Лекарите скочиха срещу полицейския произвол

БЛС: Арестувани медици без повдигнати обвинения
Обновена: 3 дек 2010 16:47 | 3 дек 2010 16:46,
149
Лекарите скочиха срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

„Не сме се чували с директора на болницата в Горна Оряховица д-р Кожухаров. Възможно е да се послушват и нашите телефони, не искаме да пречим на разследването“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция днес по повод скандалните арести на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.

Лекарите настояват да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили арестите.

Според председателя на етичната комисия в съюза проф. Милан Миланов полицията е превишила правата си.

Той попита главния прокурор Борис Велчев редно ли е доказани професионалисти в своите области, с над 35-годишен трудов стаж, да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Такъв полицейски произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари“, добави Миланов.

По думите му правоохранителните органи са се превърнали в правозастрашителни.

Още по темата

Той добави, че е вероятно БЛС да се обърне към съда в Страсбург, тъй като не можеш да се оплакваш на прокуратурата от прокуратурата.

В отворено писмо на БЛС до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, представено на пресконференцията, се посочва, че ако е налице произвол, виновниците трябва да бъдат строго наказани, още повече че съдът е обявил за несъстоятелни обвиненията срещу медиците от Благоевград.

В писмото се казва още, че МВР и прокуратурата публично трябва да отговорят дали има медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите, под строгия поглед на прокуратурата.

Освен това настояваме ясно и публично да се каже има ли акция „Медиците“ и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци, се казва още в отвореното писмо до двете институции.

От БЛС попитаха вътрешния министър и кой е подал оплакването, за да се стигне до показните арести – родилката, родителите й, човек от болницата или човек от МВР.

Лекарите бяха категорични, че случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица е аборт, че плод в 21-ва седмица от развитието си не може да е жизнеспособен, а полицията твърди, че имало „умъртвяване на плод“.

И докато медиците се оплакваха от полицейския произвол и споделяха опасенията си, че скоро лекарите, които не са емигрирали, ще работят в страх, вътрешният министър оповести пред Народното събрание ужасяващи факти около скандалния случай с мъртвото новородено.

От телефонни разговори, проведени от директора на болницата д-р Кожухаров с другите лекари, става ясно, че детето е било живо денонощие след раждането си и че не само не са правени опити да се спаси животът му, но и са обсъждани варианти за неговото умъртвяване.

„Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул“, казва д-р Кожухаров след смъртта на бебето в хладилната камера след биологичните отпадъци.

Припомняме ви, че на 28 ноември в болницата в Горна Оряховица постъпва 17-годишна ученичка, която ражда преждевременно.

Лекарите не успяват да спасят новороденото.

Два дни по-късно полицаите влизат в отделението и арестуват четирима лекари.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица, каза днес главният прокурор Борис Велчев.

 

Той беше категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
4
 
! Отговори
Хичкок преди 13 години
Удивителен талант се иска да превърнеш всичко във фарс. Как може да се произнася вместо съда. Това може да го прави в частен разговор. Дали ако подслушат какво говори , когато не е пред екрана, няма да се ужасим още повече.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единствено съдът определя дали някой е престъпник. Днес Цецо произнесе присъда преди прокуратурата да предяви обвинение. Е?
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоягата според случая.Ако си престъпник ти се слагат белезници и толкова.Няма значение дали си лекар,юрист,полицай или безработен.Нека не се спекулира с фактите и се разбере че за да си престъпник не е необходимо да си само от определена гилдия,а зависи от човека.Вярно, сред някои прослойки престъпленията са по чести.
120
1
 
7
 
! Отговори
до 120 преди 13 години
Ше цъфнете вие с ушевите некои ден ше цъфнете и после ще вържете, щото вече ушеви и киртаци като тебе ги пращаме у трета глуха. Най корумпирани чушки за квалифициран труд се плаща ушевите са нискоквалифицирани и зимат повече пари че и са 1000 пъти по корумпирани. Добри лекъри нема останат тука в нормалните държави има липса на квалифицирани лица и почваш от заплата 120 хилки в евра. А Цецо ше си оди във правителствена вие него не го мислете ама другите ше цъфнете еи да знаете. Прости кратуни.
119
8
 
3
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 13 години
малко бият полицаите! това си е истината. я на запад да е- мале мале. а е крайно време вече и осъдени лекари да има. защото след съдиите, те са най-корумпирани. това е факт доказан от Европа, а ние самите тук неможем да го видим. а относно лекарския съюз, публична тайна е че са политизирани и са протеже на определени политически интереси. нормално е да не са съгласни със СРС-тата.
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям протестиращите лекари! Социализмът научи простаците и *** да се подиграват с по-интелигентните и по-трудолюбивите! Това беше удобно, защото прости хора се управляват по-лесно. Ако има виновен медик, той да си получи санкциите, след като се произнесат инстанции, КОМПЕТЕНТНИ да правят експертиза, а също и КОМПЕТЕНТНИЯТ съд. Държавата ни ще тръгне напред само тогава, когато всеки си знае мястото. И когато всеки сам достигне до извода, че дължи респект и уважение на по-компетентния!
117
0
 
7
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Всичко, което зависи от държавата е на автопилот.....затова и не можем да разберем и нямаме право да съдим - кой крив, кой прав...но иначе здраво се опитват да ни манипулират...политиците естествено, без значение на окраската им...червени, сини, оранжеви, пембени и т.н. Алеко Константинов е бил пророк, казвайки за политикантите "Всички са маскари"...да, в РБ наистина е така...
116
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
113 - ти като си такъв хуманист, що не си вземеш някое *** семейство у вас, за да си го храниш? Само внимавай, че ако някой път нямаш пари да им купиш ракия, токи виж ти се разсърдили и са ти прерязали гърлото.Аз не желая тия кирливи *** зверове да живеят на мой гръб и имам доблестта да си го призная.
115
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Предлагам на лекарите в знак на протест да откажат да обслужват *** и ушеви, така и така тия две паразитни прослойки осигуровки не плащат !!!Като се разболее ***, да вика някоя кирлива баячка, като се разболее ушев - да ходи Цецо *** да го лекува - както се видя той и от медицина много разбира !!!
114
6
 
10
 
! Отговори
деда ти преди 13 години
Цецо, Цецо, тоя път се усра тотално, ама много, вервай ми
113
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
Българино, явно си още много млад и зелен, щом се опитваш да обясниш на един неинформиран *** нещо, няма смисъл приятелю, те тия нарочно ги създават, иначе няма да има кой да им вярва.Трай си и гледай сеира :)Утре, вдругиден ще стане още по-интересно :)Търпение малко :)
112
4
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 13 години
абе ти си голя *** бе!такива като тебе стават само за ***.
111
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
107 - а тая *** според тебе колко здравни осигуровки е платила, та да получава медицинска помощ, да не говорим, че е издрискала мръсното *** само заради детските? Тия мръсни маймуни въобще не трябва да се допускат в болниците !!!По темата - един зародиш, снесен толкова преди 9-тият месец - на 21-22 седмица е просто НЕВЪЗМОЖНО да оцелее цяло денонощие без медицинска помощ, то и в кувьоз са му малки шансовете - и всеки, който е поне малко медицински грамотен разбира това.
110
6
 
4
 
! Отговори
Кристина преди 13 години
Вярно е, че има ми много добри лекари в България, но и много като героите на темата. Прекалено много истории можете да срещнете за препатили от лекари, някой от тях и по-страшни от тази. Така че мисля е ясно кои точно лекари са се запритеснили, че ги "унищожават". Не виждам професионалистите с чиста съвест какво може да ги притесни, че колегите им убийци са арестувани и разследвани преди това-има за какво.
109
10
 
6
 
! Отговори
Кристина преди 13 години
Това е абсолютно недопустимо от страна на лекарите, не виждам нищо лошо в публичните им арести-напротив-обществото трябва да знае за тях, за да се защити. Те трябва да бъдат лишени от права да практикуват, защото не виждам как нормален човек може да се обърне към лекар без елементарна съвест. Лошото обаче е, че виждам и немалко мнения в подкрепа на тези хора, внай-вероятно от други "лекари", които явно не виждат нищо извратено в тази ситуация и може би биха постъпили по същия начин.
108
3
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Колега доказано е че колко повече учиш толко по прос ставаш.Те го те, ние с тебе образувание немаме ама мислиме логично бе, затова управляваме матряла и държавата Онеа от много знания немоат да си помислат даже че мое ги потслушваме бе
107
2
 
10
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Ей лековерен народ верно. Че вие в интернет може да прочетете, че обсъждам по мобила взривяване на Гигантозавъра пред НДК с бин Ладенчето - подслушали ме със специалните средства - и кво, ще вервате - ми вервайте. Нека погледнем фактите - 1 абортиран, нежизненоспособен плод без развити органи и липса все още на мозък, 2 - пълно мълчание за *** педофил. Вярно, не е лекар да го поемат с белезници, 3 - лекарските протести и национализирането на парите от Здравната каса. 4 - стана ли ви ясно.
106
5
 
4
 
! Отговори
Свидетелка преди 13 години
С ушите си чух как д-р в АГ нахока една *** с родилни болки с думите "Стига си ревала *** ***, кат ти го правеха бебе то нали ти беше хубаво..." Веднага запалих колата и отидохме в друг град да раждаме. То бива бива отношение но така деградация иначе целия беше накичен със златни кръстове ще кажеш, че е много вярващ...
105
11
 
3
 
! Отговори
ЖГН преди 13 години
Лекарите на веро - убили са живородено дете.
104
2
 
3
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Тест за гласовете и бързо съдопроизводство.