Русия – ключовият "продавач на страх" в света

ДВ: Конфликтът със Запада няма алтернативи
28 дек 2017 22:37, Елка Василева
355
Русия – ключовият "продавач на страх" в света
Снимка: архив, Reuters

След преизбирането си Путин няма да отстъпи. Превърнал се в ключов "продавач на страх" в света, той няма да отстъпи тази роля нито на Ислямска държава, нито на КНДР, е уверен политоголът Иван Преображенски.

Според източния календар наближаващата 2018 ще бъде година на кучето, традиционно свързвано с вярност. Без съмнение и Русия тази година ще остане вярна на избрания през 2014 г. курс към конфронтация. Възможностите й впрочем се топят, съответно противопоставянето със Запада може да добива различни форми, пише Иван Преображенски, Дойче веле.

Конфликтът със Запада няма алтернативи

През 2018 г. Русия няма да тръгне към "нормализиране" на отношенията със САЩ и със Запада като цяло. Дори ако Владимир Путин пожелае да постъпи така, в момента просто е лишен от избор. Москва сама се вкара в задънена улица и може да се измъкне само с цената на сериозни отстъпки. Обаче гледа "да не се изложи".

За да започне ремонт на отношенията, Кремъл трябва например да спре натиска върху Украйна или да имитира някакви преговори за Крим. Или поне "да обърне гръб" на сирийския диктатор Башар Асад. Доколкото идната година ще протече под знака на борба за обединяване на Сирия под някакво общо знаме.

Но Съветът на федерацията ратифицира вече споразумение за използване на морската база в Тартус, руснаците си запазват и летище Хмеймим. Ако се вярва на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, хора от Русия две години са бранели териториалната цялост на Сирия. И днес Москва вижда в тази страна своя зона на влияние в Близкия изток, която смята не само да укрепва, но и да разширява.

Както показа 2017 г., подобно влияние може да се използва като силен аргумент в преговори. И то не само с колективния Запад, но примерно с Турция, Иран или Израел. В очите на Кремъл е просто неизгодно да се откаже от него, за да поднови нормалните връзки.

Експанзионистичната политика се услажда на Русия и тя най-вероятно ще развива мрежата си от военни бази в чужбина и през 2018 г. Тя настойчиво е канена в Судан, където се води перманентна гражданска война. Може "да се отбие" и в Либия, където властват няколко враждуващи групировки. Или още по-тясно да се сприятели с Египет.

Както впрочем стана в навечерието и по време на Карибската криза, в базите на чужда земя може да се появят и ракети. 2018-а навярно ще е последната година, когато е в сила Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г. - след подписването му от Горбачов и Рейгън той бе сред основните гаранции, че в света няма да започне нова оръжейна надпревара.

Не бива да ни утешават изявленията на Путин, че на Русия не й достигат финансите за нова надпревара във въоръжаването. Пари няма, но те се държат успешно *.

Търговци на страх

Русия ще продължи и информационните войни. Кремъл няма какво да губи след обвиненията откъде ли не, че се опитва да повлияе върху вотове в чужбина - от президентската кампания в САЩ чак до референдума в Каталуния, а думите "руски хакери" май са се превърнали в "мем на годината" 2017.

И защо ли да спира с такова реноме. Изгубени са надеждите да се изчисти от обвиненията, затова пък, кой знае, може наистина сполучливо да повлияе на нещо и да смени в свой интерес властта тук или там в Европа.

Но главната причина Русия да не спре информационните войни през 2018-а е, че основната й цел съвсем не е да измами някого, а да създаде информационен хаос. Тъкмо това е прословутата "търговия със страхове". Страхът отнема сили, поражда панически нагласи. И в тази атмосфера дори държава като Русия - с реално скромни ресурси в сравнение със Запада, може да остане силен играч в международната политика.

Кремъл няма накъде да отстъпва

А именно през 2018 г., след преизбирането на Владимир Путин и въвеждането на нови санкции, руските власти ще бъдат поставени в истинска изолация - като властите в Иран или дори управниците на Северна Корея. Това съществено улеснява управляващата класа в избора на посока за развитие на страната.

Щом няма накъде да отстъпваш, всички решения стават по-сурови, по-резки, а натискът отвън обикновено има обратен ефект. Това със сигурност ще се отрази на външната политика, която окончателно ще стане огледало на вътрешното положение в страната. И през 2018 г. Русия окончателно, вече не в текста на разни там "стратегии", а на дело ще се превърне от партньор на Запада (по отделни въпроси) в негов стратегически противник. И западните политици, които се залъгваха с илюзии дори след анексията на Крим, ще трябва да свикнат с тази мисъл.

* "Пари няма, но вие се дръжте" - така руски медии предават в съкратен вид реплика на премиера Дмитрий Медведев от 2016 г. към пенсионерка, оплакала се от беднотията - б. пр.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
2
 
! Отговори
трф преди 6 години
Абе Преображенски гъзоблизец ти си толкова политолог колкото *** журналист но и тя е по умна от теб близачо.
298
1
 
13
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Интересно, САЩ *** целия свят с безумните си намеси във вътрешните работи на страните, а Русия е трън в очите на някакви псевдополитолози, уважително подгънати в посока запад. Русия защитава интересите си на велика държава, без да прокарва псевдо демократичните принципи на запада. В края на краищата всяка нация има правото да живее по собствени правила, а не по американските идиотщини!
297
3
 
7
 
! Отговори
Ари Ве преди 6 години
До ИСТИНАТА! Абе забрави го тоя СС бе-вече е решено разформироването му.Западна Европа я чака ,подписано е Трансматематическото шмекере:) Ще я оглозгат .Стягай се за война-идва и купувай противогаз :) Почна се!
296
1
 
5
 
! Отговори
Ари Ве преди 6 години
До 277Ти в какво го мериш този БВП- в шикалки ли? А забравих в талаш -хартийки :) *** ти има по голям БВП :) Жив и здрав
295
0
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА! преди 6 години
До 317"Тhe Guardian": България - най-бедната и корумпирана в ЕС!
294
5
 
12
 
! Отговори
До 300 преди 6 години
До До 293Путин е висок 170 см. Саркози колко е висок? А Берлускони? На Путин ръцете са му донесли черен пояс по джудо. Ако те пипне с два ръста ще летиш, квичейки!
293
4
 
10
 
! Отговори
До Жибор преди 6 години
Нека надеждата ти, че Китай ще превземе Русия топли твоята изстрадала душица. Ноаз не се сещам как ще превземе Русия и ще спре на полската граница. От НАТО ли ще се уплаши! Китай си е много добре с руските ракети зад гърба! От Русия черпи технологии, купува самолети и двигатели. Няма да купи двигатели за J-20 (5-то поколение, който влезе на въоръжение и има по-добри данни от Раптъра) от Германия! Там не могат да направят такива двигатели още! Руската и китайската армии правят съвместни учения.
292
0
 
5
 
! Отговори
Chiki преди 6 години
Isla vi se Rusia da e kuchense koeto da visite za kaishka.E niama da go bade.
291
0
 
7
 
! Отговори
голямо шопе преди 6 години
Америка тресе ? Защо не ме е страх?Който го тресе негов си проблем.
290
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в нашата част от света "истината" е такава
289
0
 
33
 
! Отговори
Стоев преди 6 години
Значи Американци Аннгличани могат да нападат всеки без да се съобразяват с ООН да си гонят интереса без да се съобрязавят с никой но руснаците са все лошите. Ех дупедавци дупедавци
288
8
 
2
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
IMAM EDNO PROSTI4KO PREDLOJENIE. MURZILKITE OT SAITA PO NADOLU,DETO PO C9L DEN SE PEN9V9T I SE HVAL9T S RUSNACITE I RUSI9 9VNO GI E PRAVIL RUSKI H,*** I 9VNO LIUBOVTA I KUM HAOSA I MIZERI9TA,RAZBIRAI "PREKRASEN JEVOT" V RUSKITE STEPI,DA SI BI9T PRUTA ZA MOSKVA I DA SE NASLAD9T NA TOVA ZA KOETO SE PEN9T I HVURL9T NA AMBRAZURATA.6TOM PUTIN E NAI VELIKI9,V RUSI9 E NAI DOBRE,AMI KAKUV GO DURVITE V BALGARI9,4E I "STRADATE" NA VSI4KO OTGORE OT EVROPEISKOTO "IGO"!!??
287
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ УПРАВЛЯВА РУСИЯ, И ДАВА АКЪЛ НА ПУТИН.Но с ръкавици. РУСНАКА Е ГОТОВ ДА УМИРА НО ЗА РАБОТА НЕ ГО ТЪРСИ.
286
2
 
30
 
! Отговори
КАК ДА ВЯРВАМ? преди 6 години
Ха-ха-ха. Анализ на някой си Преображенски. Че и от Дойче веле. Че и преводач има.Боже, Боже...
285
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС БЕШЕ ПОДПИСАНА ОКОНЧАТЕЛНАТА СПОГОДБА ЗА ОТКРИВАНЕ НА КРЕДИТНА ЛИНИЯ ЗА ДОСТАВКАТА НА КОМПЛЕКСИ С400 - ЧЕТИРИ ДИВИЗИОНА НА ТУРЦИЯ. ЗА ТОВА РУСИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ 2,5 МИЛИАРДА ДОЛАРА, А НА ТРЪМП ЩЕ МУ СЕ ПУКНЕ ХЕМОРОИДЪТ ОТ ЯД.
284
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче велле си лае, керванът си върви.
283
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е ХИБРИДНАТА АГЕНЦИЯСАМО ЗА ЕДИОН ЧАС ОТ ТАМ ИЗТИЧАТ ТОЛКОВА ЛЪЖИ, КОЛКОТО ОТ МОСКВА ЗА ЕДНА ГОДИНА.
282
2
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Мисля, че страхът от това, да не те демократизират и да не ти спретнат някоя и друга цветна револючия, да не ти създадат въоръжена опозиция или така наречените първоначално "бунтовници" , у всички здравомислещи хора, е по-голям, от страхът от Русия.
281
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Така еНе си разбрал най-важнотоСтроежа на моста или газопровода или БАМ или новия копринен път(жп линия от Китай до Берлин) е само централното звено на една дълга верига за преразпределение на държавни пари от което намазват както Олигарсите(но за мега проектите където има строг контрол по-умерено) така и обикновените работници.Пример в разгара на Кризата 1929 година САЩ строяха най-бъгавите и неадекватни и прекомерно скъпи линкори които бяха ползвани като примамки ВСВ за Японския флот
280
7
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 295 Ааа, щом са построили такъв страховит мост, от днес почваме да ги обичаме.Добре че ни светна..Ха, ха...