Схема: Продаваш гласа си – пишат ти го извънреден труд

Между 500 и 600 са основните играчи за опорочаването на вота
8
Схема: Продаваш гласа си – пишат ти го извънреден труд
Снимка: Булфото, архив

Само за една седмица сигналите за кражба на лични данни преди изборите от 5 са станали 29, сочат данните на МВР.

"Става въпрос за подписките, с които се регистрират кандидатите. Там винаги е имало съмнения, че не всички подписи и лични данни са автентични”, коментира пред bTV МВР шефът Румяна Бъчварова.

Още по темата

Това е причината проверките на подписите да отнемат доста време. Според нея обаче това е проблем, с който властите могат да се справят лесно, но по-трудно се оказва и повече умения се изискват за това да се определят схемите, с които може да се опорочи вота.

"С течение на годините те се разнообразяват", признава Бъчварова.

"Не мога да ви кажа колко са схемите сега, но за всеки един от изборите се появяват нови изобретения, нови идеи – чрез задържане на заплати или включване на сумите, с които се плаща вотът, към сумата на заплатата като "извънреден труд" в деня на изборите, да речем", отговаря тя на въпроса какви по настоящем са схемите за влияние върху вота. 

В МВР знаят кои са хората, които се занимават с този вид дейност.

"Списъкът е някъде между 500 и 600 души, които на няколко избори са идентифицирани като хора, за които има жалби или към които има подозрения, че се занимават с тази дейност", обяснява Бъчварова. 

Вицепремиерът призова за повече дисциплина при боравенето с лични данни.

"Нека не забравяме, че всяка една от партиите има хора на различни нива и дори и партията да не е дала указания да се действа по този начин, всеки един, който събира подписи и иска да се представи добре, за да свърши тази работа, може да прибегне до най-лесния начин", казва тя.

По думите ѝ тези мрежи се развиват около местните избори, защото малък брой гласове може да окажат влияние върху резултата.

"При тези президентски избори колкото и гласа да купиш, при положение че изборът ще се реши на втори тур, какъв ефектът, който можеш до получиш? Възвръщаемостта от тази инвестиция не е ясна…", коментира МВР шефът.

На въпрос откъде се взимат личните данни на хората, министър Бъчварова отговаря: "Не мога да спекулирам, най-малкото е всички предизборни списъци, които се публикуват на едните избори да се архивират и всеки, който има достъп до такива списъци, да се възползва по някакъв начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
генчо преди 7 години
Герб правят най големите далавери присъствал съм на тяхни далавери в Лом
2
0
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Защо управляващите крият Подписите ?Няма как нормален човек да провери дали са му откраднали самоличността .
1
0
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Офертата: кебабче и 5лв, валидна ли Е за гласуващите в чужбина?За един приятел питам

Спонсорирани публикации