Ботев като пънк, Йовков като реге

Българската класика на нов глас в 12 диска
Обновена: 13 сеп 2012 10:29 | 13 сеп 2012 07:00, Петя Славова
161

Снимка: Bulgarian Audio Books
“Яко е да слушаш Ботев”, “Яко е да слушаш Йовков”... В това ни увещават млади хора от Bulgarian Audio Books. Става въпрос за първия подобен проект у нас, чрез който творбите на класиците ни могат да се свалят през телефона, да се качват на онлайн платформи или да се слушат на диск.

Така българските писатели, в селекция на Георги Касабов, са събрани в 34 часа запис, подреден в 12 диска.

Идеята е тийн поколението да се запознае с произведенията на големите ни автори, и то незадължаващо. В рекламната кампания са включват три музикални банди (Young BB Young, DRS и R.U.C.O.), които правят от поемата “Септември” на Гео Милев – хип-хоп парче, “По жицата” на Йовков се трансформира в реге, а “В механата” на Ботев прозвучава като пънк-рок.

Всъщност именно решението на кое произведение какъв музикален стил ще му отива, се оказва най-трудния етап, с който се сблъскват младите музиканти.

“Йовков пише за земята, затова преценихме, че неговите думи могат да прозвучат реге. Ботев е бунтар, какъвто е и рокът, а Гео Милев звучи много ритмично като изказ и затова е в хип-хоп стил, обясни Владо “Черния” от Young BB Young за Dnes.bg. “Опитали сме се да вложим някаква логика и динамика, която да пасва”, допълва го Любен Гешев, също участник в проекта.

Идеята за начинанието е от началото на годината, но самата реализация добива облик през юли. Представянето стартира в края на август. Така за кратко време творчеството на великите ни класици е записано с техния автентичен текст, прочетен от актьорите на Драматичния театър в Добрич.

С това идва и надеждата да се привлекат млади хора, които да прочетат по нов начин българската класика или поне да се запознаят с нея. “Класиците имат какво да ни кажат и днес” - обяснява още Владо и споделя, че всеки от неговото обкръжение, който е чул за проекта, го е харесал. Самият той така преоткрива Гео Милев. Може би защото именно на него се пада честта да изпее “Септември”.“Наистина ми се стори, че чак сега осъзнах думите му, които едно време съм чел насила, а сега ми звучат актуално. Нещата се повтарят, ценностите са същите” - обяснява още той.

Важна подробност е, че авторите на проекта искат да се чуе класиката на нов глас, но не и да променят тълкуването на самите творби или тяхното послание.

Любен и Владо са на мнение, че подобен проект ще направи обучителния процес по-гъвкав. Тийнейджърите ще усетят, че всяко нещо може да бъде интересно, но е важен начинът, по който то бъде представено.

Според училищния психолог Катерина Занкова подобен проект би бил от полза за учениците, доколкото може да породи интерес към литературната ни класика.

“От голямо значение е младите хора да познават историята и езика си, защото това ще им позволи да се самоопределят и да намерят собствения си път", обясни психологът.

"Четенето развива въображението в по-голяма степен от директното възприемане на аудио-визуални формати. Все пак е ясно, че учениците днес предпочитат новите средства за извличане на информация. Независимо от стила, музиката вълнува всички и в този смисъл проектът на тези млади хора може да послужи за мост към запознаването с българската литература“, смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
5
 
! Отговори
rhune преди 11 години
каква е тая глупост бе, *** скапана!!!!
70
1
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
няма да спорим дали това е изкуство, само ми кажи, кое е новото в тия форми.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... ангарията се заплащала с курбан :)значи ти ще ми работиш един месц в чифлика, на мадана, ще ми сечеш дърва, вадиш камъни и т.н., аз ще те черпя накрая една чорба, и всико е наред :) Много яко, всичките ни възрожденски автори са пропагандатори, пък и разни европейски журналисти, дописници, консули и посланици - всичките са били по онова време в по нашите земи, ама пропагандират измислици за еничарите и турците въобщемного правилно си се подписал : ничий. Ама можеше и анадолски да се пишеш
68
4
 
3
 
! Отговори
Борис преди 11 години
До БотевНе, не нагаждаме изкуството до нивото на простака, просто все още има достатъчно помпозни ***, които не са склонни да приемат новите форми на изкуството.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все пак някои неща си имат граници. Не се чудете защо в Русия осъдиха едни извратенячки.
66
0
 
0
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
... а ти как се отнасяш към обществените бани?
65
4
 
7
 
! Отговори
Ботев преди 11 години
Трябва ли да нагаждаме изкуството до нивото на простака ?
64
3
 
10
 
! Отговори
Аз викам... преди 11 години
Аз викам и химна да променим...Нещо дъбстепче... По-лесно да се възприема от младите...
63
2
 
9
 
! Отговори
dgx преди 11 години
Пълна помия. Защо ти е да изменяш собствената литературата, за да ПАСНЕ НА ЧУЖДАТА. ВИЕ *** ЛИ СТЕ?
62
3
 
0
 
! Отговори
алабала преди 11 години
Не ми обръщайте внимание, просто не мога да спра да лапам ароматни пениси всеки ден.
61
3
 
6
 
! Отговори
До "младия" преди 11 години
Ти за второсигнален и широкогръд ли се взе, бе, ***? Ти не може да правиш разлика между култура и явна обида. Олиг*френ! Виж, това според мен ще може да го разбереш! Що французите не направят съвременна репродукция на Мона Лиза, как седи във фризьорския салон с цигара в едната и коктейл в другата, докато ****аст й реши русата грива? Ей, така, да е по-лесно на младите надежди да я асимилират? Щот е класика, и е направена по единствения начин, по който може да бъде направена!
60
1
 
1
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До МарияShut up,bitch!
59
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 11 години
65...CNN със сигурност ти е промила мозъка,ама яко,щом почна да защитаваш еничарите от турското робство,които са клали деца,изнасилвали момичета и избивали безнаказано българското население!Ти си от онези дето твърдят че и турско робство не е имало.Недорасъл ***!!!
58
0
 
1
 
! Отговори
преди 11 години
Мууууууууууууууустааааааааааааааааааафаааааааааааааааа
57
5
 
7
 
! Отговори
Мария преди 11 години
невероятна простотия..продиктувана от халтури,които не могат да измислят нищо по-оригинално...това е класика,която се чете от желаещи,а не поле за интеграция на нежелаещи..чудно ми е защо не направят Дикенс бийтбоксер или Микеланджело рапър...простотия...
56
2
 
0
 
! Отговори
alabala преди 11 години
До 59! Толкова си ***,че даже не можеш да го проумееш,а аз не съм достатъчно интелигентен за да ти го обясня...!А в Бг. ще останат точно същите олиг*френи като теб,които ще са малцинство и ***(които ще работят по 2-3 месеца в "германията" и по 2-3 месеца ще се "перат" из маалите)!
55
0
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
... вземи малко да попрочетеш преди да пишеш глупости.еничарите не са имали семейства, това не е платена войска въобще.башибозук не е запас, запас може да има само при наборна военна служба. нормалния аскер е бил платен, но там по обясними причини са предпочитали мюсюлмани.иначе аналогията с комунизма е добра, само дето при тебе май русофоб е равно на туркофилта с ***, която си изопачава историята, за патриотизъм няма да разговарям
54
0
 
3
 
! Отговори
Яко! преди 11 години
Наистина е яко! Днес.бг да ни каже и къде ще се разпространява, че да си го купим. Ще е страхотно и за нас от поколението на 80-те, които израстнахме бунтувайки се, а и за нашите деца, които растат бонтувайки се срещу чалгаризацията и величаенето на чуждото пред нашето. С една дума - ЯКО!
53
5
 
5
 
! Отговори
Млад човек преди 11 години
Супер е инициативата, евала на авторите!Стига тесногръдите и фалшиво народолюбие. Половината от тези, които пишат и плюят по идеята най-вероятно последно са чели Ботев в гимназията, а книгите в библиотеката им отдавна са хванали два пръста прах. И изведнъж много взеха да се засягат. Моля, отворете си очите малко по-широко, за да видите цялата картинка и малко отвъд нея.Не бъдете толкова първосигнални и повърхностни.
52
0
 
2
 
! Отговори
Sysel преди 11 години
Британски сатирик срина Шекспир до нивото на уличния езикБританският сатирик Мартин Бауам намери нов начин да привлече вниманието на подрастващите, които нехаят за словесното богатство на английската класика. Своеобразните упражнения по стил на писателя превръщат култови Шекспирови пиеси в своеобразни рап речитативи, взети сякаш назаем от устата на уличен нахакан пубер със свлечени ***.