FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?

Спечели трети мандат, но ще трябва да управлява с неустойчива коалиция
28 мар 2017 09:30, Елка Василева
64
FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Авторитетният лондонски всекидневник Financial Times коментира днес резултатите от парламентарните избори в България, като посочва, че въпреки спечеления "безпрецедентен трети мандат" за власт лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма мнозинство, за да управлява сам.

След като отбелязва, че лидерката на Социалистическата партия Корнелия Нинова е "отхвърлила увертюрите" на Борисов за сформиране на голяма коалиция, вестникът цитира мнението на анализатора Андриус Турса от консултантската агенция "Тенео интелиджънс": "ГЕРБ ще трябва да състави неустойчива коалиция с националистите от Обединените патриоти и/или с популистката "Воля", което вероятно ще доведе до вътрешни различия и търкания, като се имат предвид техните идеологически различия."

Вестникът цитира и мнението на българския политолог Огнян Шентов - шеф на софийския Център за изследване на демокрацията, според когото "Борисов трябва да привлече "Воля" за баланс на непредсказуемите националисти".

Financial Times обръща внимание, че "коалицията на Обединените патриоти включва крайнодясната "Атака" - антисемитска партия с неонацистки връзки, чието присъствие в правителството вероятно ще навреди на отношенията на ГЕРБ с големите партии в семейството на европейските консерватори" от ЕНП.

Цитира се мнението на друг български политолог - Даниел Смилов, който казва, че "ако те (ГЕРБ) поканят Патриотите в правителството, това ще създаде рискове за репутацията им, особено в Европа. Ако обаче ГЕРБ реши да разчита на тяхната подкрепа, съставяйки правителство на малцинството, това би било много нестабилна формула".

Според Financial Times за много българи Борисов остава популярен като гарант за стабилност. "Предишните му управления обаче бяха белязани от обвинения в корупция по високите равнища, включващи ГЕРБ и неговите коалиционни партньори", посочва всекидневникът.

Авторът обръща внимание и на факта, че новата антикорупционна партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, подал оставка, след като парламентът отхвърли плана му за реформа на правосъдната система през 2015 г., не е успяла да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Трудно е да се очакват (от новото правителство) съществени стъпки в борбата срещу корупцията и за реформиране на съдебната система", казва още политологът Смилов пред вестника, като изразява мнение, че ГЕРБ ще тръгне по пътя на предишната си политика: инвестиране в подкрепяни от ЕС инфраструктурни проекти, като в същото време се запазят мерките за фискална стабилност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква евтина манипулация!!!! С когото и да съм говорил никой не иска Герб и не е гласувал за статуквото, а то е стабилна мизерия, супер висока смъртност и изчезването ни като народ!!! Не виждам *** който да гласува за подобно бедствие! Но ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ РЕДАКТОРСКИЯ ЕКИП НА ВЕСТНИКАИЗВИНЯВАЙТЕ, НО ИЗГЛЕЖДАТЕ СМЕШНИ И ЖАЛКИ ЦИТИРАЙКИ ЧУЖДА ПРЕСА И ВСЕВЪЗМОЖНИ ИЗТОЧНИЦИ И ИЗКАЗВАНИЯ.НИМА НИКОЙ ОТ ВАШИЯ ЕКИП НЯМА МНЕНИЕ ИЛИ НЕ МОЖЕ ДА ГО ИЗРАЗИ.НИКЪДЕ НЕ ВИЖДАМ ПОЗИЦИЯ, АНАЛИЗ ИЛИ ДОРИ МНЕНИЕ С АВТОРСТВО ОТ ВАШИЯ ЕКИП.
48
1
 
7
 
! Отговори
ЧИЧО преди 7 години
Бойко ако мисли за бъдещето на ГЕРБ, и не толкова на ГЕРБ, а за България е редно да се откаже от поста министър председател! Много от избирателите не избраха ГЕРБ донякъде и заради него-АЗ-това, АЗ-онова, АЗ-дадох, отврати много и той натрупа омраза. Цецко и той трябва да се отдръпне! Най-подходящ за поста министър председател е Томислав Дончев=
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще се разбере как ГЕРБ отново "спечелиха" изборите. Лошото е, че всички медии им съдействат да указонят фалшификациите. Не може при толкова много близки, познати и хора, с които се срещам никой да не е гласувал за ГЕРБ, а ЦИК да ни вади резултати, че всеки 3-ти бил подкрепил ГЕРБ. Влезте и в сайтовете, не само този да видите реакциите и възмущението на хората от поредната гавра с тях.
46
1
 
11
 
! Отговори
УУУУУУ.... преди 7 години
Г-ЖО *** ВАСИЛЕВА НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ НЕ ГЛАСУВАХА А ОТ ДРУГАТА ПОЛОВИНА САМО 30% ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАХА ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ БОРИСОВ - СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ПЛАТЕНИ ГЛУПОСТИ БЪЛГАРИНА НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ ОСВЕН ПЛАТЕНИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започва стабилното пазарене и пазаруване-Дали някога ще разберем на кого колко и за какво.Едва ли.Можем само да се досещаме.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е казал поетът: "Народът ***, животът - тежък...".И както е писал Апостолът: "Народе???"Каквото посели - такова пожънали. Толкоз могат, толкоз мислят - хак им.
43
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе, не му берете грижата как ше управлява, секи трети гласувал го иска! Боката ше управлява! тва е бе, другите искат нестабилност и путин!
42
0
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Ти от оправените ли си?
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма изненада.В държавата на мафията,победи дон Корлеоне.Очаквано и логично.
40
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа се беше отчаял след оставката, не се знаеше какво ще стане с нас, но сега сме спокойни отново с премиера Борисов! Още поне 15-20 години трябва да управлява за да оправи държавата!
39
2
 
26
 
! Отговори
стабилност преди 7 години
След новите избори ЕТ герб-Буда предлага на малобройните си почитатели стабилно правителство! Стабилна безработица! Стабилно ограбване на нацията. Стабилно правителствено репресиране, подслушване и рекетиране. Стабилно намаляване на парите за лекарства, за майките, за заплати, за пенсии. Стабилни позиции за мутрите! Стабилно увеличаване на всички видове самоубийства! Стабилен ръст на числото на емигриралите, на полуделите, на битите и на убитите!
38
0
 
24
 
! Отговори
нулев растеж преди 7 години
Другарю Борисов, стабилност и спокойствие, нулев растеж, липса на криза и нулева безработица, има само на гробищата. Където се наблюдава и стабилно увеличение на броя на погребаните.
37
1
 
22
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
За много българи Борисов е гарант за стабилност... Ама от по-глупавите.
36
1
 
14
 
! Отговори
Към 40 преди 7 години
40$ да се разбира 40%.А другите,които не го избраха търкат билетчетата на неговия приятел Пеевски и се надяват на милионите му.От време на време някой печели,но всички останали губят,с изключение на КОЙ и ТОЙ.Както се казва всеки народ си заслужава съдбата и всеки мъж си заслужава жената,който я има,де.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Батко наистина остава стабилност в обедняването и корупцията. Честита победа, Батко! Кради и лъжи тези овце, граби ги, казвай им, че са прости и ти си такъв, плаши ги, че ако ме си ти идва Страшното, че едвам преживяваш с 1 500 лева на месец, като само тока ти е толкова. Тези които те избраха стабилно се самозабиват в бедността ни са горди, отново са дали гласа си за лъва със сърце на мишка. Всеки народ заслужава управниците си. А другите които не са те избрали, те защо задлужават бедността?
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 10 години членство в ЕС сме дали 25 милиарда лева,а сме получили обратно 16,5 милиарда.Това ли беше цената на нашето еврочленство?За да хрантутим еврочиновниците с 25 хиляди лева на месец за еврокомисар и 10 000 евро за всеки еврочиновник.А тези които ни върнаха,поне 40$ от тях потънаха в джобовете на нашите чиновници и на приближените им фирми.За това живеем толкова мизерно и скоро няма да се оправим.
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ отново взе властта и увеличението на цените започна отново.В новините по една тв вече го казаха-първо газта с около 30%,после парното с окло 25%,тока и останалите цени.Да ви е честито новото старо управление.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Forbes: "Бойко Борисов е името на този премиер - дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. "
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа,стабилност в мизерията.Ако това искат многото българи-имат я.

Спонсорирани публикации