Ботев като пънк, Йовков като реге

Българската класика на нов глас в 12 диска
Обновена: 13 сеп 2012 10:29 | 13 сеп 2012 07:00, Петя Славова
161

Снимка: Bulgarian Audio Books
“Яко е да слушаш Ботев”, “Яко е да слушаш Йовков”... В това ни увещават млади хора от Bulgarian Audio Books. Става въпрос за първия подобен проект у нас, чрез който творбите на класиците ни могат да се свалят през телефона, да се качват на онлайн платформи или да се слушат на диск.

Така българските писатели, в селекция на Георги Касабов, са събрани в 34 часа запис, подреден в 12 диска.

Идеята е тийн поколението да се запознае с произведенията на големите ни автори, и то незадължаващо. В рекламната кампания са включват три музикални банди (Young BB Young, DRS и R.U.C.O.), които правят от поемата “Септември” на Гео Милев – хип-хоп парче, “По жицата” на Йовков се трансформира в реге, а “В механата” на Ботев прозвучава като пънк-рок.

Всъщност именно решението на кое произведение какъв музикален стил ще му отива, се оказва най-трудния етап, с който се сблъскват младите музиканти.

“Йовков пише за земята, затова преценихме, че неговите думи могат да прозвучат реге. Ботев е бунтар, какъвто е и рокът, а Гео Милев звучи много ритмично като изказ и затова е в хип-хоп стил, обясни Владо “Черния” от Young BB Young за Dnes.bg. “Опитали сме се да вложим някаква логика и динамика, която да пасва”, допълва го Любен Гешев, също участник в проекта.

Идеята за начинанието е от началото на годината, но самата реализация добива облик през юли. Представянето стартира в края на август. Така за кратко време творчеството на великите ни класици е записано с техния автентичен текст, прочетен от актьорите на Драматичния театър в Добрич.

С това идва и надеждата да се привлекат млади хора, които да прочетат по нов начин българската класика или поне да се запознаят с нея. “Класиците имат какво да ни кажат и днес” - обяснява още Владо и споделя, че всеки от неговото обкръжение, който е чул за проекта, го е харесал. Самият той така преоткрива Гео Милев. Може би защото именно на него се пада честта да изпее “Септември”.“Наистина ми се стори, че чак сега осъзнах думите му, които едно време съм чел насила, а сега ми звучат актуално. Нещата се повтарят, ценностите са същите” - обяснява още той.

Важна подробност е, че авторите на проекта искат да се чуе класиката на нов глас, но не и да променят тълкуването на самите творби или тяхното послание.

Любен и Владо са на мнение, че подобен проект ще направи обучителния процес по-гъвкав. Тийнейджърите ще усетят, че всяко нещо може да бъде интересно, но е важен начинът, по който то бъде представено.

Според училищния психолог Катерина Занкова подобен проект би бил от полза за учениците, доколкото може да породи интерес към литературната ни класика.

“От голямо значение е младите хора да познават историята и езика си, защото това ще им позволи да се самоопределят и да намерят собствения си път", обясни психологът.

"Четенето развива въображението в по-голяма степен от директното възприемане на аудио-визуални формати. Все пак е ясно, че учениците днес предпочитат новите средства за извличане на информация. Независимо от стила, музиката вълнува всички и в този смисъл проектът на тези млади хора може да послужи за мост към запознаването с българската литература“, смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
затова пък ангарията е била нещо обичайноходи се скрий някъде, и аз съм русофоб, но ти си и демагог
50
3
 
2
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
рекламна не рекламна, това е абсурдно........ нямам думи, направо на подигравка с авторите прилича, дори и да е само рекламата такава.....спрете това безумие
49
0
 
2
 
! Отговори
Горкият Ботев! преди 11 години
Пълна профанация! Дайте да видиотим напълно българчетата, та да не се отличават повече с интелигентност сред другите, дайте да прокудим в чужбина всички останали млади хора, които знаят, могат и мислят все още нормално! Госпожо училищна психоложка, която подкрепяте гениалния проект, плод на печално скудоумие, добре е да знаете, че не всички деца растат в семейства, слушащи чалга и гледащи *** сериали. Има къщи със стотици книги, които се четат от поредните поколения, защото имат добрия пример.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коментар 56 е към 50, не към 51
47
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
не, аскер не сме давали.само дето са взимали децата за еничери, ама това е дреболия, какво ще го обсъждаме.и само дето нарочно са заселили по нашите земи черкези, арнаути, татари, за да ни държат в страх.не знам дали знаеп, какво значи башибозук. буквално значи, повредени в главата. Това е била нередовната но и неуправляема сила, която е замествала нуждата от аскер.много сме били галени, направо са ни протрили от ласки.неумен...
46
1
 
5
 
! Отговори
отчаян преди 11 години
Коментиращите националисти изобщо прочетоха ли този абзац от статията: " ...Така за кратко време творчеството на великите ни класици е записано с техния автентичен текст, прочетен от актьорите на Драматичния театър в Добрич." А пънк, реге и хип-хоп изпълненията са само рекламни радиа, с които да се привлече младата аудитория, на която и без друго е трудно да грабнеш вниманието.Моля ви, четете малко преди да пишете излишно превъзбудени коментари.
45
0
 
3
 
! Отговори
Sysel преди 11 години
В крайна сметка си чешем устите правилно или не, ама никой не казва как да ги накараме тея младите да четат, дей..ба. Дайте некви идеи, мъдреци
44
3
 
5
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Ако това е начина подрастващите и учениците да се запознаят с творчеството на големите ни поети и писатели, аз го одобрявам. Така или иначе голяма част от младите хал хабер си нямат какви са били, нека поне научат за тях от слушалките, които по цял ден не свалят от ушите си.
43
0
 
8
 
! Отговори
Дедка преди 11 години
До Свилен: Мисля, че не си разбрал идеята. Това с музиката е само рекламната кампания, а всъщност се рекламират аудио книги, в които няма музика. Не е лесно да си повърхностен.. всички коментират, без изобщо да са схванали дори за какво става въпрос. Идеята е да се предизвика интереса на децата, но уви, щом възрастните са толкова тесногръди, нищо чудно, че от 10-годишни почват да тресат телеса на турските чалгии...
42
0
 
4
 
! Отговори
ah, che преди 11 години
До коментар 19!!! В текста си пише, че това е рекламна кампания, а не че целите произведения са записани в пънк или реге, бре. Е...хти хората, ЧЕТЕТЕ! Добричкият театър ги е записал тея произведения в ОРИГИНАЛ, само рекламите са в хип-хоп, реге и пънк-мънк
41
5
 
11
 
! Отговори
Ради Ангелов преди 11 години
Пълна тъпня. Епизод имат добри интерпретации на текстове на Ботев, Вазов, Франсоа Вийон, Бодлер... Но това е пълна простотия. Когато изпееш един брилянтен текст по *** начин и го облечеш в елементарна музика се получава пародия. "Ужас некъф"
40
0
 
6
 
! Отговори
Дятка преди 11 години
Ех времена модерни
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 24 ! БРАВО ,МНОГО СИ ОСТРОУМЕН
38
5
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Твърдо против срещу повърхностното разбиране, ...реге....тези хора са се били за свободата ни и са умряли за нея, заслужават повече от някакви *** посредствени реге и пънк песни..
37
6
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Явно никой не е прочел статията...Това което псувате е рекламната кампания, която явно е добра щом предизивква толкова шум.Става въпрос за аудио книги. Никви песни и мелодии. АУДИО КНИГИ. Записани от актьорите на добричкия театър.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
WT* ??! Тая група ще рецитира Ботев ?! Е то по-добре да слушам чалга ..............
35
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Това "нещо" изобщо не е трябвало да бъде правено, за да не се налага после да бъде забранявано. Прилича на историята с тетрадките в училище. Няма контрол на изходящо ниво.Кой е финансирал "проекта", сега ще се върна да чета.И докога ще живеем с проекти, т.е - сурогати, заместители и т.н
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълна идиотщина! Сабя и пистолет кръстосани, и череп отгоре. Ботев да не е бил пират?
33
1
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 11 години
промити мозъци
32
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
До абе как може бе ! Ти си *** ! Веднага те познах !Правиш се на възмутен и уж милееш за българската култура ,но с поста си искаш да ни пробуташ идеята ,че Левски е крадял кокошки и се молиш някой чалгаджия да ти прочете коментара и да го реализира в чалга песен ! От къде на къде?!Левски с каручка мале лееЛевски с каручка мале леетръгнал да краде мале леечужди кокошки хади беоппа дигидидай-дигидидай-дигидидайоппа дигидидай-дигидидай-дигидидай