Ботев като пънк, Йовков като реге

Българската класика на нов глас в 12 диска
Обновена: 13 сеп 2012 10:29 | 13 сеп 2012 07:00, Петя Славова
161

Снимка: Bulgarian Audio Books
“Яко е да слушаш Ботев”, “Яко е да слушаш Йовков”... В това ни увещават млади хора от Bulgarian Audio Books. Става въпрос за първия подобен проект у нас, чрез който творбите на класиците ни могат да се свалят през телефона, да се качват на онлайн платформи или да се слушат на диск.

Така българските писатели, в селекция на Георги Касабов, са събрани в 34 часа запис, подреден в 12 диска.

Идеята е тийн поколението да се запознае с произведенията на големите ни автори, и то незадължаващо. В рекламната кампания са включват три музикални банди (Young BB Young, DRS и R.U.C.O.), които правят от поемата “Септември” на Гео Милев – хип-хоп парче, “По жицата” на Йовков се трансформира в реге, а “В механата” на Ботев прозвучава като пънк-рок.

Всъщност именно решението на кое произведение какъв музикален стил ще му отива, се оказва най-трудния етап, с който се сблъскват младите музиканти.

“Йовков пише за земята, затова преценихме, че неговите думи могат да прозвучат реге. Ботев е бунтар, какъвто е и рокът, а Гео Милев звучи много ритмично като изказ и затова е в хип-хоп стил, обясни Владо “Черния” от Young BB Young за Dnes.bg. “Опитали сме се да вложим някаква логика и динамика, която да пасва”, допълва го Любен Гешев, също участник в проекта.

Идеята за начинанието е от началото на годината, но самата реализация добива облик през юли. Представянето стартира в края на август. Така за кратко време творчеството на великите ни класици е записано с техния автентичен текст, прочетен от актьорите на Драматичния театър в Добрич.

С това идва и надеждата да се привлекат млади хора, които да прочетат по нов начин българската класика или поне да се запознаят с нея. “Класиците имат какво да ни кажат и днес” - обяснява още Владо и споделя, че всеки от неговото обкръжение, който е чул за проекта, го е харесал. Самият той така преоткрива Гео Милев. Може би защото именно на него се пада честта да изпее “Септември”.“Наистина ми се стори, че чак сега осъзнах думите му, които едно време съм чел насила, а сега ми звучат актуално. Нещата се повтарят, ценностите са същите” - обяснява още той.

Важна подробност е, че авторите на проекта искат да се чуе класиката на нов глас, но не и да променят тълкуването на самите творби или тяхното послание.

Любен и Владо са на мнение, че подобен проект ще направи обучителния процес по-гъвкав. Тийнейджърите ще усетят, че всяко нещо може да бъде интересно, но е важен начинът, по който то бъде представено.

Според училищния психолог Катерина Занкова подобен проект би бил от полза за учениците, доколкото може да породи интерес към литературната ни класика.

“От голямо значение е младите хора да познават историята и езика си, защото това ще им позволи да се самоопределят и да намерят собствения си път", обясни психологът.

"Четенето развива въображението в по-голяма степен от директното възприемане на аудио-визуални формати. Все пак е ясно, че учениците днес предпочитат новите средства за извличане на информация. Независимо от стила, музиката вълнува всички и в този смисъл проектът на тези млади хора може да послужи за мост към запознаването с българската литература“, смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Питам те дали се смяташ за свестен.Ти ми отговаряш : нищо подобно.Забавен си :)))
90
3
 
8
 
! Отговори
KoH преди 11 години
Ква е тая лайнярщина? Кой комплексар, пак се прави на творец и след това, като го опсуваме всички, ще почне да пищи, че не е разбра. Аман от свобода на слово, аман от права. Искам правото, да събера шайка, с която да пръснем кофата на твореца.
89
0
 
4
 
! Отговори
Американите ни учат преди 11 години
Нощта ражда из мъртва утробавековната злоба на роба:своя пурпурен гняв -величавИнтересно, дали цвета на суичера на Гео Милев е пурпурен заради началото на "Септември". Някой долу беше писал, че Ботев щели да го изкарат едва ли не пират. Ами според съврменните разбирания, вменени ни от хамериканофилите, Ботев ще да е бил точно пират. При това речен пират, отвлякъл кораб собственост на горката, ощетена, австрийска компания, на която и откраднали неприкосновената частна собственост.
88
3
 
10
 
! Отговори
!!!!!! преди 11 години
Българина сега живее по-зле отколкото през Османско време!Безработица,кражби,убийства през ден,измами,палежи,отвличания и т.н.и това ако е спокоен живот здраве му кажи.За това над 2 милиона хора емигрирахазащото Бг е рай.
87
0
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Че ти за свястен ли се смяташ, като одобравяш подобна гавра с хора загинали за нашата свобода?
86
2
 
0
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Най ме кефи Йовков. Все едно Хитлер е станал вокал на Джамиракуай.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще дадат ли мериканците пари, за Ботев с народни истументи и на нашенски мелодий, не ! нали трябва да си наложат тяхната простотия и да опошлят чуждото.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че лошо ли ви беше по турско... изнасилят тук таме заколят някои за респект. Вземат 5-6 момчета за еничари и после па си е спокойно.... Кое от робството не се повтаря в момента? Само дето вече повече джамии има- иначе на турчин и *** нищо не можеш да направиш а те си вилнеят на воля
83
6
 
8
 
! Отговори
Петко преди 11 години
След огромното недоразумение ЕПИЗОД, сега и тази уникална простотия!!! СРАМ,СРАМ,СРАМ!!!!!!!!!!!!! Само АНТИ-българи могат да го направят това!!!
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харесвам изброените музикални стилове, но идеята е меко казано абсурдна...толкова чуждо и далечно от тези велики българи, толкова небългарско е...
81
2
 
8
 
! Отговори
до 96 и 97 преди 11 години
Айде обратно в психодиспансера и двамата.
80
2
 
2
 
! Отговори
ч.д. преди 11 години
Трябва да го прочетеш, иначе попадаш в една мп3-на инерция, най много да заспиш, нали трябва да спреш и да се замислиш, да намериш и разбереш похватите и инструментите на словото, които често са скрити между редовете на даден текст
79
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Хубава е идеята, но изпълнителите не са особено добри. Ботев в пънк вариант ме заинтригува веднага, но изпълнението... Жалко!
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалки твари се опитват да направят пари от имената на хора умрели за свободата ни ( нашата и тази на въпросните жалки твари).Както го е казал Вазов за подобно хора : "който равен в ада има само юда"
77
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 11 години
"Вий сте ***" е най-актуален акцент от творчеството на Ботев.Ти какви мислиш че са тия, които слушат Азис?
76
1
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
както се казва в рекламата, ..., четете, преди да пишете.според тебе, ВИЕ СТЕ ***, ли е акцентът в творчеството на Ботев?освен това, ЗАГЛАВИЕТО и текстът на статията, навеждат на съвсем друга първоначална представа, никой не споменава 15-20 секунднит трейлъри.както някой казва - четете бе, хора.
75
1
 
2
 
! Отговори
N.B. преди 11 години
както се казва в рекламата "ВИЕ СТЕ ***"ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ -ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРАПреработките са на рекламите,които са по 15-20 секунди. На аудио дисковете си върви нормален глас....
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е вече българската култура??? Един ден не се чудете, ако малки 1520 годишни хлапета карат възрастни 6080 годишни да им слугуват. Къде остана взаимното уважение у нас БЪЛГАРИТЕ??? А имаше такова. Какво ли ни чака вече тук. А на вън не ни е мястото. Поколенията преди нас са градили България, а ние днес я предадохме и изоставихме. Защо??? Утре какво ли ще ни чака???
73
4
 
8
 
! Отговори
Габриела преди 11 години
Ужас!
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БорисИзкуство е да сътвориш нещо, а не да преработиш творбата на някой. А това вашето е пълна олигофрения, която я няма в нито една друга държава, но все пак то доказва едни други неща - първо, че от вашето пропаднало поколение не става абсолютно нищи и че сте пълни извратени ***, и второ - за жалост, че държавата ни е мъртва и не функционира.... по-надолу прочетох за Химна като дъбстепче, що не го направите и това, поне простотията да стане пълна!