Графити в Западен Белфаст: Тачър да гори в ада

Католическите републиканци не са простили на Желязната лейди
Обновена: 17 апр 2013 15:03 | 17 апр 2013 12:14, Елка Василева
49
Графити в Западен Белфаст: Тачър да гори в ада
Графит в Западен Белфаст. Снимка: Reuters

Графити по стените на Западен Белфаст пожелават на Маргарет Тачър да гори в ада. До такава степен католическите републиканци не простиха на Желязната лейди, че остави да умрат в затвора 10 активисти на ИРА, пише Франс прес.

Прекосявайки Фолс роуд - наситената с най-много символика улица в битката на северноирландските католически републиканци, борещи се за присъединяването на тази британска територия към Ирландия, човек може да прочете на друга фасада вариант на гореспоменатото пожелание - "Желязната лейди да ръждяса в ада".

В понеделник вечерта на 8 април няколко часа след кончината на бившия британски премиер няколко пъба по протежението на улицата намалиха цените, за да отпразнуват събитието.

Още по темата
"Ще си спомням винаги, че през този специален период /годините на власт на Тачър от 1979 г. до 1990 г./ ние имахме плакат с лика й на прозореца на къщата ни, на който пишеше: "Издирва се за военни престъпления", разказва Джим Маквей, бивш член на ИРА, осъждан два пъти за атентати.

"Що се касае до мен, аз съм преживял тези мрачни дни, в които 10 млади мъже умряха след гладна стачка, така че за мен Маргарет Тачър е истински военнопрестъпник", казва Маквей, който е прекарал 16 години в затвора. "Тачър беше начело на една от най-бруталните затворнически системи в Европа, отговорна за мъченията на стотици млади мъже и жени през този период", допълва той.

"Тачър е пряко отговорна за смъртта на десетте стачници", повтаря Маквей, който днес е съветник на основната ирландска националистическа партия Шин Фейн в Белфаст. Той твърди, че е постъпил в ИРА след смъртта на десетимата стачници. "Това беше решаващ момент за едно поколение от млади хора в Северна Ирландия и първата причина заради която много хора, в това число и аз лично, се включихме във въоръжената борба", спомня си Маквей.

Графити в Западен Белфаст: Тачър да гори в ада
Графит в Западен Белфаст. Снимка: Reuters

Въпреки мирното споразумение от 1998 г., което установи разпределение на властта между католици и протестанти в Северна Ирландия след 30 години на междурелигиозно насилие, отнело живота на 3500 души, наследството от тази война присъства ярко на Фолс роуд, където огромни цветни фрески красят стените и илюстрират битката срещу британското правителство.

На една от тези фрески се вижда усмихнатото лице на Боби Сандс, най-прочутия от 10-те затворници, починали през 1981 г. след гладната стачка, продължила 66 дни. До портрета пише: "Нашият реванш ще бъде смехът на нашите деца."

През октомври 1984 г. ИРА за една бройка не уби Тачър, след като взриви бомба в Гранд хотел в Брайтън, Южна Англия, където тя беше отседнала в навечерието на конференция на консерваторите. Желязната дама настоя, вярна на себе си, тази конференция да се състои въпреки петте жертви на атентата.

"Хитлер има нов приятел в ада, но ние няма да я намразим сега, защото така ще се принизим до нейното ниво", заяви пред пъба "Шон Мак Диармада" на Фолс роуд 51-годишен мъж, пожелал да остане анонимен.

За Маргарет О'Калахан, лектор по политически науки в университета Куинс в Белфаст, Тачър е свързана с политиката "стреляй, за да убиеш" и с всички негативни аспекти на Северна Ирландия през 80-те години.

Джери Адамс, председателят на Шин Фейн, заяви пред ирландската телевизия РТЕ, че Тачър е предизвикала голямо страдание, докато е била на позиция, на която е можела да направи много добрини. "Защото тя възприе реакционна политика, продиктувана от краткострочни съображения, и поведе продължителна война, вместо да се заеме с това, което самата тя нарече "задачата да се постигне мир".
 


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Нормално и... преди 11 години
....напълно разбираемо.За тях тя е нещо като Баязид,Василий II или Сюлейман за нас.
45
1
 
0
 
! Отговори
Шимпан преди 11 години
Ох, Нети, колко ми липсваш!
44
1
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
муахахахха :D
43
0
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
То и българите са избили бая турци по въстанията ама.... като се бориш за независимост от империя е така ...
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква справедливост ?! Ако знаеш какви са ги вършили стотици години англичаните в Ирландия, все ще им е малко всичките да ги избият.
41
16
 
3
 
! Отговори
Справедливост преди 11 години
А тея от ИРА колко хора избиха, ама за това си мълчат.Затова терористите не трябва да са в затвора, а да ги ....Няма справедливост
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НетиIron Lady
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гори - гние, компютри - компоти, все тая.
38
0
 
15
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 11 години
чекайте да видите като пукне Горби кво ще става!!??
37
18
 
3
 
! Отговори
И кво преди 11 години
И кво като са умрели 10 затворници. Трябваше на сила да ги тъпчат с храна ли? Някой да ги е карал да гладуват?
36
0
 
0
 
! Отговори
Нети преди 11 години
До ТемерутВярно е, но не знам как е на български превода на това нещо.
35
0
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
До Нети: Айрън Мейдън всъщност не е гилотина, а доста по-гаден инструмент за убиване и мъчения...
34
0
 
2
 
! Отговори
Нети преди 11 години
Само да поясня, да не изглежда така, сякаш не уважавам групата. Напротив! Но в англосаксонските земи iron maiden е "прякорчето" на гилотината...
33
10
 
6
 
! Отговори
ДО 27 преди 11 години
Довечера като не ти стане, пак ГЕРБ ли ще ти е виновен ??????Станахте смешни вече.
32
0
 
9
 
! Отговори
Нети преди 11 години
Интересно ми е как са й викали галено на английски- Iron Maiden? :))))
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямото лицемерие е, че данъкоплатците са принудени да платят разходите за пищното погребение, на един "борец против разхищението" на държавна пара.
30
0
 
5
 
! Отговори
do M 22/23 преди 11 години
тo rot=гниято rust=ръждясвам,ОК,м8??!?!?!
29
11
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Нека пишат каквото си щат, на Маги Татчър вече не и пука... М/у другото подобни драсканици не се наричат графити, графитите са все пак някаква ф-*** на изкуство, т.е. трябва да имат цветове, форми... това са си чисти драсканици, а не графити!
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ходят като Цвъки с една рота пазванти, докато са живи!
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чувам, че на Острова гърмели шампанско, скачали и се прегръщали. Това вероятно е някакъв местен обичай за изразяване на скръбта от загубата на Тачър.

Спонсорирани публикации