Могерини зове за "мощно усилие" за мир в Сирия

На сирийците били нужни милиарди, за да започнат от начало живота си
58
Могерини зове за "мощно усилие" за мир в Сирия
Снимка: Reuters

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини настоя днес да се направи "мощно усилие" в подкрепа на женевските преговори за мир в Сирия, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

"Трябва да сплотим международната общност в подкрепа на тези преговори", заяви Могерини при откриването на международна конференция за бъдещето на Сирия в Брюксел.

"Милиони и милиарди трябва да бъдат предоставени на Сирия, на сирийските граждани, за да могат да уредят живота си в Сирия и в съседните страни, в Ливан и Йордания. За да приключи конфликтът, трябва още сега да обсъдим бъдещето на Сирия след войната", посочи тя.

Британският външен министър Борис Джонсън пък отсече, че всички доказателства сочат, че режимът на Башар Асад е виновник за химическата атака, убила вчера 72 души в Сирия.

"Всички доказателства, които видях, показват, че режимът на Асад е използвал съвсем съзнателно незаконни оръжия срещу собствения си народ", каза Джонсън, пристигнал в Брюксел за донорската конференция.

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който също участва във форума, призова Русия да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция във връзка с инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб.

Както съобщи Ройтерс, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека при удара, извършен от сирийски или руски самолети, са загинали 72 души.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че отговорност за химическата атака в Идлиб носи сирийският режим, предаде ТАСС.

Руските и сирийските военни отрекоха да са замесени в станалото.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че сирийската авиация е нанесла удар срещу държания от бунтовниците град Хан Шейхун, при който са били унищожени цехове за производство на химически боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за какво показвате тази псевдосоциалистка която не знае по кои свят е жива
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарката в червено ги знае работите .А вие още ли искате в ЕС ? Сега и на арабите ли да плащаме сметката? Досега на гърците ,утре на КАМИЛАРИТЕ??? Който е от Европата на бързи обороти да си плаща .
40
0
 
3
 
! Отговори
шопето преди 7 години
А я да питам бе , ко стаа у Мосуля бе, оти млъкнаате? Амирик8анците да ни са усрали като "Дай България" на седенка със стенограма?
39
0
 
13
 
! Отговори
Могерини-лицемерка преди 7 години
Няма как да се нарече политика на въоръжаване и финансиране на териристи заедно със САЩ, Израел, Сауд. Арабия, Турция, Катар и след това лицемерно да ревеш за мир и да обвиняваш Русия. С о р осо идни ***, иде вашия край.
38
8
 
0
 
! Отговори
? преди 7 години
Както по-долу някой казва, че Асад може да бъде убит, това ще бъде "дългата руска ръка.."Нагази Путин като в Афганистан... убиват се противници на Асад, а не ИД. И .. изходът е този.
37
0
 
4
 
! Отговори
майорски преди 7 години
на Reuters BBC CNN и Deutsche Welle не вярвам !!!
36
1
 
12
 
! Отговори
дядови преди 7 години
Магарини каза "Дайте да дадем !?", а клакьорите добавиха без Асад, той не е удобен за ЕС ! Сега остава да го убият "случайно" и Сирия ще цъфне и върже като Ливан и Ирак !
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морегини - румънската която ще продаде майка си и баща си за да прислужва на Сорос и другите изчадия.
34
1
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Спрете бързо и мощно финансирането на любимит ви терористи в Сирия,и чак тогава призовавайте за мир,и т.н.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде пак тая Могерини с нейното бръщолевен. Г-жо Могерини, само с вяли и неспецифични призиви за сплотяване на усилията нищо няма да се случи, би трябвало да сте го научила за толкова години на тоя пост. Трябват конкретни предложения, решения и действия, а не само празни приказки на вятъра, това го умее всеки. Поела сте поста, гласувано ви е доверие, дадена ви е отговорност. Или започнете да правите нещо или се разкарайте от там.
32
17
 
0
 
! Отговори
65 преди 7 години
Това български християнски сайт ли е или някав фен клуб на мюсулмани подръжници на мюсулманския диктатор Асад.Повечето от пишещите тук ми звучат като хора които мразят християнска Европа и са готови да се борят в името на исляма.*** да обърнат внимания че в сайта им се разпространява омраза към европейците и любов към мюсулмански диктатори.Такива хора са опасни за нашата сигурност.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая каквото каже ще стане точно обратното, а ''добрит'е ЕС ще отпуснат щедри заеми на Сирия да си оправят икономиките тоз филм го знаем /създаваш проблем и го решаваш/ A тия милиарди откъде ще дойдат тая миротворка да не би да е пропуснала да ни каже. Тръмп трябва да изправи всички либерасти пред съда в Хага.
30
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Скоро нали свалиха израелски самолети сирийската армия, е кой според вас ги е бумнал с химическо :)
29
0
 
19
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Мир и ислям са две взаимно-изключващи се понятия!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто спрете с фашистките практики както ви каза ердоганя
27
1
 
19
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Не трябват усилия, трябва да спрете да рушите държави, трябва да спрете да подкрепяте терористи, трябва да спрете да налагате вашата "демокрация" на страни които не ви я искат.
26
15
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Ти не си ли европеец?От къде си?от близкия изток ли си или от дивата част на Турция?България е в Европа и българите са европейци.От написаното изглежда че мразиш европейците и харесваш мюсулманските диктотатори като Асад.Може би искаш да взривиш някоя бомба някъде из Европа или България в защита на исляма?А я,кажи?
25
0
 
21
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Б.Джонсън:"...Всички доказателства,които видях,доказват,че режимът на Асад е използвал съвсем съзнателно незаконни оръжия срещу собствения си народ."Абе то и Тони Блеър беше видял доказателства за хим.оръжия на Садам,ама после призна,че е излъгал!Но злото вече беше сторено!Е,сега истината ще излезе наяве много по-бързо,даже вече е излязла,ама не признават.Едва ли ще се извини....
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен е станало следното - ислямистите са си произвеждали химически оръжия, сирийски самолети са думнали забода или склада и в резултат на това отровният газ е изтекъл и е е отровил работниците + хората наоколо.
23
3
 
14
 
! Отговори
Оня преди 7 години
От мощно усилие се получава ,мощна ...За това господа европейци....не се напъвайте мощно че и хемороиди ще си създадете...