Кризата не иска да напусне имотния пазар

Проблемните кредити, обезпечени с имоти, постоянно се увеличават
Обновена: 11 сеп 2012 16:53 | 29 дек 2011 09:26, Бойчо Попов
26
Кризата не иска да напусне имотния пазар
В Поморие вече е презастроено. Снимка: Investor.bg

 „Голямата депресия“ на пазара на имоти в България от 2010 г. отстъпи тази година пред наченките на стабилизация и оживление. Брокери и консултанти отчитат ръст на търсенето, на огледите, на сделките и на кредитите.

Цените като цяло продължават да падат, но с по-бавни темпове в сравнение с пика на кризата отпреди година. Сключиха се и някои по-мащабни сделки, една от които беше за Мол София.

С плахи темпове в по-големите градове на страната отново започна да се строи. Реализират се обаче основно обекти, които са били проектирани преди кризата.

Това е една от причините да не може да се каже категорично, че кризата си е отишла безвъзвратно от сектора на имотите у нас. Основен двигател на жилищния пазар например остават неотложните жилищни нужди основно на купувачите до 45 годишна възраст. В сегмента на търговските площи свръхпредлагането доведе до невиждано за последните години на бум в строителството явление – година без нови молове в столицата. Огромна част от офис площите стоят незаети, а търсенето през годината се движеше основно или от фирми, които искаха да сключат изгодна сделка, или от чужди компании, които се разшириха на българския пазар.

Що се отнася до кредитирането, действително охотата на банките да финансират сделки е поне с една идея по-голяма в сравнение с желанието им през миналата година. Цената на заемите обаче е по-висока, както и изискванията към потенциалните купувачи.

Лошите и преструктурирани кредити отчитат нови и нови рекорди. Към края на октомври те са вече над 9 млрд. лева, или 22% от общия кредитен портфейл на банките. Засилиха се и предупрежденията, че финансовите институции ще се превърнат в най-големия държател на активи, ако тенденцията се задържи.

Все по-осезаем става и натискът върху сектора на имотите на дълговата криза в еврозоната. Процесът по намаляването на задлъжнялостта в частния сектор стартира първо от банките и това продължава да бъде тяхна основна грижа. Рекордните темпове на ръст на кредитирането също остават в предкризисната история. Може да се очаква покачване на цената на заемния ресурс заради новите капиталови изисквания към финансовите институции и вероятно по-разумна политика на кредитиране. Всичко това няма как да не засегне и сектора на имотите.

Какса се променили купувачите на имоти четете във втората част на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
Абе то беше еб.ти лакомията! 2000 евро на квадрат беха стигнали цените! Сега не знам, но при това ново строителство което след 2 - 3 години се налага да правиш основен ремонт едва ли и 200 евро си заслужава! Ама всичко е в лакомията днеска да се наядем пък утре както доде! Е сега нека фалират и строители и инвеститори и брокери и прочие ЛАКОМНИЦИ! Не може и не трябва печалбата от един *** да ти е в рамките на 1000% и това не един определен *** а за всички такива!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми г-н Цветанов, защо не попиташ този твой познат,фаянсаджия,майстор на какви цени работеше докато лакомията на банките и инвеститорите души ядеше. Че бяха стигнали безобразно високи цени на труда.Така, че не е само в тиквите, а и в кратуните е проблема. В строителството майсторите под 100 лева на ден не започваха работа.
24
4
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Строителният балон се спука с доста сериозен трясък.Имам познат,фаянсаджия,майстор,накупи на кредит инструменти и техника за 3 бригади,след тези събития с мъка преживява,гладува почти,преследват го кредитори,състарил се от грижи.Не само той пострада така,лакомията на банките и инвеститорите колко души изяде....
23
6
 
1
 
! Отговори
вечно под наем преди 12 години
Като гледам коментарите (дори и след 40% падане на цените) и си мисля че вече се е оформила у нас прослоиката на живеещите вечно под наем ( абе знаете си тия дето чакт 200 евро/м2 w зентара на Софиа) ... сущо като по евтиния запад... сущата работа... ха-ха
22
4
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
На който не му харесва, да се построи сам!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не казвам голяма дума,тези имоти наистина ще останат за ***.В момента е доста по-изгодно да си купиш имот в "бяла държава",защото там го изплащаш бързо,да не говорим,че има и какво да работиш!Много е важно като изплащаш жилище икономиката да е стабилна,защото все пак ако те съкратят губиш имота.Тука в България фирмите карат ден за ден, няма фирма да е изкарала 10 години без фалит.Въобще за какво изплащане говорим?Наемът е много по-изгоден сега.
20
1
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 12 години
Как кой бре момче, ти се схващаш ли картинката?!Ами ромите от Столипиново, които имат жилищни проблеми естествено, само че те едва ли ще платят 1000 EUR за целия апартамент, та камо ли на квадрат...
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тая гора от стомана,бетон,и после прани *** на 5 метра от прозореца ми,и 150 евро на квадрат е супероптимистична цена.Надолу!Още може!
18
1
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
В Пловдив населението намалява, икономиката е в колапс, а има огромен брой празни кооперации. Каква ще е причината да се раздвижи пазара в скоро време и най-важното кой ще ги купи тези жилища?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е един балон. Не може един наем да е три пъти по-малък от вноската за 30 години.Това е чужбина му викат имотен балон и реално цената е напомпана тройно.Ако погледнете имотите в Италия,там е по-евтино от тука :) Хората там изплащат жилище за 3-5 години.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахах ама нали цените бяха ударлили дъното а ?? Нямало на къде повече да падат а ?? Ахахах аз пък ще изчакам 100 - 150 евро квадрата и тогава ще купувам.
15
1
 
5
 
! Отговори
Нема криза преди 12 години
Та кризата тръгнала ... обиколила цял свят и накрая останала в България , защото оттук никой не я гони и закача !
14
1
 
8
 
! Отговори
ммм преди 12 години
ДОКАТО БАНКИТЕ НЕ СВАЛЯТ ЛИХВИТЕ НАПОЛОВИНА ТАКА ЩЕ Е С ЛОШИТЕ КРЕДИТИ ! :) НЕ МОЖЕ ДА ВДИГАШ ЛИХВИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА И ДА ОЧАКВАШ НЕЩО ХУБАВО
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми аз какво ви казвах преди , излъгаха селяните с телефони и жилища в града за да дойдат в гетата и да освободят китните селски и много красиви български райони за дупетата , селото си е село , нищо повече
12
3
 
12
 
! Отговори
eeeeeeeer преди 12 години
cenite sa mnogo mnogo naduti trqbva da padnat po pone s 50% i o6te
11
3
 
24
 
! Отговори
ПП преди 12 години
ОТНОСНО СЕЛЯНИТЕ, ЧЕ И ДРУГИ КОИТО ВЗЕХА ПАРИ ЗА СКАПАНИ ЖИЛИЩА, ТО СЕГА ДУПЕТАТА ИМ СВИРЯТ КАТО ФЛЕЙТИ, АМА ПРОСТАЦИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШАТ
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очакван спад за Англия през следващите 2012-2013 год. от 40-50%,справка Housepricecrash.co.uk,очакване за спад и достигане на нива от 2001-2002 год.за САЩ-на посочените места лихвите на банките са под 5%.Излизат оферти за малки къщи/около 120 кв.метра/в големи градове и мега полиси на нива по ниски от къщи в околността на Варна-чер път,без вода,строени със строителни отпадаци и на помийни ями,стари и изметнати черчевета и врати,изгнили подови покрития.Идващата година ще задълбочи депресията....
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BULL TRAP...
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Balgaria niama proizvodstvo, niama stabilni dohodi, koi shte gi kupuva tezi jilishta ? Koi e lud da investira v nerealna cena v darjava bez zakoni.Novite jilishta na kota 1-2 posmartno nemogat da badat izpalneni v srokove. Koito e balama da dava pari za lajlivi sdelkiV tazi *** darjava utreshnia den ne e garantiran.
7
5
 
30
 
! Отговори
БРОКЕР-ГЪЗЕНЦЕ преди 12 години
КУПУВАЙ НАРОДЕ!!!!ТЕГЛИ КРЕДИТ!!! БЪРЗО СЕГА Е МОМЕНТА ДОГОДИНА 2000 ЕВРА КВАДРАТА!!!!