Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?

Бурната й история, която започва преди 100 години
24 фев 2018 12:20, Александър Попов
900
Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?
Снимка: Дойче веле

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка. Червената армия се ражда точно преди 100 години. "Дойче веле" припомня бурната ѝ история, която от самото начало е тясно свързана с една друга страна.

"Войниците ли? Те бяха винаги мили", спомня си фотографът Кристиан Тил, който е отраснал в градчето Еркнер по време на съветската окупация в бившата ГДР.

Близо половин век - от 1945 до изтеглянето на последните части през 1994 година - съветската армия е стационирана в източната част на Германия. Тя е авангардът на съветската империя, насочен срещу капиталистическа Европа. В това иначе сурово време понякога има и ведри моменти. Кристиан Тил си спомня как руските войници миели танковете си в близкото езеро. "Припадахме от смях, защото носеха не чорапи, а партенки", разказва той.

"Ние бяхме дивеч за руснаците"

Тази сравнително ведра атмосфера се установява едва в по-късните години на съветското присъствие. В началото е друго - мрачно, зловещо, брутално.

През 1945 година, когато нацистка Германия току-що е загубила Втората световна война, германците изпитват най-вече едно: страх от съветските войници. Ужасяващи истории се разказват за тях: че малтретират жестоко жени и деца, че са мръсни и брутални. "Тръпки ме побиваха от ужасите, които разправяха за тях. Някои хора дори посягаха на живота си от страх", спомня си Илзе Ереке, която по онова време е била на 11 години.

Съветските войници бързо дават да се разбере кой командва в страната: на 1 май 1945 превземат Райхстага и издигат там съветския флаг. Моментът е запечатан от руския фотограф Евгений Халдей и макар до ден-днешен да се спори доколко автентична е тази снимка, тя се превръща в икона на фотографията.

В първите години на съветската окупация се ширят беззаконие и насилие, насочено най-вече срещу жените. "Бяхме дивеч за руснаците", спомня си берлинчанката Ева Шлип за първите дни след окупацията на Берлин. "Изнасилванията, разстрелите, плячкосването и тази безгранична омраза към германците, които бяха причинили толкова много страдания на руския народ - всичко това превръщаше живота ни в ад", споделя тя. И до днес не е ясно колко жени са били подложени на насилие в първите месеци след окупацията - някои източници говорят за 200 хиляди, според други оценки жертвите са към 2 милиона.

Раждането на Червената армия

Създаването на Червената армия е не на последно място резултат от унизителното поражение, което Германия нанася на Русия в Първата световна война. През 1917 година германската армия завладява обширни части от разпадащата се руска империя. През декември същата година в Брест-Литовск, на 180 километра от Варшава, представители на двете държави водят преговори за мир. "Историческите обстоятелства създадоха ситуация, при която представители на най-революционния режим в историята на човечеството трябваше да седнат на една маса с дипломатическите представители на най-реакционната каста сред всички управляващи класи", пише навремето Лев Троцки, който само няколко месеца по-късно основава Червената армия.

Условията на мирния договор, продиктувани на руснаците от тази "реакционна каста", са повече от унизителни. Формиращият се Съветски съюз е принуден да отстъпи на Германия обширни части от територията си - поражение, което руснаците никога повече не искат да изживяват. Затова още през януари 1918 Троцки започва да изгражда Червената армия, като набира и офицери от разпадналата се царска армия. Години по-късно, през 1934-та, Троцки обобщава резултата така: "Процентът на неграмотните сред войниците непрестанно намалява. (...) Миналата година само в Москва 50 000 работници бяха отличени като снайперисти". Думи, с които Троцки намеква, че армията е много повече от военна организация. Тя е школа на нацията и двигател на прогреса.

Голямата чистка

Сталин обаче разглежда армията като потенциална заплаха за собствената си власт. По онова време той отдавна е решил в своя полза битката си срещу "бащата" на Червената армия - още през 1928/29 година Троцки е принуден да емигрира. Сталин смята за опасни и всички онези войници и офицери, които навремето са служили в царската армия. Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.

След Втората световна война съветската армия става най-многочислената в целия свят. Тя включва 170 пехотни, 35 танкови и 58 артилерийски дивизии, а общият брой на войниците възлиза на около 4,5 милиона. Многократно повече са запасните войници - към 30 милиона.

През 1994 година, когато се изтеглят от Източна Германия, съветските войски оставят след себе си около 1 500 военни бази. Близо половин милион войници се завръщат в родината си, а заедно с тях се изтеглят 4 300 танка, 100 000 превозни средства, 3 600 оръдия и 180 ракетни системи. Германия, която по това време е вече обединена, поема част от разходите по изтеглянето на съветските части - страната заплаща цели 7,5 милиарда марки, което се равнява на близо 4 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


900
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
601
6
 
11
 
! Отговори
предатели преди 6 години
Русия е пословична във своята неблагодарност и предателство към Българите.После същата тази армия изселва българите от Крим, Таврия и т.н. и ги натирва в сегашен Татарстан. Без покрив, без провизии, без вода.Сега ги наричат Татари, но те знаят че са Българи.
600
5
 
20
 
! Отговори
Хайхард Райндрих преди 6 години
НА БЪЛГАРИЯ НЕ Й ТРЯБВАТ РУСОФИЛИ ИЛИ АМЕРИКАНОФИЛИ, А БЪЛГАРОФИЛИ! БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ! ЧУЖДОПОКЛОННИЦИТЕ ДА БЪДАТ СЧИТАНИ КАТО ПРЕДАТЕЛИ И ДА СЕ НАКАЗВАТ КАТО ТАКИВА!!!
599
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov ot efira преди 6 години
През 16 век управляващи сатурн /център за развъждане на бозайници под отдел вътрешни планети/ прокараха идеята за тн Кървави граници в региони където отглеждат важни преродени за управление и отбрана на тн наша вселена..информацията я свалям от паметта на балканите..подава се на контакта вода сняг
598
1
 
10
 
! Отговори
АХА! друга тема: преди 6 години
"Яденето на цианкалий - дали има ползи или вредите са силно преувеличени?"По аналогия на горното заглавие :)
597
3
 
2
 
! Отговори
ПОзнато преди 6 години
Потърсете и прочете нещо за "Прозорецът на Овертон" и ще намерите обяснение за абсурдността на подобни заглавия...
596
1
 
7
 
! Отговори
До - (текущ 623) преди 6 години
По-правилно би било да се говори за жертвите на народите от бившия СССР през ВСВ, а не на Червената армия. Защото всяка една армия може да даде понесе много загуби в жива сила благодарение на допуснатите всякакви грешки, както от командния състав, така и най-вече благодарение на *** решения взети от управниците на страната. Примери бол. Без да споменаваме наказателните батальони, НКВД и чистките. Според източниците, през ВСВ РККА е дала около 11 млн жертви, докато за СССР са близо 42 млн
595
3
 
3
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, кога започна да разбираш и от история!!! Ти ако разбираш от история, оръжия или IT,аз съм Елвис!
594
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 619Както САЩ, Великобритания, Франция и НАТО само че в Западна ГерманияСлед 1994 редуцираха присъствието си Франция със сигурност се изнесе, За Великобритания не съм сигурен може още да има някакъв контингентСАЩ просто намали обектите като остави само най-големите.
593
16
 
12
 
! Отговори
- преди 6 години
И в цялата статия не се споменава, колко жертви е дала Съветската армия през Втората Световна война. Който и народ да даде такива жертви , ще иска отмъщение.
592
7
 
5
 
! Отговори
иво преди 6 години
До България ЕС НАТОсамо голям *** като теб мисли с *** си
591
7
 
3
 
! Отговори
иво преди 6 години
До фотографголям *** си ;;това с часовниците от американския филм дете 44 ;като са преработвали снимката ти там ли беше
590
13
 
16
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 6 години
важното е че сега сме вече свободни от окупацията на Болшевиците нищо че продължават да продават България на господарите си от Кремъл
589
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР и Русия нямали бази едно време?! Само 1500 в Изт. Германия.
588
5
 
9
 
! Отговори
fghgf преди 6 години
АНИ ЩОМ ВИ КЕФИ ХИТЛЕР , ВДИГАЙТЕ ДЯСНА РЪКА
587
8
 
16
 
! Отговори
фотограф преди 6 години
Снимката на знаменосеца е преработена. На ръката на знаменосеца е имало два часовника. Такъв очевиден знак за мародерство е трябвало да бъде премахнат.
586
6
 
17
 
! Отговори
Съвпадение? Едва ли преди 6 години
Направи ли Ви впечатление 1937 г чистката на войниците които навремето са служили в царската армия?Аз съм внук на Поборник. След 3 Март Русия се освобождава от Поборниците /Епопея на Забравените - Иван Вазов/ и по същия начин избива образованите хора в България след 9 Х 1944 г. Целта е една. България да няма признати авторитети за да може да ни управлява с такива изменици като Нинова и сие.
585
10
 
17
 
! Отговори
хронологично .... преди 6 години
доколкото съм чувал ... германците отиват на екскурзия до москва ... всички изнасилени селянчета рускинчета били девствени ... така разправяли германците .... после пък руснаците решили на трип до германия ... па минали и тук там .... АБЕ ако дойда у вас по този начин после какво да очаквам от тебе ?? каквото повикало ... такова и се обадило .. Или не съм прав ????
584
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прочетете думите на Дякона Левски относно Русия и мнението на най големите ни герои Възрожденци
583
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ха ха ха ако Крим е руски значи русия е Българска тъпчо защото преди всичко Крим е бил Български ***
582
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До свободаИмаш нещо против Казаците, които обитават Крим ли? Ако казашкият ботуш е руски, то и Крим е руски, Ждролльо!