Силистренци са първите българи, гледали телевизия

Още през 1958 г. в града гледали румънска програма
7 май 2014 13:45,
36
Силистренци са първите българи, гледали телевизия
Снимка: Reuters

Силистренци за първи път са гледали телевизия на 25 август 1958 година, преди да има българска национална програма. Това си спомня Атанас Кунев, донесъл първия апарат, марка "Рекорд", от тогавашния Съветски съюз.

Телевизионният приемник бил показан на панаира в Силистра. Атанас Кунев купил телевизора, докато бил миньор в Донецк.

Апаратът е произведен във Воронеж през юли 1958 година.

Радиотехникът Милан Радилов и учителят по физика Пано Дойнов изработили месингова антена по чертежи от румънско списание и тогава силистренци за първи път гледали румънска телевизионна програма.

Когато започнала да работи българската телевизия, Милан Радилов направил ретранслатор. През 1967-1968 година от тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната в Шумен подарили на силистренци петватов ретранслатор. Сега телевизорът е в силистренския музей.

В Силистра няма местна телевизионна програма, но работи една частна радиостанция. Частна радиостанция има и в град Дулово.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
9
 
! Отговори
meh преди 9 години
Нека да не се заяждаме за глупави статии с глупави коментари. Ако някой мисли, че не е вярна статията може просто да изкаже мнение, а не да нагрубява и осмива. Знам, че и аз прекалих в някои от предишните си коментари, но не мога да стоя и да гледам как няколко човека обиждат толкова много народ за нещо, което е толкова дребнаво като кой от къде е и какъв е. Останете си със здраве дори и господата и дамите, които казват, че провинцията не струва. Ще се радвам ако поне някой промени мнението си:)
29
0
 
9
 
! Отговори
meh преди 9 години
Искам и да се извиня, за думите си на хората от София, които не са така озлобени към хората от останалата част от България и също така не споделят мнението на, може би, съгражданите им в тези коментари. Знам, че има добри софиянци. Истината е, че има простаци и ***, както в София така и в провинцията, но има и добри и разбрани хора независимо дали са родом от село или град. Никой не си избира къде ще се роди, но избира какъв иска да бъде и какъв ще стане.
28
0
 
8
 
! Отговори
meh преди 9 години
П.С. Приятна вечер, хора! :)
27
1
 
9
 
! Отговори
meh 3 преди 9 години
А относно това, че "селяните", които между другото са в пъти по-възпитани и културни от "гражданите", взимали работата на децата и внуците на оня изкуфял "кореняк", както са "прости и необразовани" можем да си представим колко "умни и образовани" са те. meh А ако някой "свръх интелигентен" не разбира, какво казвам ще преведа като за него: "Селяните" превъзхождат "гражданите" и за това получават позициите, за които кандидатстват! ХА! Приемете го! Вие сте и ще си останете посредствени!
26
1
 
9
 
! Отговори
meh 2 преди 9 години
И хората от Силистра са мъдри. Колонизират градове и държави, а не са като "столичани" да си се завират в *** си дупки в селата около града, които обаче се водят София (пълен цирк) и да хулят фактите, които не могат да преглътнат от гордост и в същото време да нямат с какво да се похвалят освен с ограничеността си, защото провинцията е държавата! Без провинцията скапаната София не може да просъществува повече от месец.
25
2
 
5
 
! Отговори
meh преди 9 години
16 ***!!! Със сигурност през 2011 Силистра са били 50 000. Аз даже си спомням, че бяха 150 000 даже май към милион и половина отиваха... Обаче Португалия е супер яка, имат банани, портокали и Крисяно Роналдо и всички решиха да отидат там и сега ще гледат и финала на ШЛ между отбори от другата супер яка държава дето през 2-3 години фалира като третата яка държава - Гърция.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДОКТОРА С 14 елемента, нали? И аз ги правех. Какви времена бяха, а?
23
0
 
0
 
! Отговори
да, ама, преди 9 години
До един българинте гледаха кацането на Луната, после гледаха и разходката с всъдехода. Добре, че имаше добро прохождение на УКВ, та и аз успях да видя някои кадри. А наш'та тЪлЪвизия си беше глътнала езика, ни гък, ни мък. Сякаш беше глътнала нещо накриво.
22
0
 
2
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 9 години
До Софиянец-коренякПриятелю, нещо си сбъркал годините.Ако веднага с пускането на ТВ си имал телевизор, то годината е 1959. Ние си купихме два ТВ, през 1961/Орион/ и 1962г/Опера-3/, но не бяхме от първите. А след 1966г. аз правех на приятелите антени за сръбската.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ?!?Бедата ни приятелю е, че чакаме все политиците да ни "оправят" И те си ни "оправят".
20
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Защо не си стоим там? Защо не си стоят всички по родните места? Ами защото корумпираните ни политици знаят София, та София, да се налапат с пари. Сега хем малките населени места обезлюдяват, хем София е претъпкана. И вместо да разстрел за тях, се караме кой селянин, кой не знам какво си.
19
2
 
0
 
! Отговори
Дунавски нацист преди 9 години
Какво спорите кой кога е гледал пръв телевизия в България! Всеки може да си е купил телевизор от чужбина ама това с какво го прави по-напред като не сме имали излъчване от Бг. В Русе поне са ходили на кино, още много преди някой другаде в България да знае какво е филмово излъчване. Много преди телевизията. А цветните кадри на Вермахта на Русенския площад от 40-те?Да имало е вече цветни камери в Германия макар и голям лукс!Кой какво се пъне че бил гледал пръв телевизия в България през 58-***?!
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СсА защо не си стоите в Силистра, като е толкова хубаво?
17
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Софиянец-кореняк, очевидно е, че си под средното ниво на интелигентност. Когато хората като теб завършат жизнения си път, тогава България ще тръгне нагоре ;)
16
2
 
10
 
! Отговори
Сс преди 9 години
До АнонименСпоко ние отдавна се измитаме в Букурещ , хем е по близо хем е 100 години напред от София.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, това селяните сте много жалки! Чудите се с какви глупости да се хвалите, че сте европейци! Преди време бургазлий се хвалеха с един нашарен с графити автобус!
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Браво силистренецо! Дано всички силистренци в София те послушат и се изметат от Столицата ни!
13
4
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Бях преди време в Португалия - срещнах един българин емигрант- от 10г живее там родом бил от Силистра-- Питах го - Няма ли да се връщаш в Силистра? - няма да забравя погледът му - Обхвана го страх ,ужас се четеше в очите му - Само ми каза - Ти луд ли си ? -тук имам всичко - храна дрехи работа - После като проверих за Силистра се оказа че за 2 г са избягали от Силистра 20 000 души при население за 2011г--50 000 души сега са 30 000 - Так че бягайте чужбина -София няма да ви даде нищо
12
1
 
9
 
! Отговори
Русенец но 14 преди 9 години
Да, цивилизацията е възникнала и се е развивала около водните басейни. Съгласен съм с всичко казано от теб. Човек, израснал до много вода няма да си завре главата в София, ако и столица да е това.:)
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остава да кажете че баща му на педрото лично е носил с кофа вълните!

Спонсорирани публикации