Парадонтит - как се отразява на зъбите?

Заболяването е лечимо
19 ное 2017 20:42, Eкип на Puls.bg
1
Парадонтит - как се отразява на зъбите?
Reuters

В човешката уста живеят над 700 вида бактерии. При определени условия те могат да ни вредят, причинявайки заболявания като пародонтит. 

Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което нормалният баланс между микробната плака и отговорът на организма е нарушен поради:
  • промени в композицията на плаката;
  • промени в отговора на организма;
  • фактори от средата и поведението, които могат да афектират и плаката, и отговора на организма;
  • възможна е генетична предразположеност към пародонтално заболяване.
Ето защо е изключително важно да поддържаме добра орална хигиена. Редовното и ефективно миене на зъбите е в основата на доброто орално здраве и е много важно за предотвратяване на кариес, както и на заболявания на венците.
 
Заболяванията на венците са обект на пародонтологията – клинична специалност, която се занимава с лечение на заболяванията на пародонталните тъкани, или тези тъкани, които поддържат зъбите в устата.
 
Днес денталните лекари знаят, че пародонтитът се лекува и дори тези от нас, които са генетично предразположени към това заболяване, могат да запазят зъбите си при условие, че полагат необходимите грижи и получават помощ от специалист на определени интервали.
 
В повечето случаи пародонтитът е хронично възпаление, което може да прогресира непрекъснато или да се активира на периоди. Заболяването се характеризира със загуба на съединително-тъканното прикрепване на зъба и загуба на кост.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: пародонтит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
11
 
! Отговори
баш специалист преди 6 години
Ако искате да си запазите зъбите здрави,правете тези 3 неща!Първо,не пийте ракия!Вино и бира може!Второ,не пушете!И трето,появи ли се кървене на венците,веднага купувайте от пазара пчелен клей,и го дъвчете!Това го правите 3 дни по ред!Чупиш от клея около 1 см и дъвчиш до като остане половината!На другия ден-пак!На 78 нямам развален зъб!