Експерт: НАТО няма да се вкара във война с Русия

Не се говори за целенасочена атака срещу полска територия
16 ное 2022 11:33, Елка Василева
25
Експерт: НАТО няма да се вкара във война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"И полските лидери са много обрани в изказванията, и световните лидери, и всички говорят за инцидент. Не се говори за целенасочена атака срещу полска територия и това е много важно". Това каза в интервю за БНР Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност, след инцидента с попаднала в Полша ракета.

Още по темата
"Все още полските власти не са излезли с окончателни заключения – каква е ракетата, каква е траекторията, накъде е била изстреляна. Това очакваме да го видим", допълни той.

"Води се война с всички средства. Руски ракети поразяват в последните няколко седмици основно цивилни инфраструктурни обекти. Това, че ракета може да падне на територия на друга държава, това е рискът на войната", коментира Божилов.

Според него НАТО трябва да разположи повече системи за противоракетна отбрана, "каквито, за съжаление, повечето страни нямат".

"На нас ни трябват на източния фланг нови, съвременни сили, които могат да поразят всякакви ракети, независимо дали са изстреляни срещу територията, или са заблудени, за да не стават подобни инциденти", посочи експертът.

Йордан Божилов подчерта категоричната позиция на НАТО да не се въвлича във войната.

"НАТО няма да изпрати войски, НАТО няма да се вкара във война с Русия, защото това би означавало изключително сериозен риск за човечеството. Но това не означава, че НАТО няма да се защити и тук е ключовото", заяви Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Разбираемо е. Инстинкта за самосъхранение на американците е доста по-силен от злобното крякане на англичани и поляци.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.Този народ говори изцяло на чист руски език. Целокупният Запад се опитва да го откъсне от неговата най близка по произход страна Русия и това е въпроса. Този въпрос трябва да се реши от великите сили на масата на преговорите, но не и с провокативни и необмислени изказвания като на част от украинско то ръководство и на ЕС.
15
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това , че има един народ, независимо какъв е в Украйна , се защитава със вякакви средства.Включително и търсещи помощ от по силни.....Е русофили....Нима сте си въобразили , че всичко ви е позволено...Да , може да изтребите половин свят.Но никога няма да сте господари на света.Човечеството е виждало и по страшни завоеватели от вас .Но къде са те сега...
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите сякаш отварят нова страница в историята на човечеството...Кой трябва да умре, и кой има право да живее.Това ли е постижението на ,,културната" Русия.До там ли ни докараха , че трябва да обсъждаме коя нация трябва да изчезне.И коя е непогрешиматс На която ,всичко ,каквото и да прави,Дори да срине със земята един голям град с населението вътре и да изпари една електроцентрала , не трябва да го взимаме толкова...Ето това е Русия днес....От нас зависи ще го позволим ли.
13
2
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Слуайно паднала ракета не може да се смята за нападение. Целта не е удар по НАТО.
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност избягват темата русофилите....Редно ли е една държава ,без провокации или нападение от друга държава , да я нападне с ракети и да разрушава електростанции и детски градини.Само защото и се привиждат фашисти.Нормслно ли е в 21 век да ставаме свидетели на такова безумие.Въпреки постиженията в на дипломатично ниво и международни рамки и спогодби.Това се случва сега.Това засяга всички ни .Живеещи на земята и особено тия с държави и граници.Това трябва да е тема.А не кой трябва да умре и кой
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама много тихички нашите Натовски шушумиги които по цял ден ни разтягаха локуми за превъзходството на НАТО и как само НАТО ако се намеси какво щяло да стане. Първо и в полските медии нито дума защо не е прихваната ракетата и много обрани от към изказвания. И вече не са чак толкова нахъсани да се бият срещу Русия. Абе пълна пародия е тона НАТО.
10
2
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
Всичките ни експерти са като този. САЩ не е ли в НАТО, България не е ли в НАТ ? Тезидържави изпращат оръжия само но Украйна, а сега НАТО нямало да се включи в конфликт с Русия. Тогава ще трябва да влезе в конфликт с Украйна, а такива експерти да ги мобилизират. И на фронта.
9
0
 
10
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 година
Вай! Вай! Цитат: "полските лидери са много обрани в изказванията, и световните лидери, и всички!" Що ги обрахте и тези хорица! Не ви ли ситгат овцете български??! Тях ги обират, а те се радват! Що за чалга-журналистика?
8
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Атаката на полска територия е била напълно целенасочена, но не от руска а от украинска страна! Стреляно е с С-300 която за да удари наземни цели трябва да се изстреля по балистична трактория което е напълно целенасочено !!! дано на някои хора им стане ясно накрая за какво идер реч в Украйна
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Украйна вероломно нападна НАТО, сега НАТО ще се включи във войната на страната на Русия.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нашите експерти нямам доверие.Справка месец февруари ,когато същите умници в кавички казваха,че Русия никога няма да нахлие в Украйна.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо поляците не са предотвратили подобен инцидент? Те трябва да са винаги внимателни
4
6
 
23
 
! Отговори
сина преди 1 година
Ама Украйна напада Полша, а не Русия. Ракетата е украинска, открили са следи от кокаин по нея!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно все някой ще хвърли атома , много щираци има по цял свят , не само в Русия , това е истината !
2
3
 
13
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Фурлайте атома бря !
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то сега НАТО трябва всъщност да защити Полша от Украйна... Така станаха нещата.