Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас

Боевете в град Лиман продължават, съобщи президентът
2 окт 2022 09:01, Елка Василева
197
Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.

Още по темата
В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии.

"Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето, и на изток, и на юг", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради "опасността от обкръжаване на съюзническите войски".

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Joe дори украйна има СМЕРЧ който стреля на 80км както ХИМАРС и има тройно по-голяма БЧ 250кг Русия има уствършенстван вариан ТОРНАДО С(Смерч) същата БЧ само че насочвана от ГЛОНАСС и вариант с обсег 120км с БЧ 135 кг. Проблемът е не кой по-смъртоносно оръжие има а по какво стреля. Украинците стрелят редовно по ЗАЕЦ дори сега когато е изключвна и по Чисто Граждански обекти. Надига се много сериозен вой Путин да свали кадифените ръкавици и да започне да ползва големия меч
125
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметникът на съветския войн в София кога ще бъде преобърнат в обществена тоалетна/нужник???
124
10
 
9
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Идват в Украйна нови 18 Хаймарс + ракети ,всяка от които има бойна глава с 182000 осколки. Взривяват се във въздуха над пехотата. Няколко хилядна армия става на леш с 2-3 ракети. Жалко за жертвите,които ще дадат руснаците!
123
12
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Да не се окаже,че в отвоюваните територии се провежда референдум за присъединяване към Руската федерация,както досега.В общи линии досега Украйна бие Русия с гол *** по мъдете.Какво има в *** и не искам да знам.Дано скоро на Русите им омекне а на Укрите им олекне,че да се свършва с тия постъпатени движения наюпред назад.
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Патриот и като приключите с чистката, ще останете само църни орku
121
3
 
4
 
! Отговори
астора преди 1 година
Знаменит успех града е с площ 18.2 кв.км и население 27 755 души
120
17
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Украйна ще си върне Донбас, процесът е необратим и е въпрос на време ... а ако путин се изкуши да използва ядрено оръжие, ще заличи РАША от лицето на земята ... после Китай ще проведе един "референдум" в освободените и денацифицирани земи, за да ги облагороди и на мястото на "зелените путинови човечета" да засели жълти човечета с дръпнати очи ... !!!
119
2
 
8
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Патриоте, аз тук руски войски не виждам, а ти? Виждам разни други, дето мястото им не е тук. Ако някой нещо подпали, ще са точно те.
118
7
 
25
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Евала на зеленчук - времето му изтича, а той се радва на малките неща във войната. До месец два в Украйна ще дойдат новите Руски части - може би милион, милион и малко. Тогава вече съотношението НАТО - Русия вече ще в 1:1 в Украйна, а не 10:1 както е сега. Украйна няма от къде да вземе повече хора, а Русия има още много. Има и работеща индустрия. А на запад идва зима без горива. Съвсем скоро ще се срещнат новоекипирани Руски части с пестящи горивото изморени от война украинци.
117
23
 
15
 
! Отговори
КЛИЧКО преди 1 година
Мачкаме мужиците наред!НЯМА лабаво!
116
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 156 Всъщност, и тези които Путим успява да могилизира отиват на война пияни 100%! Има достатъчно клипове в youtube на които се вижда как се полюшват вървейки като моряци в бурно море!!! Как мислите? За колко минути ще се превърнат в трупове?!
115
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 156 Ти сам вярваш ли си? Ама честно?Как ще обясниш тогава факта, че Путин могилизира 300 хиляди войници да се бият срещу "миниатюрната" държавица Украйна, която вече повече от половин година не може да превземе? Всъщност, не са 300 хиляди, а милион и двеста хиляди, но това е "военна тайна" ;-)
114
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези украинци колко са наивни не е истина.... След толкова много трупове оставени край Лиман постигнаха "значителна победа", а днес дори пропагандисткия Институт за изследване на войната (ISW) стига до извода, че "Путин явно гледа повече към Южна Украйна" Трябваше им толкова много време и толкова жертви за да се усетят, е ги хванаха като шарани на гола кука. Толкова за великата им "контраофанзива"
113
9
 
14
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама теа на снимката едва ли се сещат, че където и да е правена скимката, те скоропостижно ще идат при любимия им Бандера ...
112
10
 
17
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Пак е имало голямо бягане наречено изтегляне. ''Пан Зеленски как ще победите руската армия? Зеленски: - ''Първо трябва да я настигнем''
111
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя калтак не разбра ли, е руснаците не искат толкова Лиман, колкото да се укрепят в Южна Украйна за да си пазят връзката сухопътната връзка Крим. Когато се укрепят достатъчно ще тръгнат пак на север.
110
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русoроби не ревете и вашето време ще дойде хахаха
109
9
 
18
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама що "призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи", а?- За да не се видят вместо "хиляди пленени руски войници" (които благоплоучно се изтеглиха малко на изток) купищата трупове на укро-нацисти изтребени из Лиман и по околните пътища и полета.Така сполучливо са ометени (денацификацирани) има-няма едно 3-4 хилки,измъкнати от Харковските им убежища,или докарани от чужбина като наемническа ***.Нека да се разположат добре в тази област,готови за скорошно масово "неутрализиране"
108
12
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Лиман изкара 12 часа в Русия.
107
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 144 (Сандо) "украинците да не бързат да се радват на изтрглящите се руснацие" Ми те не се радват. Просто ги избиват - по 500 рушистки zzoмбита всеки ден!!!

Спонсорирани публикации