно!
193
5
 
19
 
! Отговори
Да обобщим преди 7 години
Според голям процент от коментиращите тук, българските емигранти са родоотстъпници, глупави, гнусни, мързеливи, необразовани и т.н, т.е в България са останали най-големите патриоти, родолюбци, най-спретнатите, работливите, кадърните и образованите... абе най-най дето се вика. Следователно, България крачи смело напред и съвсем скоро ще задмине Швейцария.
192
12
 
11
 
! Отговори
Хаховица преди 7 години
Никога, ама никога през живота си - на 34 години съм - не съм попадала в колаката Англия и не смятам да го правя! Хайде дерзайте!
191
4
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Търся си ратай..... Ама възпитан в Англия на14 часов работен ден
190
0
 
1
 
! Отговори
Бла Бла преди 7 години
До Евро-Атлант Много си ***/а, че на всичкото отгоре си и завистлив/а
189
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не ме интересува Англия, аз съм в Германия.
188
14
 
26
 
! Отговори
Барон преди 7 години
Нека ви ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ!Лижете арабски *** в Лондон за пари, с които да си покривате наема на 20те квадрата таван и се блъскайте в смръдливото метро с *** и друга ***.
187
18
 
23
 
! Отговори
смотаняци преди 7 години
Хайде *** чукайте минуси,то се е видяло че освен да стойте пред компютъра и да обиждайте хората извън България друго не можете. То за друго трябва акъл ама няма в магазина свърши:))))
186
16
 
23
 
! Отговори
смотаняци преди 7 години
Като чета коментарите на тия отдолу и виждам че в България 80% ако не и повече са останали м.ръсни,долни с.мотаняци които освен да ги мързи,да обиждат и злобеят за нищо друго не стават. Ще си умрете от злоба ей ! Жалко че толкова малко свестни хора останаха в България. Ама ако и те се махнат ще останат само описаните по-горе и ***. Тогава ще е весело:))))
185
8
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Соня,ако си извън България,добре си сторила-и не се връщай.А,избърши си пяната от устата.
184
8
 
22
 
! Отговори
Соня преди 7 години
И аз това питам, защо българите от Бг, мразят тези в Англия?
183
6
 
25
 
! Отговори
p5yo преди 7 години
До СоняКакъв е тоя хейт, бе?! За какво е това е делене на едни и на други?! Какво ви пречат хората в чужбина, за какво е тая злоба, от завист ли е не разбирам??? Хората да се махнали не от кеф, а заради нежелание да живеят неоцени, в обстановка от негативни, начумерени, сърдити хора...
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СоняЗащото си.
181
17
 
16
 
! Отговори
Номадо използвачи преди 7 години
Абе тия почтени български емигранти като пеперудки прелитат от цвят на цвят, от държава на държава. Ха Англия, ха Шотландия - ха Германия... където дават повече социални! Тия номади ли са или използвачи или номади-използвачи? Да бяха стояли в България и да се бяха борили за общото българско благо, а не да ходят наготово в уредени държави и да прелитат от една урездена държава на друга и така до края на света.Тия не са българи. Изобщо не ги коментирам!
180
6
 
3
 
! Отговори
Соня преди 7 години
До АнонименИ ти и детето ти ще продължавате да слугувате:-)))) Нали Бг е в ЕС хахахаха