Жени стачкуват в Полша заради плановете за пълна забрана на абортите

Сега е в сила закон, забраняващ абортите без медицински основания
3 окт 2016 15:00, Елка Василева
9
Жени стачкуват в Полша заради плановете за пълна забрана на абортите
Снимка: Reuters

Десетки хиляди жени се включиха днес в Полша в масова стачка, наречена "Черния понеделник". В рамките на акцията участничките в нея под различни предлози отказаха да отидат на работа и да пратят дъщерите си на училище, за да изразят протест срещу плановете за пълна забрана на аборта в Полша, предаде ТАСС.

На официалната страница във Facebook на Националната стачка на жените в Полша намерение да участват в нея изразиха почти 100 хиляди души. Организаторите заявиха, че на участничките в акцията се предлага да не ходят на работа цял ден, като се възползват от предоставяните им от закона възможности - например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв. Плановете се стачката да продължи до 18 ч. местно време.

В акцията през деня в различни полски градове ще има протести, концерти, срещи, дебати и обучения. Всички участници и участнички са облечени в черно и така изразяват съпричастност към акцията. Много мъже изразиха желание да подкрепят жените, както и намерение днес да приготвят обяд или сандвичи за жените. Някои работодатели също подкрепиха протеста - напълно се затварят кафенета, ресторанти и магазини. Представители и представителки на опозицията отказаха да отидат на работа в парламента.

През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият е предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлага пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. След първо четене този проект беше изпратен за доработване. Другият проект - на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.

Дискусията в парламента и медиите по въпроса бързо се пренесе по улиците на полските градове и вече имаше няколко протеста. Развоят на ситуацията се следи от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша. В момента там действа закон, забраняващ абортите без медицински основания - за такива се смятат заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: абортиПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
от предходния: преди 7 години
католическа държава, е, и? Най-вероятно, ако съдим от броя на жените, излезли на протестите, става въпрос за обратните процеси). Ситуацията с абортите в България обаче, страна, в която липсват морални ценности, и тази в Полша - съответно все още твърде вгледана в моралните си ценности държава, е съвсем различна).
5
0
 
3
 
! Отговори
На първо място преди 7 години
би трябвало да се отговори на въпроса - на кого е нужен нов закон за абортите в Полша? Очевидно, старият е достатъчно "твърд" по отношение на разрешението да се прави аборт, в такъв случай, защо се "втвърдява" позицията? За жалост, от статията разбираме само за историята на проблема, и то конкретната история на ситуацията около законопроектите, но не и за ситуацията в Полша; ами не е добре, че се налага да се втвърдява закон срещу абортите в и без това твърда в това отношение ....
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест ако си много образован, не може да ти се случи да скъсаш презерватива? И няма метод, който 100 процента да предпазва, образования! Аз като жена искам да имам правото да избера кога да раждам, а не ако стане фал!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Против аборта съм, но за личното решение и повишаване на половата култура. В 21 век има толкова начина. Ако го забранят, ще има пътуване в друга държава, криминални...не е това начина. Всичко е образование.
2
5
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
О, полски хубавици, не бяхте ли всинца прави католици ?
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заставам зад жените в Полша срещу своеволията на свинята Качински, която няма никаква разлика със ислямските фанатици!