Родилката в "Шейново" починала заради неправилна интубация?

Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята
Обновена: 23 ное 2011 21:16 | 23 ное 2011 21:13,
173
Родилката в "Шейново" починала заради неправилна интубация?
Снимка: архив, Булфото

Според близките на починалата в болница "Шейново" преди два дни родилка в предварителния протокол от Съдебна медицина за причините за смъртта й посочена неправилна интубация и закъснели реакции. 35-годишната Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, съобщи bTV.

Здравният министър Стефан Константинов каза, че има признаци, по които неправилно извършване на интубация може да се коригира. Той обеща да коментира, след като получи резултатите официално.

Министърът коментира и обяснението от болницата, че родилката не е приета заради неспазени критерии за прием по клинична пътека – над 4 см разкритие, контракции през 2-3 минути и изтичане на околоплодните води. Стефан Константинов бе категоричен, че лекарят би трябвало да се ръководи от здравословното състояние на пациента, а не да мисли за клиничната пътека и за това какво ще му платят.

Още по темата

На болницата се заплаща за извършена дейност, някои пациентки раждат за два часа, други стоят два дена. Това са правилата и те ги знаят”, каза здравният министър.  

35-годишната Надежда Узунова от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата. Бебето на Надежда беше родено живо след спешно цезарово сечение. Днес обаче детето също почина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
10
 
! Отговори
Магистрали преди 12 години
Как не разбрахте с *** си тикви, че тези т.нар. 'магистрали" се правят само с 20% Български пари и остатъка е от Еврофондовете! Магистралите ли са ви виновни за алчността и некадърността на лекарите?! ББ да дойде и да интубира вместо малоумния лекар?! Интубация в хранопровода, вместо в трахеята... Естествено, че ГЕРБ, и в частност Бойко Борисов са виновни! Давайте на изборите да гласуваме за комунистите! Те ще ни интубират изотзадзе. Тогава ще ви видя! Аман от разбирачи!
91
6
 
5
 
! Отговори
СТИВИ преди 12 години
Колко са министрите сменени само на здравеопазването в кабинета Борисов - някой знае ли , ама мълчите нали *** Български
90
4
 
6
 
! Отговори
СТИВИ преди 12 години
Кво пишете против докторите - той министъра ви Пожарникар та сигурно по- болниците нема месари си мислите , ама така е само в България Пожарникари министри , месари доктори и всеки прави това за което най малко разбира . Утре 2000 служители на БДЖ остават на улицата и кво ще бачкат Коминочистачи ли ? *** народ с *** министър с *** министри ?
89
2
 
7
 
! Отговори
Зорница преди 12 години
Вината е във всички нас. Сами трябва да извоюваме правата си. Протести и гражанско неподчининие. Щом не ни харесва правителство - да си ходи!
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Качествени доктори нестават от Университета - трябва практика с години - много *** народ , на себе си се сърдете и пак МУТРА СИ ИЗБЕРЕТЕ - ТОЙ ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА НАЛИ И ХИРУРГ ГО БЯХА НАПРАВИЛИ !!!
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ниско Било Здравеопазването , а защо ? щото има скъпи магистрали , вертолети, ченгета , щото Кабинета Борисов , накара и санитарите да заминат в Чужбина *** народ недодялан .Как неразбрахте че в една държава няма ли Здравеопазване и Образование - няма Държава
86
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо въобще си мислите , че имаме лекари!? Ние имаме фелдшери-касапи-търгаши! Толкова е ниско нивото на здавеопазването ни че не ства за описване!
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво пишете по компютрите ве селяни - излезте като има стачка излизат всички не като надарените Българи да пишат по компютрите , в Европа излизат всички , кво ми се надписвате по форумите излезте утре и подкрепете хората които са против ГЕНОЦИДА на ГЕРБ срещу Българите !!!
84
5
 
4
 
! Отговори
друга нервна преди 12 години
Не искаме да си стоите в комунизма, вие сте си за затвора. А ти специално - за рибния пазар, поради липса на доказателства за другото.
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ква Родилка кви лекари кви 5 лева за здраве - магистрали нали имате , магистрали бебета нещат , за магистрали здраве не требе , това сте надробили това ще сърбате ,Този кабинет превърна България в траурна агенция , а ние още пишем по компютрите , а утре започват БДЖ , а после и другите за пенсионната възраст !!!
82
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ако съм на лекарите в Шейново,след всичката тая неблагодарност и помия излята върху им,ще си взема шапката и хайде надалеч! По-добре миене на чинии и каране на такси в Испания,ама спокоен живот.Отколкото хули,стрес и инфаркт на 48 г. тука! Oще от утре,по възможност!
81
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето скромно мнение е, че животоспасяващи отдели, както това на АГ болниците трябва да се субсидира от държавата, като не се изключват методи на самоиздръжка и дарения. Някаква по-гъвкава политика , която да комбинира общественото мнение, точкова система е нужна , да ни ориентира кои болници са опасни за живота и къде специалистите са профани. Виновните и тия, срещу които има най-много оплаквания да търпят дисциплинарни санкции.В един хотел дори изхвърлят негодния персонал, а това са болници...
80
9
 
7
 
! Отговори
ДО- НЕРВНА !!! преди 12 години
От какво си нервна ***, нали уж всичките плуете в т. нар. " ПАЗАРНА ИКОНОМИКА " ! Виждам, че искате вие да смучете според " ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ", а лекарят да си стои в " КОМУНИЗМА ", защото на вас така вие много, ама много удобно ! Е да, ама не- няма да го бъде !
79
2
 
23
 
! Отговори
i taka преди 12 години
Само преди около месец 19-годишна родилка почина 42 дни след раждане в болница Шейново". Дни наред лекари от Пирогов" и Шейново" я разкарвали по кабинетите без уточнена диагноза. След смъртта на момичето двете болници си прехвърляха вината, а по случая беше разпоредена проверка, след която беше решено лекарите, ангажирани със случая, да бъдат наказани.
78
3
 
19
 
! Отговори
Досега ги защитавах преди 12 години
И друг път се е чувало за неправилно интубиране. Питам се, има ли някакъв начин, онзи, който интубира, да може да провери дали съоръжението е в трахеята, а не в хранопровода на пациента? Толкова ли е лесно да се направи такава грешка?Мисля, че ако случилото се е поради некадърност или безотговорност на някой от персонала, тук става въпрос за много тежко престъпление.Иначе, досега винаги защитавах медиците в коментарите към подобни статии.
77
2
 
18
 
! Отговори
73 преди 12 години
Може би имаш проблеми с кирилицата, защото не си на територията на България и пишеш не от личен ПЦ. Коментарът ти е добър, но не е в крак с узловията и изискванията на сайта. Има кирилизатори в гугъл и абв, дори в опера. Може би ще ти бъде от полза тая информация. :)По темата: Съболезнования на близките на родилката и детенцето за загубата. Препоръка: В никакъв случай не оставяйте въпросът висящ. Цялата БЪЛГАРСКА ОБЩЕСТВЕНОСТ ВИ ПОДКРЕПЯ.
76
2
 
9
 
! Отговори
Istina преди 12 години
Tova Che e stanal problem s intubaziata se sluchvat ne samov BG I v nai naprednalite darzavi. I tam umirat hora niama 100% sigurnost. Problema v BG e systemata na upravlenie na obschtestvoto I v sluchaia zdraveopazvaneto. Usloviata na koito kolegite sa zadalzheni da rabotiat za schte otkaza da Sam dolor pri takava situazia. Hora koito ne znaiat sluchaia schte me zadalzavat Dali triabva niakoi da e priet ili ne v bolniza. ami tova prazno govorene ie samo izmivane na razete ot zdravnia ministar
75
3
 
30
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Истината е,че превърнаха зорлем лекарите в търговци,и ги пуснаха в храма.И го нарекоха здравна реформа.Но всъщност превърнаха лекарите в счетоводители.Вече не здравето на пациента са водещи,а правилата на пазарната икономика-търсиш икономическа изгода на всяка цена,щото иначе пари няма.Това е абсурд.Доболничната са ЕТ,болничната са търг.дружества.А каква е основната цел на всички търговци в пазарна икономика-печалбата! Нямат срам.Най-благородната професия я превърнаха в търгашество!
74
3
 
20
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Имам няколко операции с интубация - всичките на ларинкса, трахеята ... Не съм чувал, че жените, които раждат биват интубирани. Ако се е наложила интубация, значи *** под хипократова клетва от Шейново не са си вършили работата от самото начало, когато горката жена е пристигнала за първи път. Нима не са очевадни грешката и безотговорността? Нима не е явно безочието да се говори за интубацията като за нещо нормално от процеса на раждане? Докога убийците на държавна служба ще бъдат толерирани?
73
4
 
10
 
! Отговори
Istina преди 12 години
Sluchaiat pokazva kolko e zle zdravanata systema v BG I usloviata pri koito rabotiat lekarite I lekuvat pazientite. Kak ne vizdate Che osnovnata prichina e nastoiaschtata systema na zdraveopazvane v BG. Schte plaschtat na niakavi si pateki ami povecheto pazienti ne mogat da vlizat v pateki. Plaschta se na svarshena rabota I vseki e razlichen. Pri edin pnevmoniata Moze da mine za 4-5 dena a na drug I vazrastni chests ima usloznenia I lechenieto Moze da prodalzi. 10-15 dena. Sabudete se hora!