Керемедчиев: Талибаните са въоръжени доста по-модерно от някои членки на ЕС

Според него САЩ са ненадежден партньор
24 авг 2021 22:20, Нели Христова
32

Грешките на четирима американски президенти доведоха до победата на талибаните в Афганистан. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

"Като започнем от Джордж Буш-младши, който започна американската офанзива. Той наистина успя първоначално да ги спре, но след това се насочи рязко към Ирак. Остави ги да съществуват. Като минем през Обама, който въпреки натрупването на голям брой военни части първи обяви, че ще има краен срок за оттегляне. Това позволи на талибаните да се скрият и да изчакат този срок", посочи бившият зам.-министър на външните работи.

"Тръмп направи грешката, че стартира преговорите с талибаните. САЩ, без големи отстъпки, освободиха над 5000 талибански лидери и така върнаха много силни командири и бойци в талибанската армия. Мащабната грешка на Байдън беше, че се позова на споразумението на Тръмп и изтегли войските толкова хаотично и бързо, че остави 10-15 хил. американски граждани, над 20-30 хил. европейски граждани – без никаква защита", допълни Керемедчиев.

Според него тази грешка на Байдън показва, че САЩ са ненадежден партньор, и дава лош сигнал за своите партньори в НАТО и региона, че могат да ги изоставят по всяко време.

"Вторият лош сигнал е, че талибаните никога не прекъснаха своята връзка и с "Ал Кайда", и с другите терористични организации. 20 години след влизането в Афганистан с цел унищожаването на ислямския тероризъм, отново се връщаме в изходна позиция", отбеляза бившият външен зам.-министър.

На всичкото отгоре след себе си американците са оставили над 100 хил. пикапа, 38 хил. бронирани джипове, 16 хеликоптера, както и дронове и високотехнологични ракети. Керемедчиев сравни наследеното от талибаните въоръжение с това на една средна по големина натовска държава.

"Всъщност талибаните в момента са въоръжени доста по-модерно и по-мащабно от една средностатистическа европейска страна, член на НАТО. Ние нямаме толкова хеликоптери, колкото имат талибаните", изтъкна той.

Керемедчиев не смята, че талибаните са се променили съществено от 90-те години насам, въпреки че лидерите демонстрират по-човешко лице пред света.

"Това не означава, че редовните бойци спазват правилата. Те продължават да имат точно такъв тип отношение, каквото са имали преди 20 години. Но за ръководството на талибаните е важно да имат възможност за разговор, защото САЩ запорираха над 20 млн. долара на Афганистан. Тоест САЩ замразиха един цял годишен бюджет на Афганистан", обясни гостът в студиото.

Бившият зам.-министър обърна особено внимание на двойната роля, която играят Русия и Китай в Афганистан.

"Русия не изтегли своето посолство от Кабул и то се охранява от талибански бойци. Даже руският посланик в Кабул е казал, че талибаните са разумни хора, с които може да се води диалог. От другата страна е Китай, която се интересува от полезни изкопаеми като литий – необходим за производството на батерии и всякакви хардуерни устройства за компютърния бизнес. Китай ще използва същата стратегия, която използва и в Африка", обясни Керемедчиев.

Той е на мнение, че спокойните времена за талибаните не са приключили. И прогнозира, че се задава гражданска война в Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 2 години
Абре Милене, тебе те е ударила някоя керемида по главата бе!!! Какви оръжия притежават талибаните бре??? Имат американски джипки Хъмвита, карабини М4, картечници и уреди за нощно виждане! Еееегати свръхмодерното оръжие! От афганистанската армия са наследили 19 бразилски самолета A 29 Super Tucano на Embraer. Знаете ли какви са тези самальоти? Като изтребители, ама с перки! Двуместни!Имат там разни бомбички и ракетки. Плюс 16 хеликоптера Sikorski UH-60, без да броим руските.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знам тоя защо не е в панделата, преди време нали уреждаше срещу пари българско гражданство, имаше и видеозапис, а най-нагло се разкрава и дава акъл....на всеки му писна вече....
19
0
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 години
НАТО СА Е ТАЛИБАНСКО ?
18
2
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 години
ШАШИ МИНИСТЕР......ПРОСТИ ИСТИНИ УТКРИВА ! И ЗА БАЦО ТАЛИБАЦО Е ТАКА ! ТИКВА ТАЛИБАН 11 ГОДИ ПРЕМИЕР !
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намека на САЩ е красноречив. Така наpечените им съюзници да не се надяват на помощ при агресия. Руснаците ще стигнат до Берлин преди Байдън да намери къде се намира Европа на картата.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ така въоръжиха и Ислямска държава! Крaварите искат да забъркат нова катастрофа! Защото само голяма война може да ги спаси! Талибаните ще подпалят средна Азия и Близкия изток за кефа на САЩ и Саудитска Арабия.
15
6
 
4
 
! Отговори
hard преди 2 години
САЩ е време да си гледат интересите и да подадат гъбата с оцета на Великите сили Русия и Китай. Нека те харчат парите на данъкоплатците си за райони по света където надали някой би искал да живее...Явно с прости хора на глава не се излиза. Освен това фактора "СТРАХ" е винаги главното оръжие на държави като Китай, Русия, Афганистан, Венецуела, Куба , Северна Корея, Африка и т.н. Така, че хора обречени на такива тиранични мерки, нямат шанс за "Освобождаване", ако някой не ги нарита....
14
0
 
9
 
! Отговори
Сова Харис преди 2 години
Одобрението на Джо Байдън сред талибаните е на 150 процента!
13
1
 
16
 
! Отговори
Софка преди 2 години
Абе някой знае ли къде се скри нашия голям стратег Паси?
12
3
 
6
 
! Отговори
  prezident преди 2 години
тръмп и байдън следват една и съща политика без никаква промяна само кресльовците им и лобитата им са различни
11
1
 
3
 
! Отговори
999 преди 2 години
ОчевАдно отношението на талибаните към Сащ и Русия е РАЗЛИЧНО. Правете си изводите!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Пушечното месо,отгледано извън САЩ и ЕС е безплатно,даже и нашите "миротворци"се включиха в прибирането на зелена валута,е,имаше и сакатлъци,но за да получиш,трябва да дадеш.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали това беше целта...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де ама членките са в НАТО, ако не си чувал:)) Второ без ВВС и небе ... всичката тая техника е ненужна. Азерите го доказаха скоро отново на Армения . Така че ... ще си карат там джипките малко и после ще почнат да ги продават на ляво на вдясно. То и поддръжка иска.
7
3
 
9
 
! Отговори
MKS преди 2 години
САЩ се изтеглиха за да отслабят ЕС, Турция, Иран и може би Русия чрез потокът имигранти. Но както е показала историята винаги сметките им излизат криви. Време е ЕС да ги отпише като стратегически партньор.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започват ударите от Русия и Китай.
5
1
 
3
 
! Отговори
стига преди 2 години
цен.з..ур.а!
4
11
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 7 Ами Ицко, че те руснаците водят "нормални" преговори навсякъде, където има талибани по света...и в Сев.Корея, и с Мадуро, Лукашенко, и със всякакви айтоляси...! Виж ако има някоя православна държава, като Украйна ,Грузия, та даже и в България/с талибана с вдигнатото юмруче/, само отрова ще сеят!
3
10
 
10
 
! Отговори
Борисов убива преди 2 години
В Перник режат ръце по поръчка на мафията наречена Борисов !
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не от "някои", а от повечето. Благодарение на Байдън.